Skrundas RLS pārdota, pircēju plāni – apšaubāmi (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Privatizācijas aģentūrai (PA) jāapstiprina bijušās Skrundas radiolokācijas stacijas (RLS) pilsētiņas izsoles rezultāti.

Desmitkārt pārsolīja

Pagājušajā piektdienā Krievijā reģistrēts uzņēmums Aļeksejevskoje-Servis minēto objektu, kas oficiāli reģistrēts kā valsts nekustamais īpašums Mežaine, nosolīja par 1,55 miljoniem latu, desmit reižu pārsniedzot sākumcenu. Izsolē piedalījās trīs pretendenti – visi ārvalstu komersanti. Objekta sākumcena bija nepilni 154 tūkstoši latu. Privatizācijas noteikumi paredz, ka par valsts nekustamo īpašumu pircējam jāsamaksā ne vēlāk kā 10 gados. Maksāšanas līdzekļi – 99,08% latos, bet 0,92% privatizācijas sertifikātos. Pircējam jāsamaksā PA arī izdevumi par objekta apsaimniekošanu. Izsoles brīdī tie bija gandrīz 50 tūkstoši latu. Pircējs pats var lemt par turpmāko objekta izmantošanu pēc pašvaldības apstiprinātā teritoriālā plānojuma.

Pārāk ilgs laiks maksāšanai

Skrundas novada domes priekšsēde Nellija Kleinberga atzīst, ka pirkuma cena ir adekvāta 45 ha lielajai zemes platībai, lai gan teritorija bijusi piesārņota ar militārajām būvēm. Taču, viņasprāt, nesamērīgi ir privatizācijas noteikumi par samaksas termiņu. "Valstij nauda vajadzīga tūlīt, nevis pēc vairākiem gadiem," saka N.Kleinberga. "Pašvaldība no darījuma nesaņems neko, ir vienīgi cerība, ka varbūt beidzot tiks samaksāts zemes nodoklis, jo valsts neuzskatīja par vajadzīgu to darīt."

Domes priekšsēde apšauba medijos izskanējušo ziņu, ka bijušās RLS vietā tiks būvēts Baltijā lielākais cūku audzēšanas komplekss ar 120 000 cūku. Teritoriālajā plānojumā ierobežojumi lauksaimnieciskajai darbībai gan nav norādīti, taču pašvaldība šo vietu esot iedomājusies kā rekreācijas zonu vai rūpniecisku ražotni, nevis cūku kompleksu.

Iespējama starpniecība citiem darījumiem

Ticamību lauksaimnieciska kompleksa būvniecībai nesaskata arī rudbāržnieks Ints Folkmanis – Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvis Latvijā, kurš jau kopš 80. gadiem novērojis Skrundas lokatora darbību un piedalījies sarunās par padomju armijas izvešanu. Izpētot Krievijas portālos informāciju, viņš pieļauj, ka Aļeksejevskoje-Servis ir tikai starpnieks ietekmīgākam uzņēmumam – Baikāla finanšu grupai, kas savukārt pieder kompānijai Rosņeftj. Par oficiālo pircēju ziņu nav daudz – tikai tas, ka Aļeksejevskoje-Servis ir reģistrēts Samāras apgabalā, pārvalda 72 000 cūku kompleksu un ir nonācis mediju ziņās saistībā ar neveiksmīgu biznesu. Uzņēmuma kontaktpersonu vārds minēts arī vairākos nekustamo īpašumu tirdzniecības darījumos. EDSO novērotājs neapņemas komentēt krievu atgriešanos Latvijā, jo pircējiem tikpat labi varot būt gan ekonomiskas, gan politiskas intereses. N.Kleinberga piebilst – par Skrundas RLS jau pirms izsoles interesējušies Krievijas plašsaziņas līdzekļi, arī vairāki uzņēmēji, bet Aļeksejevskoje-Servis pārstāvji šeit vēl nav oficiāli bijuši.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu