Sarunas par naudu: 5 lietas, kuras jāizrunā pirms bērns dodas studēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Apspriest ar bērniem naudas un personīgo finanšu jēdzienu nekad nav par agru – daži finanšu eksperti iesaka to darīt jau sākumskolas laikā. Tomēr arī tad, ja šis laiks jau sen ir garām, nekas vēl nav zaudēts. Ar bērnu par naudu jārunā vienmēr, īpaši svarīgi tas ir brīdī, kad viņš gatavojas studēt. Tas arī parasti ir laiks, kad jaunietis saskaras ar kredītkaršu piedāvājumiem, aizdevumu iespējām un sava personīgā budžeta plānošanu.

Turpinājumā pieci temati, par kuriem vērts runāt, pirms Tavs bērns kļūst par studentu.

Budžeta plānošana

Prasme plānot budžetu nav kaut kas tāds, kas rodas dabiski, īpaši jaunietim, kurš nekad ar to nav saskāries. Brīvība rīkoties ar savām finansēm var viegli novest pie pārtēriņa. Tādēļ vecākiem vajadzētu pārliecināties, ka jaunietis zina, cik daudz tērēt dažādām izdevumu kategorijām. Kopā ar jaunieti izvērtē pieejamo budžetu un paredzamos izdevumus. Palīdzi viņam pieņemt pareizos lēmumus. Starp citu, nekas neiemāca tik labi, kā personīgais piemērs, tādēļ šis ir īstais laiks padomāt ne tikai par bērna, bet arī par paša naudas tērēšanas paradumiem.

Kredīti

Ņemot vērā, ka mūsdienās pieejamas dažādas aizdevumu iespējas, nepieciešams runāt arī par šo tēmu. Vērts pastāstīt par to, kas ir kredītlīnija un citi šobrīd populārie aizdevumu veidi, kādi ir to darbības principi. Jārunā arī par situācijām, kad kredīts var noderēt un - kad tomēr meklēt citus risinājumus. Pastāsti par būtiskākajiem kritērijiem, ko ņemt vērā, izvēloties aizdevumu, kāda nozīme ir labai kredītvēsturei un citas svarīgas nianses, kas jāzina par aizņemšanos. Ja nav pārliecības par savu kompetenci, ierosini atrast informāciju, piemēram, internetā.

Studiju maksa

Jaunietim var būt grūti apņēmīgi uzsākt studijas bez reālas izpratnes par to, cik tās izmaksās. Īpaši, ja studiju maksa attiecas uz vecākiem, nevis viņu pašu. Ja jaunietim būs izpratne par to, cik daudz tiek atvēlēts šim mērķim, viņš to uztvers nopietnāk, neatkarīgi no tā, vai par studijām tiek maksāts no ģimenes budžeta, iegūta budžeta vieta vai noformēts studiju kredīts.

Darba iespējas

Lielākoties studijas nav pilna laika darbs. Visticamāk, laika paliks arī citām nodarbēm. Un viena no tām varētu būt nepilna laika darbs. Ģimenē vajadzētu pārrunāt, ko jaunietis varētu darīt, lai spētu segt kaut daļu no visām ar studijām saistītajām izmaksām. Turklāt tādā veidā jaunietis iegūs arī vērtīgu pieredzi un kļūs daudz neatkarīgāks no vecākiem.

Studijas ir gan naudas, gan laika ieguldījums

Augstskola ir kaut kas vairāk kā kārtējā mācību iestāde – tas ir ieguldījums cilvēka nākotnē un ienākumu gūšanas iespējās. Svarīgi paskaidrot, ka pat tad, ja jaunietis nesedz finansiālās izmaksas, viņš iegulda laiku, kas nepieciešams, lai studijas pabeigtu. Tā ir investīcija, kas viņa dzīvi ietekmēs ļoti ilgi pēc tam. Ir svarīgi motivēt jaunieti izmantot iespēju iegūt labu izglītību, lai vēlāk uzlabotu dzīves kvalitāti. Protams, ļoti svarīgi izvēlēties tādu studiju virzienu, kas patīk un aizrauj.

Studiju uzsākšana ir pavisam jauns posms gan paša jaunieša, gan viņa vecāku dzīvē. Lai studiju gadi ritētu veiksmīgi un jaunietis no tiem gūtu pašu labāko, liela loma ir ģimenes atbalstam un sniegtajām zināšanām par dzīves svarīgākajiem jautājumiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu