LB: Eiro ieviešana privātajā sektorā nepārsniegs 219 miljonus eiro (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiro ieviešanas izmaksas privātajā sektorā Latvijā nepārsniegs 219 miljonus eiro (153,3 miljonus latu), šodien Latvijas Bankas (LB) rīkotajā konferencē sacīja LB Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Uldis Rutkaste.

Slovākijas centrālās bankas pētnieki ir aprēķinājuši, ka eiro ieviešanas tiešās izmaksas eirozonas valstīs bijušas robežās no 0,3% līdz 0,8% no iekšzemes kopprodukta, informēja Rutkaste.

Savukārt LB aplēses, izmantojot Eiropas Centrālās bankas metodoloģiju, liecina, ka 2009.gadā visu maksāšanas līdzekļu sabiedrības izmaksas Latvijā bija 0,9% no IKP. «Tas ietver gan darba algu izmaksu, gan pamatlīdzekļu atlikumu, skaidras naudas operācijas un citas izmaksas, gan citas izmaksas,» skaidroja Rutkaste.

Eiro ieviešanas izmaksas privātajā sektorā Latvijā, pieņemot, ka tās nepārsniegs 0,45% no IKP, būs 110 miljoni eiro jeb 77 miljoni latu, bet, pieņemot, ka tās nepārsniegs 0,9% no IKP, tās būs 219 miljoni eiro (153,3 miljoni latu), sacīja Rutkaste.

Viņš piebilda, ka Finanšu ministrijas apkopotās eiro ieviešanas izmaksas sabiedriskajā sektorā liecina, ka tās būs 12,2 miljoni eiro (8,54 miljoni latu).

Jau ziņots, ka šī gada jūnijā finanšu konsultāciju uzņēmuma «Laika stars» pētījumā «Eiro - drauds ekonomikai vai tās veicinātājs» tika secināts, ka eiro ieviešana Latvijas nodokļu maksātājiem izmaksās 384 miljonus latu.

Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada janvāris.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu