Pētījums: Igaunijā samazinās alkohola patēriņš

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pēc Igaunijas Lauksaimniecības ministrijas pasūtījuma Igaunijas Ekonomiskās izpētes institūta (EMRI) veiktais pētījums liecina, ka alkohola patēriņš Igaunijā pēdēja gada laikā ievērojami samazinājies, vēsta "Postimees Online".

Pērn Igaunijā tika patērēti 10,2 litri absolūtā alkohola uz vienu iedzīvotāju, salīdzinot ar 12,1 litru 2008.gadā un 12,6 litriem 2007.gadā.

Pēc EMRI direktores Marjes Josingas teiktā, šie dati norāda, ka Igaunija ir atgriezusies pie alkohola patēriņa līmeņa, kāds bija vērojams pirms straujās ekonomiskās attīstības 2005. un 2006.gadā.

Tomēr bažas rada fakts, ka igauņi lieto stipros alkoholiskos dzērienus un lielā apjomā vienā reizē.

Josinga arī sacīja, ka alkohola patēriņa samazināšanās ir salīdzināma ar iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu, jo cena ir viens no iemesliem.

Savukārt Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sēders uzsvēra labās ziņas, ka ar alkohola patēriņa kritumu nav ievērojami palielinājusies nelegālā alkohola lietošana. Tomēr viņš uzsvēra, ka pārlieku plašā alkohola pieejamība rada bažas un šo situāciju nepieciešams novērst.

Pētījuma dati liecina, ka gandrīz piektdaļa igauņu alkoholu var iegūt tajā pat ēkā, kurā dzīvo, vai blakus mājā.

Toties 68% respondentu tuvākais veikals ir pieejams tikai desmit minūšu gājiena attālumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu