Jaunieši vērtē, kad sākt nodarboties ar TO (37)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

No kāda vecuma vajadzētu vai nevajadzētu nodarboties ar seksu, vecāki, skolotāji un ārsti spriež gadiem. Kādas ir pašu jauniešu domas šajā jautājumā?


Maira (17 gadu):
"Tad, kad parādās jūtas, kad ir gatavi ar to nodarboties. Puišiem tas kaut kā vieglāk. Viens, divi un gatavs."
Roberts (16 gadu): "Tas pēc uzskatiem, viens grib ātrāk, viens vēlāk."
Gints (17 gadu): "Skatoties pēc situācijas. To nevar tā noteikt, no kāda vecuma. Varētu būt pilngadības robežās. No 17 līdz 19, kad meitene ir labākajos gados!"

Meitenes uzskata, ka puišiem tikai viens prātā - ātrāk dabūt kāroto. Bailēs zaudēt mīļoto viņas visbiežāk arī nesakot ”nē”. Sabiedrībā valda uzskats, ka puišiem tikai viens ir prātā, tomēr jaunekļi meiteņu apgalvojumam nepiekrīt.

Gints: "Meitenes saka, ka mums tikai viens prātā -  ievilkt gultā? Meitenes stipri kļūdās. Zēniem vajadzīga meiteņu mīlestība."
Roberts: "Ja viņš būs babņiks, kas grib viņu tikai izfukāt, tad būs tā, bet, ja grib ilgāk padraudzēties, tad notiks ar laiku."


Kad mazgadīgā atvase izaug, senči attopas, vai tik nav palaiduši ko garām. Pēc kādām pazīmēm vecāki varētu spriest, ka viņu bērnam jau bijis kas intīmāks?
Artūrs Vāvere (seksologs): "Varētu būt tādas pazīmes, kā parādās draugs vai draudzene. Pusaudži sāk pazust no mājām, parasti puiši pēc pirmā seksa jūtas tādi kā drošāki, viņu uzvedība mainās."

Jauneklis pēc pirmās nakts kļūstot bravūrīgāks, jo no zēna tas kļuvis par vīrieti. Taču izprašņāt un apmierināt ziņkārību nevajagot. Tas varot pusaudzi pamatīgi saniknot.  
Roberts: "Nevajag uzbāzties ar jautājumu, vai tu esi pārgulējis? Kā viņai pieskaries, cik viņai liels krūšu izmērs. Bezmaz lai vecāki var viņai nopirkt apakšveļu. Tas galīgi tizli būtu."
Adele: "Es mammai pastāstītu, kā ir.  Viņai taču ir tiesības zināt."
Maira: "Es nosarktu, es viņai droši vien atbildētu -  kas par stulbu jautājumu un, ja liktu atbildēt, nezinu, ko atbildētu. Droši vien taisnību gan jau..."
Ričards: "Es pateiktu, ka esmu nodarbojies. Nu es esmu..."

Radio” Skonto” programmu direktors Valdis Melderis savus pusaudža gadus atceras kā laiku, kad seksa nebija un par to nerunāja.
Valdis Melderis: "Mans tēvs teica tā: Vecīt, tev ir jāzina pāris lietas, un tas jau ir galīgi apzinātā vecumā. Manā izpratnē tās lietas bija pilnīgi dīvainas. Viņš stāstīja, kā atpazīt sievieti, kas par sevi nerūpējas, un kā izvairīties no veneriskām slimībām. Abas šīs lietas bija tādas klišejiskas."

Ja ierasts, ka ģimenē vecāki ar bērniem nesarunājas un te pēkšņi nerunīgie senči paceļ seksa tēmu, jauniešos tas var izraisīt nepatiku. Arī pa kluso kabatā ieslidināto prezervatīvu viņi varot uztvert kā vecāku mudinājumu sākt dzimumdzīvi. Lai nu kā - ar vai bez uzraudzības, patiesībā jaunieši nebūt nav nezinīši muļķu zemē, kā pieaugušie dažreiz domā par saviem lolojumiem.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu