"Swedbank" nākamgad prognozē IKP pieaugumu par 3%, bet 2020.gadā - par 2,5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saskaņā ar "Swedbank" prognozēm Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) nākamgad augs par 3%, bet 2020.gadā - par 2,5%, ceturtdien jaunākā "Swedbank" makroekonomikas apskata prezentācijā sacīja bankas galvenā ekonomiste Lija Strašuna.

Savukārt šogad "Swedbank" prognozē IKP izaugsmi par 4%.

Saskaņā ar bankas prognozēm inflācija šogad būs 2,6%, nākamgad - 2,5%, bet 2020.gadā - 2,3%. Bezdarba līmenis šogad tiek prognozēts 7,6% līmenī, nākamgad - 7,1%, bet 2020.gadā - 6,9%.

"Viss liecina, ka esam jau pāri biznesa cikla augstākajam punktam un turpmāk gaidāma izaugsmes sabremzēšanās. Tomēr patlaban ekonomika ir daudz sabalansētāka, tāpēc izaugsme būs lēnāka, bet tai nevajadzētu kļūt negatīvai," sacīja Strašuna.

Ekonomiste uzsvēra, ka galvenais ekonomikas izaugsmi virzošais spēks šogad ir būvniecība, kas pirmajā pusgadā augusi vairāk nekā par 30%. Šo nozari galvenokārt stimulē straujais Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu pieplūdums, kas nākamajos gados būs mazāks un izaugsme bremzēsies. Vienlaikus no 2020.gada nākamajos gados ekonomikā jāsāk ieplūst "Rail Baltica" finansējumam - aptuveni 300 miljoniem eiro ik gadu, kas var dot papildu stimulu.

"Viens no lielākajiem ekonomikas izaugsmi bremzējošajiem faktoriem ir darbaspēka pieejamība. To izjūtam jau tagad, jo rūpniecības izaugsme šogad ir krietni lēnāka nekā pērn," sacīja Strašuna.

Bezdarba kritums ietekmē arī algu kāpumu un "Swedbank" prognozē, ka šogad algas augs par 9%, nākamgad par 7%, bet 2020.gadā - par 5,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu