Zviedrijas fonds investēs gaļas pārstrādes uzņēmumā "Triāls", kļūstot par vienu no tā īpašniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas "Askembla attīstības fonds" ("Askembla Growth Fund") pieņēmis lēmumu investēt vienā no vadošajiem Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumiem SIA "Triāls", tādejādi kļūstot arī par vienu no tā īpašniekiem, informēja fonda pārstāvis Latvijā Jānis Rībens.

Pagaidām fonds un "Triāls" vienojušies neatklāt paredzamo darījuma apjomu un uzņēmuma kapitāla daļu sadalījumu pēc investīcijas veikšanas. Patlaban gaļas pārstrādes uzņēmuma vienīgais īpašnieks saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" datiem ir Ludvigs Tribockis, kurš ir arī gaļas pārstrādes uzņēmuma vadītājs. Investīcijas tiks veiktas "Triāla" pamatkapitālā, lai veiktu tā modernizāciju un stiprinātu uzņēmuma pozīciju tirgū. "Mērķis ir attīstīt uzņēmumu," sacīja Rībens, norādot, ka investīcijas gaļas pārstrādes uzņēmumā ir nepieciešamas, lai to pilnībā sakārtotu atbilstošu darbam Eiropas Savienības (ES) apstākļos. Kā norāda Rībens, 2004.gadā "Triāla" apgrozījums bija 15,8 miljoni latu, bet peļņa - 108 000 latu. Jau ziņots, ka Triāla" neto apgrozījums 2003.gadā bija 14,84 miljoni latu, bet 2002.gadā - 14,1 miljons latu. Kompānija 2003.gadu beidza ar zaudējumiem 105 247 latu apmērā. 2002.gadā gaļas pārstrādātājam bija peļņa - 32 692 lati. "Askembla Attīstības fonds" veic investīcijas uzņēmumos Baltijas valstīs un Polijā. Fonda budžets ir 80 miljoni eiro (56,22 miljoni latu). Lielākie investori fondā ir "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kā arī skandināvu apdrošināšanas sabiedrības. Jau ziņots, ka "Triāla" vārds šā gada janvāra beigās izskanēja saistībā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aizdomām par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmu. Uzņēmums savu iespējamo saistību ar PVN izkrāpšanu pilnībā noliedza. Tribockis VID veikto pārbaudi "Triālā", pēc kuras dienestam radās aizdomas par PVN izkrāpšanas shēmu gaļas pārstrādes nozarē, nosauca par politisku pasūtījumu un zemisku izrēķināšanās veidu pirms pašvaldību vēlēšanām. "Triāla" vadītājs ir partijas "Jaunais laiks" deputātu kandidātu saraksta līderis pašvaldības vēlēšanām Ogrē. Toreiz uzņēmuma vadītājs arī norādīja, ka izveidojusies situācija liecinot, ka uzņēmējs Latvijā netiek atbalstīts. Tādēļ tiks izskatīta iespēja pārdot "Triālu", kas ir nacionāls uzņēmums ar labiem panākumiem savā jomā un kura iegādē varētu būt ieinteresēti citi Latvijā strādājošie gaļas pārstrādes uzņēmumi. Apgrozījuma ziņā "Triāls" ir lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums, taču tikai tādēļ, ka tas nodarbojas ne tikai ar gaļas pārstrādi, bet arī ar tās importu. Tādejādi uzņēmums ar gaļu apgādā arī citus gaļas pārstrādātājus. "Triāls" ir otrs lielākais gaļas pārstrādātājs aiz AS "Rīgas miesnieks". "Triālam" ir trīs filiāles. Divas ražotnes - Daugavpilī un Lielvārdē - ir atzītas atbilstoši vispārējām ES prasībām, bet uzņēmuma filiāli "Valmieras gaļas kombināts" drīkst sakārtot līdz šā gada beigām, taču to ir plānots izdarīt agrāk - šā gada pirmajā pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu