Nodokļi un nodevas no eiro ieviešanas dienas būs maksājami eiro (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No eiro ieviešanas dienas nodokļi, nodokļu avansa maksājumi, nodevas un citi nodokļu jomā noteiktie maksājumi aprēķināmi un maksājami eiro, teikts Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta sagatavotajās vadlīnijās par nodokļu maksājumu jautājumiem pārejas periodā no latiem uz eiro.

Vadlīnijas ir publicētas vietnē «eiro.lv», un uzņēmēji un profesionālās asociācijas aicinātas tās komentēt līdz gada beigām.

Paredzēts, ka atbilstoši eiro ieviešanas likumprojektā noteiktajam latos izteiktā nodokļa apmēra konvertācija tiks veikta pēc Eiropas Savienības Padomes noteiktā maiņas kursa, noapaļojot līdz veseliem eiro centiem. Ja trešā zīme aiz komata ir no nulles līdz četri, tad centa vērtība nemainās, savukārt ja trešā zīme aiz komata ir no pieci līdz deviņi, tad cents tiek apaļots par vienu vērtību uz augšu.

Vadlīnijās teikts, ka nodokļu administrācijām un nodokļu maksātājiem, kuri paši ir atbildīgi par maksājamā nodokļa apmēra noteikšanu, ir jānodrošina datu nepārtrauktība un konvertācijas procesa izsekojamība.

Paredzēts, ka, sākot ar eiro ieviešanas dienu, nodokļi un arī nodokļu avansa maksājumi, nodevas un citi nodokļu jomā noteiktie maksājumi aprēķināmi un maksājami eiro.

Par taksācijas periodu pirms eiro ieviešanas dienas nodokli, ko nodokļu maksātājs norādījis nodokļu deklarācijā un nodokļu administrācija - paziņojumā par nekustamā īpašuma nodokli, no eiro ieviešanas dienas konvertē pēc oficiālā kursa un eiro ieviešanas likumprojektā noteiktajiem noapaļošanas principiem. Tas attiecas gan uz kārtējiem maksājumiem, gan uz nokavētajiem (par taksācijas periodiem pirms eiro ieviešanas dienas) nodokļu maksājumiem.

Sākot ar eiro ieviešanas dienu, nodokļu maksātājs, iesniedzot nodokļu deklarācijas vai nodokļu deklarācijas labojumus par taksācijas periodu pirms eiro ieviešanas dienas, valsts budžetā iemaksājamo nodokļa (nodevas) vai cita valsts noteiktā maksājuma lielumu norāda latos, bet, veicot maksājumu, to konvertē pēc oficiālā maiņas kursa un noteiktajiem noapaļošanas principiem, teikts vadlīnijās.

Gadījumos, kad no eiro ieviešanas dienas nodokļu maksātājs iesniedz nodokļu deklarācijas vai nodokļu deklarācijas labojumus par taksācijas periodu pirms eiro ieviešanas dienas un atbilstoši eiro ieviešanas likumprojektā paredzētajām normām no budžeta atmaksājamo nodokļa summu norāda latos, nodokļu administrācija, veicot pārmaksas atmaksu, to konvertē pēc oficiālā maiņas kursa un noteiktajiem noapaļošanas principiem.

Nodokļu administrācijas kontroles, pārbaudes, revīzijas, kas veiktas par taksācijas periodu pirms eiro ieviešanas dienas, rezultātā papildu aprēķinātos nodokļus un ar tiem saistītās nokavējuma un soda naudas vai samazinātās summas lēmumā norāda tajā valūtā, kas bija apritē konkrētajā taksācijas periodā, tas ir, latos. Nodokļa maksātāja eiro veicamos maksājumus nosaka, lēmumā uzrādīto summu latos konvertējot pēc oficiālā maiņas kursa un minētajiem noapaļošanas principiem.

Tiesiskajos instrumentos, kas ir pieņemti, bet nav izpildīti līdz eiro ieviešanas dienai, latos izteiktais lielums ir uzskatāms par eiro izteiktu lielumu, kas vienlaikus tiek konvertēts pēc oficiālā maiņas kursa un noteiktajiem noapaļošanas principiem. Līdz ar to attiecīgo tiesisko instrumentu nav nepieciešams pieņemt no jauna. Ar tiesiskajiem instrumentiem tiek saprasti gan visi tiesību akti, gan iestāžu administratīvie akti, piemēram, lēmums par nodokļu revīzijas rezultātiem, lēmums par datu atbilstības pārbaudes rezultātiem, lēmums par nodokļu samaksas termiņa pagarināšanu, paziņojums par nekustamā īpašuma nodokli. Ar tiesiskajiem instrumentiem tiek saprasti arī tiesas nolēmumi, piemēram, spriedums par aprēķinātā nodokļu maksājuma samazināšanu, gan līgumi, kā arī citi instrumenti, kas rada jebkādas tiesiskas sekas.

Vadlīnijas paredz: no eiro ieviešanas dienas Latvijā, marķējot ar akcīzes nodokļa markām un izlaižot brīvā apgrozībā vai nododot patēriņam cigaretes, uz akcīzes nodokļa markas norādītā cena būs izsakāma eiro.

No apgrozības nevajadzēs izņemt cigaretes, kuras būs marķētas ar akcīzes nodokļa markām, uz kurām maksimālā mazumtirdzniecības cena būs norādīta latos, vēl pirms eiro ieviešanas dienas un preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas perioda sākumā atradīsies tirdzniecības vietās. Šajā gadījumā maksimālās mazumtirdzniecības cenas norādīšanas eiro tehniskā puse tiks paredzēta pēc iespējas vienkāršāka, nepalielinot administratīvo slogu tirgotājiem, un tā tiks regulēta likumā par akcīzes nodokli.

Tādējādi cigaretes, kuras būs marķētas ar akcīzes nodokļa markām, uz kurām maksimālā mazumtirdzniecības cena būs norādīta latos, un vēl pirms pārejas uz eiro un preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas perioda sākumā atradīsies akcīzes preču noliktavās, varēs nodot patēriņam, piegādājot vairumtirdzniecībai vai mazumtirdzniecībai, vēlākais līdz 2013.gada 31.decembrim.

Savukārt cigarešu, kuras preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas perioda sākumā atradīsies mazumtirdzniecības vietās un būs marķētas ar akcīzes nodokļa markām, uz kurām maksimālā mazumtirdzniecības cena būs norādīta latos, cenu eiro varēs norādīt attiecīgo cigarešu tirdzniecības cenrādī un to nevajadzēs norādīt uz katras cigarešu paciņas atsevišķi.

Vadlīnijās paredzēts, ka no eiro ieviešanas dienas maksājamā uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa lielumu, kas noteikts, pamatojoties uz iepriekšējam taksācijas periodam, kad apritē bija lati, aprēķināto nodokļa apmēru, konvertē pēc oficiālā maiņas kursa, noapaļojot to līdz veseliem eiro: ja aiz komata ir no nulles līdz 49 centiem, tad centus atmet, bet, ja aiz komata ir skaitlis no 50 līdz 99 centiem, tad eiro tiek apaļots par vienu vērtību uz augšu.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, kam nav pienākuma kārtot grāmatvedību un kas taksācijas periodos pirms eiro ieviešanas dienas vai lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodā ir ieguvis nekustamo īpašumu vai citus aktīvus, vai saistības, kuru vērtība izteikta latos, no eiro ieviešanas dienas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu no šādu aktīvu vai saistību atsavināšanas nosaka, minētā nekustamā īpašuma vai citu aktīvu iegūšanas vērtību vai saistību vērtību konvertējot pēc oficiālā maiņas kursa.

Kā ziņots, līdz gada beigām uzņēmēji un profesionālās asociācijas aicinātas iesniegt viedokļus par vairākām atjaunotām vadlīnijām, kas izstrādātas, gatavojoties eiro ieviešanai. Uzņēmēji aicināti komentēt arī grāmatvedības uzskaites vadlīnijas, darba ar kases aparātiem un kases sistēmām vadlīnijas, dāvanu karšu vadlīnijas.

Latvija eiro vēlas ieviest 2014.gada janvārī.

Patlaban parlamentā tiek izskatīts eiro ieviešanas likumprojekts, ko plānots galīgajā lasījumā pieņemt līdz nākamā gada janvāra beigām.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu