“Bezskaidras naudas” Zviedrija plāno laist apgrozībā e-kronas (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zviedrijas centrālā bankas “Riksbank” ēka Stokholmā
Zviedrijas centrālā bankas “Riksbank” ēka Stokholmā Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas centrālā banka “Riksbank” nākamgad plāno sākt pilotprojektu ar mērķi izstrādāt elektronisko valūtu. Tādējādi Zviedrija sper kārtējo soli “bezskaidras naudas” sabiedrības virzienā, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”.

Šī projekta mērķis ir izstrādāt lietošanai gatavu e-kronu, ko nākotnē varētu laist apgrozībā, ja tiktu pieņemts attiecīgs lēmums, teikts “Riksbank” paziņojumā.

Bankas pārstāvji norāda, ka projekts sākotnēji koncentrēsies uz priekšapmaksas e-kronas izstrādi. Paredzēts, ka e-krona būs ar izsekojamu maksājumu vēsturi.

Projekta autori plāno izstrādāt e-kronas, ko varēs augšuplādēt mobilajā aplikācijā vai īpašā maksājumu kartē.

“Riksbank” arī gatavojas izvērtēt, kādas likumdošanas izmantošanas būtu nepieciešamas, lai elektronisko valūtu varētu saistīt ar kontu centrālajā bankā.

“Šobrīd mēs piedāvājam e-kronas bankām, bet pagaidām mēs nevaram piedāvāt attiecīgus kontus arī privātpersonām, tādējādi parlamentam vajadzēs pieņemt lēmumu attiecībā uz šādas prakses atļaušanu,” norādīja “Riksbank” maksājumu departamenta juriste Monika Johansone.

Elektroniskā valūta varētu būt pievilcīga arī tūristiem, kas iegūtu iespēju vienkāršāk norēķināties par precēm un pakalpojumiem Zviedrijā.

“Mēs mēģināsim e-kronu izveidot tik labu, cik vien iespējams,” piebilda Johansone.

Zviedrija pēdējo gadu laikā strauji kļuvusi par valsti, kas visstraujāk pasaulē virzās uz bezskaidras naudas norēķinu sabiedrības modeli, patērētājiem pakāpeniski atsakoties no skaidras naudas izmantošanas norēķinos.

Kredītkartes un debetkartes Zviedrijā šobrīd ir izplatītākais norēķinu veids, savukārt mobilie maksājumi ir apmēram tikpat populāri kā skaidra nauda.

Saskaņā ar nesen veiktas iedzīvotāju aptaujas rezultātiem, tikai 13% zviedru šogad par savu pēdējo pirkumu norēķinājušies skaidrā naudā, salīdzinot ar 39% 2010.gadā.

“Riksbank” paziņojumā norādīts, ka tuvāko gadu laikā Zviedrijā var izveidoties situācija, kurā lielākā daļa mājsaimniecību un mazumtirgotāju skaidru naudu vairs neizmanto vispār.

E-kronas projektam vēl ir nepieciešams saņemt “Riksbank” valdes apstiprinājumu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu