Pasaules bagātāko krievu uzņēmēju nauda Latvijā (102)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nesen biznesa žurnāls «Forbes» publicēja miljardieru sarakstu, starp kuriem plaši pārstāvēti arī krievu uzņēmēji. Lielākajai daļai no TOP 10 bagātākajiem Krievijas miljardieriem nauda atrodama arī Latvijā, secina TV3 raidījums «Nekā personīga».

Krievu miljardieri Latvijā investējuši enerģētikas jomā, banku sektorā, metalurģijā un nekustamajos īpašumos. Krievijā šie uzņēmēji vada ievērojamas impērijas un draudzējas ar Kremli, savukārt Latvijā tie saskata ceļu uz Eiropas Savienības tirgu.

Atzīst problēmu: stingrāk jākontrolē investīcijas

Par to, vai, ienākot investīcijām, Latvijā ienāks arī Kremļa vara, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ir skeptisks. Taču viņš norāda, ka valdība aiz slēgtām durvīm jau vairākkārt runājusi par vajadzību stingrāk kontrolēt ienākošās investīcijas. Īpašu uzmanību šis jautājums ieguva pēc Latvijas Krājbankas sabrukuma, kad tās īpašnieks Vladimirs Antonovs savu naudu no bankas izņēma un paslēpās ārzemēs.

«Jebkuri jautājumi, kas ir pietiekami lieli ekonomiski, kaut kādā brīdī kļūst par politiskiem jautājumiem. Lielā ekonomika ir savā ziņā politika kaut vai no valsts drošības viedokļa,» uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Krievija Latvijā investē 270 miljonus

Kopējās Krievijas investīcijas Latvijā pēc LIAA datiem ir aptuveni 270 miljoni, no kuriem lielu daļu - 70 miljonus veido «Gazprom» un «Latrostrans».

Pasaules mērogā bagātākais Krievijas uzņēmējs ir Ališers Usmanovs. Usmanovs savu biznesu aizsāka ar metāla pārstrādes uzņēmumu «Metallo-invest», kas ir viens no lielākajiem metalurģijas uzņēmumiem Krievijā. Viņš ir ģenerāldirektors vienā no «Gazprom» impērijas meitaskompānijām. Pēdējo gadu laikā lielu lomu spēlē arī telekomunikāciju, interneta un mediju tirgos. Usmanova īpašums novērtēts ap deviņiem miljardiem latu. Pasaules topā – 28.vietā.

Holdinga gigants pārstāvēts arī Latvijā

Nākamais biznesa gigants sarakstā ir Aleksejs Mordašovs. Pasaules mērogā 45. vietā ar aptuveni 7,6 miljardiem latu. Mordašovs ir milzu holdinga «Severstaļ» vadītājs. Latvijā tā gada apgrozījums ir vairāki desmiti miljoni.

«Forbes» bagātnieku topā ilgstoši atrodas arī «Lukoil» īpašnieks Vagits Alekperovs, kurš ir 56. pasaules bagātākais cilvēks. Viņa kontā – ap 7 miljardiem latu. «Lukoil» impērija Latvijā apsaimnieko vienu naftas bāzi un 47 uzpildes stacijas.

Īpašumi 7 miljardu vērtībā pieder citam Krievijas miljardierim Mihailam Fridmanam, kas pasaulē viņu ierindo 57.vietā.

Fridmana daudznozaru uzņēmums «Alfa Group» nodarbojas ar banku biznesu, nekustamajiem īpašumiem, naftas ieguvi un telekomunikācijām. Latvijā miljardieri pārstāv uzņēmums «Alfa Property Group» ar īpašumiem Rīgā, Valmierā un Ventspilī.

Skandalozi nekustamie īpašumu darījumi

Ar skandaloziem nekustamo īpašumu darījumiem Latvijā pazīstams Viktors Vekselbergs. Pasaules topā - 64.vietā. Vekselberga īpašumu vērtība lēsta ap 6,2 miljardiem latu. Viņš sava holdinga paspārnē ļauj darboties Rīgas eksmēram Gundaram Bojāram un firmai NEW EUROPE. Uzņēmums attīsta jaunās VID ēkas projektu.

Vekselbergam bagātnieku topā 68. vietā ar aptuveni 6 miljardiem seko Romāns Abramovičs, kurš daļu bagātības glabā arī Latvijas Tirdzniecības bankā.

No Krievijas miljardieru kontiem nākušo investīciju apjomu noteikt nevar, jo Latvijā tā ieplūst nevis pa tiešo no Krievijas, bet caur ofšoriem Kiprā, Lielbritānijā, Nīderlandē un citviet. Tāpēc investīciju ekonomiskā ietekme ir neizmērāma.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu