Spriedumu Breivīka lietā nolasīs 20.jūlijā vai 24.augustā (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Oslo tiesa spriedumu Norvēģijas labējam ekstrēmistam Andersam Bēringam-Breivīkam, kura sarīkotajos uzbrukumos pērn jūlijā gāja bojā 77 cilvēki, nolasīs 20.jūlijā vai 24.augustā.

«Pagaidām vēl nav zināms, kad tiks nolasīts spriedums, bet tas nav gaidāms ātrāk par 20.jūliju. Cits iespējamais sprieduma nolasīšanas datums ir 24.augusts,» norādīts tiesas mājaslapā.

Lai gan citi datumi sprieduma nolasīšanai netiek izslēgti, tiesa aktīvi strādā, lai nodrošinātu, ka tas tiek izdarīts 20.jūlijā vai 24.augustā, aģentūrai AFP apstiprināja tiesas pārstāvis.

Līdz šim tiesas gaiteņos izskanēja pieņēmumi, ka spriedums tiks nolasīts 20.jūlijā – divas dienas pirms tam, kad aprit gads kopš traģiskajiem notikumiem Norvēģijā.

Tiesas prāva sākās 16.aprīlī, un tās galvenais uzdevums ir noskaidrot, vai Bērings-Breivīks ir atzīstams par krimināli psihiski veselu un saucamu pie atbildības.

Bērings-Breivīks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši «preventīvs pasākums», lai pasargātu Eiropu no «musulmaņu invāzijas».

Bērings-Breivīks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, lai gan šo termiņu var pagarināt. Ja tiesa viņu atzīs par garīgi slimu, viņam var noteikt piespiedu ārstēšanos psihiskās aprūpes iestādē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu