Valsts mežu «labo darbu kampaņa» ir pārspīlēta (221)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Cradlehall

Akciju sabiedrība Latvijas Valsts meži (LVM) savā virzienā izskanējušo kritiku par koku nesaudzīgu izciršanu mēģina notušēt ar pašreklāmu, kurā stāsta par savu darbību, taču, kā norāda vides aktīvists un mežu saglabāšanas kampaņas autors portālā «manabalss.lv» Edmunds Kance, pasniegtie fakti lielākoties tiek pasniegti tendenciozi.

Kopš iniciatīvas publiskošanas portālā «manabalss.lv» vairāk nekā gada laikā to parakstījuši pāri par 4000 iedzīvotāju. Kampaņas aizsācējs, Vides aizsardzības kluba biedrs Edmunds Kance to vērtē kā pieklājīgu sasniegumu.

Palīdzi saglabāt Latvijas mežus un paraksties šeit!

Šā brīža parakstu vākšana ir pirmais solis ceļā uz likumprojektu, kas ietilpst vides aktīvista plānā. Kaut arī līdz nepieciešamajiem 10 000 parakstu vēl patālu, viņš norāda, ka mērķis šajā gadījumā ir raisīt diskusijas sabiedrībā. Jāpiebilst, ka valstī īstenotajai mežu iznīcināšanai aktīvi sekojis līdzi ir arī TVNET.

«Ciršana turpinās, bet galvenais, kas mainījies, ir sabiedrības viedoklis. Par to tiek runāts, un es jūtu, ka vairs neesmu vienīgais,»

teic Kance. Par mežu saglabāšanas jautājumu ieinteresējies arī Latvijas Dabas fonds, un arī virkne privāto mežu īpašnieku vairāk sāk domāt par saimniecību bez kailcirtēm. Tāpat mežu saglabāšanas aizstāvis nosūtījis vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim, lūdzot saudzēt pašmāju mežus ilgtermiņā, un saņēmis akceptu savai vīzijai.

Runājot par galvenajām problēmām, kas saistās ar Latvijas mežiem, viņš izdala divas – mežizstrādi, kas ir pārāk intensīva un koncentrēta uz kailcirtēm. «Tas uzreiz apdraud bioloģisko daudzveidību, zūd retās dzīvnieku un putnu sugas. Mežos trūkst arī vecu un dobumainu koku.» Kā otro problēmu viņš min būvniecību izcirsto mežu vietās – tās nereti tiek pārveidotas par nemeža zemēm un derīgo izrakteņu karjeriem.

Kā zināms, aptuveni pusi no mežu teritorijām apsaimnieko Latvijas Valsts meži, kas pēc savā virzienā raidītās kritikas šobrīd izvērsuši savu «labo darbu kampaņu».

«Fakti daudzos gadījumos būs patiesi, taču tos pasniedz tendenciozi. Piemēram, Latvijā atjaunojas 26 000 kubikmetru mežu gadā un LVM saka, ka izcirsti tiek 12 000. Liekas, ka cirsts tiek mazāk nekā atjaunots, bet, no otras puses, ne viss mežs, kas atjaunojas, pastāv mūžīgi (..) un neataug uzreiz.»

Tāpat par mežu teritoriju LVM savos promo materiālos uzskaita arī kailcirtes, kas atstāj iespaidu uz statistiku.

Viena no Kances aizsāktās kampaņas iniciatīvām ir uz 10 gadiem aizliegt visas kailcirtes, atskaitot sanitārās. Jautāts, vai tas, ņemot vērā to, ka koksne ir viens no Latvijas galvenajiem eksportiem, neradīs zaudējumus sabiedrībai, Kance atzīst, ka tas iespējams īstermiņā, tomēr ilgtermiņā uzlabosies mežu bioloģiskā daudzveidība, kuru kā instrumentu var izmantot, arī lai pretendētu uz dažādu Eiropas fondu līdzekļiem. Viņš piedāvā cirst mazāk, bet realizēt kokus tad, kad to cena ir sasniegusi maksimālo līmeni.

Komentāri (221)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu