Baltijas reģionā turpinās elektroenerģijas cenu pieaugums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pagājušajā nedēļā visā biržas "Nord Pool" reģionā turpinājās elektroenerģijas cenu pieaugums, ko galvenokārt noteica sausie un siltie laikapstākļi, informē AS "Latvenergo".

Aizvadītajā nedēļā Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektrības cena pieauga par 2,9%, cenām sasniedzot 56,08 eiro par megavatstundu (MWh), bet Igaunijā cenas pieauga par 2,3% - līdz 55,37 eiro par MWh. "Nord Pool" sistēmas cena pieauga par 1% jeb līdz 53,01 eiro par MWh.

"Latvenergo" eksperti skaidroja, ka cenu pieaugums Baltijas valstīs atbilst "Nord Pool" cenu pieauguma tendencei, kuru joprojām ietekmē karstie un sausie laikapstākļi. Ziemeļeiropā nedēļas beigās ir novērots vēja staciju izstrādes pieaugums.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga, sasniedzot 6196 gigavatstundas (GWh), arī izstrādes apmērs ir pieaudzis līdz 5920 GWh.

Baltijas valstīs attiecībā pret iepriekšējo nedēļu ir novērots elektroenerģijas patēriņa pieaugums, kas savukārt sekmēja Rīgas termoelektrocentrāļu (TEC) izstrādes apmēra pieaugumu.

Baltijas valstīs summārais elektroenerģijas patēriņš bija 480,9 GWh, kas ir par 2,3% augstāk nekā iepriekšējā nedēļā. Visās Baltijas valstīs ir novērots patērētās elektroenerģijas apmēra pieaugums. Latvijā tas bija vislielākais - par 4,3% līdz 131,6 GWh. Igaunijā un Lietuvā patēriņa pieaugums ir par 3,1% un 0,6%, attiecīgi Igaunijā līdz 127,3 GWh un Lietuvā 221,9 GWh.

Kopējais izstrādātās elektroenerģijas apmērs Baltijas valstīs, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, pieauga par 3,4% līdz 310 GWh. Latvijā bija vislielākais izstrādes pieaugums - par 29,4%, sasniedzot 93,5 GWh, savukārt Igaunijā un Lietuvā novērots ģenerācijas apmēra samazinājums - Igaunijā par 1,6% līdz 177,3 GWh, bet Lietuvā - par 17,3% līdz 39,2 GWh.

Izstrādes apmērs attiecībā pret patēriņu Latvijā bija 71%, Igaunijā - 139%, Lietuvā - 18%, bet Baltijas valstīs kopumā tika saražoti 64% attiecībā pret reģionā patērēto elektroenerģijas apmēru pagājušajā nedēļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu