Kad bankas atsāks pelnīt? (73)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Arī šogad, tāpat kā pērn, bankas strādās ar zaudējumiem, tomēr tie varētu būt mazāki. Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons intervijā portālam TVNET skaidroja, ka zaudējumus cietīs lielās bankas, kas orientējušās uz kreditēšanu, bet mazajām bankām varētu izdoties nopelnīt.

“Diemžēl kopumā ar peļņu bankas šajā gadā nestrādās. Varbūt šie zaudējumi nebūs tik dramatiski lieli, kā tie bija pagājušajā gadā, tomēr tie noteikti būs,” viņš teica.

Viņš norādīja uz aplēsēm, ka pasaules ekonomika tomēr parāda pozitīvas tendences – tā vairs nepasliktinās.

“Tie lielākie zaudējumi jau ir sasniegti. Sliktāk vairs nevar būt.

Tie pasliktināšanās tempi stipri samazināsies, bet vēl būs,” viņš teica.

“Arī uzkrājumus vēl vajadzēs veidot, jo daļa kredītu, kas šodien ir normāli, šodien var kļūt nenormāli,” viņš teica un paskaidroja, ka banku zaudējumi pērn lielā mērā saistīti ar nepieciešamību veidot uzkrājumus sliktajiem kredītiem. Arī šogad, iespējams, šā iemesla dēļ vajadzēs palielināt banku kapitālu.

Tāpat arī “šajā gadā tiek samazinātas algas valsts iestādēs strādājošajiem un neko nevar zināt, kā būs ar budžetu 2011.gadam”.

“Tomēr, pieņemot, ka situācija stabilizējas, no tā izriet arī nākamais līmenis, kā arī ienākumu līmenis stabilizējas. Un plus, pieļaujot, ka lēnām sāks parādīties papildu darba vietas un maksātspēja uzlaboties, tas nozīmē, ka arī šo kredītu disciplīna sāks uzlaboties,” banku pārstāvis teica.

"Iegriež" kreditēšana

Pērn ar zaudējumiem strādāja bankas, kas pārsvarā orientējušās uz kreditēšanu, bet mazās bankas, kuras strādā ar nerezidentiem, pelnīja. Pagājušajā gadā ar peļņu strādāja deviņas bankas, kuru kopējā tirgus daļa ir 16%. Tās nopelnīja gandrīz 20 miljonus latu. Kopumā banku zaudējumi pārsniedza 700 miljonus latu.

Asociācijā iestājušās 23 bankas, bet vēl dažas darbojas bez asociācijas atbalsta.

Šodien Latvijas Komercbanku asociācija informēs par Latvijas banku 2009.gada darbības rezultātiem.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu