Eksperta padoms: kā izvēlēties piemērotāko telefonu skolēnam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Jaudīgs, ar lielu ekrānu un kameru – šādu mobilo telefonu vēlētos saņemt ikviens pusaudzis. Savukārt vecākiem bieži svarīgāka šķiet cena, nevis ierīces tehniskie parametri. Ko darīt? Kādi ir svarīgākie pamatprincipi, lai izvēlētos jaunu telefonu skolēnam? 

Vecāku vēlme lielākoties ir vienkārša: viņi vēlas, lai bērns vienmēr būtu sasniedzams - sazvanāms vai atrodams čatā. It īpaši tad, ja pēc skolas atvase apmeklē kādu pulciņu, sporta nodarbības vai arī apciemo draugus. Savukārt bērniem, it īpaši pusaudžiem, viedtālrunis ir ne tikai saziņas ierīce, bet arī veids, kā veiksmīgi integrēties vienaudžu sabiedrībā. Modelis, dizains, funkcijas – tam visam tiek pievērsta ļoti liela uzmanība.

* Ekrāna izmērs un izšķirtspēja – ieteicams būtu vismaz piecu collu liels ekrāns ar HD izšķirtspēju ērtākai video vērošanai. Taču pirms viedierīces iegādes vēlams izmēģināt dažāda lieluma viedtālruņus, lai piemeklētu bērna rokai visērtāko modeli. Reizēm visu izšķir nelielas nianses, tādēļ, iespējams, pamatskolēnam telefons ar piecu collu ekrānu varētu būt nedaudz par lielu, savukārt vidusskolēnam – tieši laikā.

Foto: Pixabay

* Akumulatora ietilpība – jo vairāk, jo labāk. Darbošanās internetā – čatošana, fotogrāfiju pārsūtīšana, video skatīšanās – “apēd” gana daudz resursu, tādēļ viedtālruņa akumulatora ietilpībai būtu jāpievērš īpaša uzmanība. Skolēniem, īpaši jaunāko klašu audzēkņiem, būtu ieteicams tālrunis, kurš ar vienu uzlādi spēj darboties visu dienu, proti, no brīža, kad bērns iziet no mājām, līdz mirklim, kad viņš atgriežas.

Foto: Pixabay

* Ierīces atmiņa: operatīvā atmiņa – vismaz 2 GB, iekšējā atmiņa – vismaz 32 GB vai 16 GB + ārējā atmiņas karte. Iekšējās atmiņas ietilpība ir svarīga, lai būtu pietiekami daudz vietas, kur glabāt fotogrāfijas, video un aplikācijas, savukārt operatīvā atmiņa – ierīces ātrdarbībai.

Foto: Pixabay

* Procesors un operētājsistēma – telefonam jābūt aprīkotam ar jaudīgu četrkodolu procesoru, lai varētu spēlēt spēles un lejupielādēt visas nepieciešamās aplikācijas. Tāpat jāpārliecinās, ka ierīce darbojas ar kādu no jaunākajām operētājsistēmas versijām “Android 7” (Nougat) vai “Andorid 8” (Oreo), jo vecākās var neatbalstīt visas aplikācijas vai atjauninājumus.

Foto: Pixabay

* Kameras – aizmugurējai kamerai būtu ieteicami vismaz 12 MP, priekšējai – vismaz 5 MP. Proti, tām jābūt pietiekami labām, lai pusaudzis varētu iemūžināt sevi, savus draugus un, iespējams, attīstīt radošo domāšanu, fotografējot un filmējot.

Citiem vārdiem sakot, arī skolēniem būtu ieteicams pirkt modernu viedtālruni. Taču tas nenozīmē, ka par tā iegādi būtu jāmaksā milzīgas summas.

Svarīgākais ir piemeklēt pievilcīga izskata ierīci ar labiem tehniskajiem parametriem par saprātīgu cenu. Piemēram, jūnijā prezentētais “Xiaomi Redmi 6A” maksā vien nedaudz vairāk nekā 100 eiro, taču tam piemīt visas labākās viedtālruņa īpašības.

Jāatceras, ka svarīgi ir ne tikai ierīces tehniskie parametri, bet arī tajā izmantotā programmatūra. Kaut vai tāpēc, ka populārāko saziņas aplikāciju lietošanai ir vecuma ierobežojumi. Proti, “WhatsApp” Eiropā drīkst lietot tikai no 16 gadu vecuma (iepriekš 13 gadi). “Instagram” un “Youtube” - no 13 gadu vecuma.

Tas nozīmē, ka vecākiem ir jābūt iespējai kontrolēt, ko bērns var lejupielādēt un instalēt ierīcē. Šis ir viens no nopietnākajiem iemesliem, kura dēļ, iespējams, sākumskolēnam viedierīce nebūs piemērotākais risinājums.

Galu galā pirmklasnieks vai otrklasnieks saziņai ar vecākiem un draugiem var izmantot stilīgu podziņtelefonu, piemēram, kādu no atjaunotajiem “Nokia” modeļiem vai arī īpaši bērniem paredzētos drošības pulksteņus, piemēram, “MyKi Touch”.

Podziņtelefonu lielākā priekšrocība ir to lietošanas vienkāršība, izturīgums, kā arī salīdzinoši zemā cena. Tiesa, ir vērts pārbaudīt, vai noskatītais modelis atbalsta GPS funkciju (to atbalsta visi viedtālruņi). Tā lieti noderēs, lai atrastu ierīci, ja tā tiks nozaudēta. Tāpat, ja bērns apmaldīsies, tā palīdzēs viņu atrast vai arī viņš pats ar navigācijas palīdzību var sameklēt ceļu mājup.

Savukārt bērnu drošības pulksteņi ne vien nodrošina iespēju sazvanīties, sūtīt teksta paziņojumus, bet arī ļauj vecākiem uzraudzīt bērnus attālināti ar mobilās aplikācijas palīdzību, kurā, pateicoties pulksteņos iebūvētajai GPS funkcijai, var redzēt atvases atrašanās vietu kartē reāllaikā.

Ja ir pieņemts lēmums pirkt viedtālruni, ir vērts atcerēties, ka mobilo sakaru operatori piedāvā jauniegūto ierīci apdrošināt.

Tāpat vecākiem būtu jāparūpējas par papildaksesuāriem – ekrāna aizsarplēvi vai aizsargstiklu un vāciņiem, kas pasargās viedtālruni no skrāpējumiem un mazinās nejaušu kritienu sekas. Veikalos pieejami arī ūdensizturīgi telefonu maciņi, kas lieti noderēs, bērnam dodoties ekskursijā. Ideālā gadījumā būtu vēlams, lai ierīce būtu ūdensizturīga, tādi ir vairāki “Huawei” un “Samsung” modeļi.

Pēc garā vasaras brīvlaika būtu ieteicams bērnam atgādināt arī telefona lietošanas noteikumus skolā. Piemēram, to, ka stundu laikā spēlēt spēlītes vai čatot ar draugiem nedrīkst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu