Venecuēlas “bezmaksas” degvielas ēras gals; gaidāms dramatisks cenu pieaugums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka valsts subsidētajai degvielas cenai jāpieaug, lai novērstu situāciju, ka liela daļa degvielas tiek izvesta no valsts, nodarot Venecuēlas ekonomikai miljonos ASV dolāru lēšamus zaudējumus, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

“Degviela jāpārdod par starptautiskajam līmenim atbilstošu cenu, lai novērstu tās kontrabandu uz Kolumbiju un Karību jūras reģionu,” televīzijas uzrunā tautai paziņojis Maduro.

Līdzīgi kā daudz citas naftas ieguvējvalstis, arī Venecuēla saviem pilsoņiem piedāvāja degvielas subsīdijas, kā rezultātā degvielas cena Venecuēlā gadiem ilgi bijusi zemākā pasaulē.

Venecuēlas ekonomika šobrīd piedzīvo smagu ekonomisko krīzi – sagaidāms, ka inflācija valstī šogad sasniegs vienu miljonu procentu.

Neskatoties uz straujo inflācijas kāpumu, degvielas cena valstī gandrīz nav mainījusies.

Pēdējos aptuveni 20 gadus degviela Venecuēlā maksāja aptuveni 0,01 ASV dolāru litrā.

Saskaņā ar vietējo mediju vēstīto, tase kafijas valstī maksā aptuveni 2,2 miljonus bolivāru, kas atbilst atbilst aptuveni 0,5 ASV dolāru, rēķinot pēc “melnā tirgus” valūtas maiņas kursa. Par šādu naudu vidēja izmēra apvidus automašīnas bāku ar degvielu var piepildīt gandrīz 9000 reižu.

Valsts lēmums ierobežot subsīdijas degvielas iegādei ir daļa no plašāka Venecuēlas valdības lēmuma palielināt ieņēmumus.

Maduro gan uzsvēra, ka tiešās subsīdijas degvielas iegādei joprojām būs pieejamas valsts pilsoņiem, kuriem ir ID kartes un kuri savas automašīnas ir oficiāli reģistrētas.

Šobrīd gan nav skaidrs, kā tieši šī shēma darbosies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu