Ilvesa ierašanās ar vilcienu izmaksā 7300 eiro (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar steidzīgiem krāsošanas un uzkopšanas darbiem Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā šo otrdien sagaidīja ierodamies ar vilcienu Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu. Kopumā Ilvesa ceļojums ar vilcienu izmaksājis 7300 eiro. Šīs izmaksas segs Igaunijas dzelzceļa kompānija, vēstīja LNT ziņas.

Vēl aptuveni stundu pirms Igaunijas prezidenta ierašanās Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā nekas nebija liecinājis par gaidāmo augsto viesi. Pamazām peronu klusi sākuši apstaigāt drošības dienesti. Viņiem pievienojās krāsotāji un apkopējas, kas ķērās pie otām un lupatām.

Darbi noritējuši lielā steigā un, piemēram, tikai pirms īsa brīža nokrāsotās atkritumu tvertnes tikušas arī pārslaucītas. Vilciens, ar kuru braucis Tomass Hendriks Ilvess, ieradies īsi pirms plānotā laika. Tas ceļā no Tallinas pavadījis kopumā nedaudz vairāk kā piecas stundas.

Parasti vilciens Latvijas-Igaunijas robežstacijā Valga-Valka jāmaina, taču prezidenta vajadzībām bija norīkots īpašs vilciens, kas šķērsoja robežu un pieturēja tikai Tartu un Valkā. Rīgā ar pirmo reizi vilcienam gan neizdevās apstāties tieši pie nesen izklātā un pienaglotā sarkanā paklāja, tādēļ tas mēroja vēl pusmetru. Sanākušos Igaunijas prezidents sveicināja latviski.

Šī ir pirmā reize atjaunotās Latvijas vēsturē, kad kāds no valstu vadītājiem ierodas oficiālā vizītē Latvijā, izmantojot vilcienu. Iepriekšējo reizi tas noticis tālajā 1929.gadā, kad Latviju apciemoja Zviedrijas karalis Gustavs.

To, ka Igaunijas prezidenta lēmums ierasties Rīgā ar vilcienu ir simbolisks žests, apstiprina arī bijušais valsts protokola vadītājs Jānis Dripe. «Tas, ka daudzās valstīs vilcienu izmanto kā sava veida protokola pazīmi, ir raksturīgi. Piemēram, šveicieši ir ļoti lepni par savu vilcienu. Kad mūsu prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ieradās vizītē Šveicē, tad arī vesels maršruts tika veikts ar vilcienu Berne – Cīrihe,» atminas Dripe.

Īpašas izmaiņas pasažieru vilcienu kustību grafikā šīs vizītes dēļ gan netika ieviestas. Nedaudz aizkavējušies tikai divi vilcieni. Savukārt septiņu kravas vilcienu plānotie braucieni gan bija jāatceļ, lai atbrīvotu sliedes.

Kā LNT ziņām pastāstīja «Latvijas Dzelzceļš» pārstāve Antra Birzule, tikusi papildus apsargāta 41 vilcienu pārbrauktuve, lai nebūtu nekādu lieku ekscesu.

Kopumā Ilvesa ceļojums ar vilcienu izmaksājis 7300 eiro (aptuveni 5130 lati). Šīs izmaksas segs Igaunijas dzelzceļa kompānija. Viņš uzturējies šīs kompānijas vilciena 1.klases vagonā.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu