Atspēkojam piecus populārākos mītus par eParakstu! (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LVRTC

eParaksts ir personas individuālais paraksts elektroniskajā vidē, kam ir tāds pats spēks kā fiziskam parakstam reālajā vidē. Lai gan eParaksts ir ērts un moderns risinājums, tas, līdzīgi kā citi jauninājumi, ir apvīts ar dažiem mītiem. Laiks atspēkot šos mītus, lai ikviens varētu pārliecināties, ka eParaksts dzīvi padara ērtāku!

1. eParaksts man nav vajadzīgs, visu varu izdarīt ar citiem rīkiem!

Lai gan visdažādākie rīki, sākot no paroles un lietotājvārda, līdz par internetbankas piekļuves rīkiem, mūsdienās nodrošina iespēju veikt gan darbības ar naudu, gan pieteikšanos dažādiem e-pakalpojumiem, tāpat kā klātienē, tāpat arī elektroniskajā vidē ir darbības, kuras var veikt tikai apliecinot identitāti ar personu apliecinošu dokumentu un paužot gribu ar pašrocīgu parakstu.

Elektroniskā vidē pašrocīgs paraksts ir drošs elektroniskais paraksts jeb eParaksts. Ar eParakstu parakstītiem dokumentiem ir tāds pats juridiskais spēks kā papīra formātā parakstītiem dokumentiem. Ar eParakstu iespējams parakstīt līgumus, iesniegumus, prasības tiesai, dažādus notariāli apstiprināmus dokumentus. Ar citiem rīkiem šīs darbības nevarēsiet veikt. 

2. eParaksts ir noderīgs tikai ierēdņiem vai uzņēmumu vadītājiem.

Aktīvākie eParakta lietotāji tiešām ir komersanti, iestāžu un organizāciju vadītāji, kuri paraksta gan līgumus, gan vēstules un atbildes uz iesniegumiem, gan cita veida dokumentus. Tomēr ir virkne dzīves situāciju, kurās eParaksts ikvienam no mums var palīdzēt veikt kādu darbību, saņemt pakalpojumu vai noslēgt darījumu neizejot no mājas un pat nepieceļoties no krēsla.

eParaksts ļauj saņemt iestāžu un organizāciju pakalpojumus vai noslēgt līgumus attālināti. Piemēram, ar eID karti  iedzīvotāji var reģistrēt savu oficiālo e-Adresi, saņemt notāra pakalpojumus attālināti (pilnvaru izsniegšana, mantojuma lietu pieteikšana, u.c.), iesniegt iesniegumu valsts vai pašvaldības policijai, iesniegt iesniegumu bērna pieteikšanai skolā vai bērnudārzā, pieteikties EVAK kartes saņemšanai vai saņemt koku ciršanas atļauju.

E-pakalpojumus iedzīvotājiem piedāvā arī privāta sektora uzņēmumi – piemēram, ar eParakstu iespējams pieteikties Neste degvielas pēcapmaksas kartes saņemšanai, līguma noslēgšanai ar Latvijas Gāzi.  Ar mobilo lietotni eParaksts mobile iespējams apliecināt identitāti portālā Latvija.lv, Rēķini.lv, E-pakalpojumi.lv un citviet.

3. eParaksts ir dārgs.

Ikvienam iedzīvotājam eID kartē ir pieejamas 120 bezmaksas eParakstīšanas reizes. Šo eParakstīšans reižu skaits ir pietiekams ilgam laikam, ja persona nenodarbojas ar saimniecisko darbību.

No nākamā gada visās eID kartēs eParaksts būs pieejams neierobežotā daudzumā, turklāt ID kartes lietotāji eParakstu bez maksas varēs lietot arī savā viedtālrunī (jāpiesakās eParaksts mobile saņemšanai un jānoslēdz līgums, to parakstot ar eID karti). Lai lietotu eID karti, nepieciešams kartes lasītājs.

Tā iegāde izmaksās no 5-10 eiro atkarībā no modeļa, tomēr, pat veicot šīs investīcijas, ekonomiskais ieguvums ir daudzkārt lielāks, ja persona darījumu kārto attālināti un netērē līdzekļus transportam,  kurjeram, darba laiku, lai personīgi apmeklētu iestādi vai organizāciju un iesniegtu papīra formāta dokumentus.

Foto: LVRTC

4. eParaksta lietošana ir sarežģīta.

Personām, kas ikdienā lieto datoru, eParaksta lietošanas apgūšana nebūs sarežģītāka par citam ikdienišķām darbībam, ko veicam ar datoru.

  • Videokā parakstīt dokumentu portālā?
  • Video kā parakstīt dokumentu viedtālrunī 15 sekundēs?

Laikietilpīgākais būs datora sagatavošana darbam ar eParakstu eID kartē vai arī pieteikšanās eParaksts mobile, līguma noslēgšana, PIN un paroļu izveidošana.

Personām, kas nekad nav lietojušas eParakstu, tiek nodrošināts atbalsts Klientu apkalpošanas centrā Pērses ielā 2 (LR Uzņēmumu reģistra telpās), kā arī rakstot e-pastu uz eparaksts@eparaksts.lv vai darba laikā zvanot pa tālruni 67108787 . Pērses ielā iespējams arī iegūt palīdzību datora sagatavošanai darbam ar eParakstu.

5. eParaksts nav drošs, jo kāds cits to var izmantot.

Brīdī, kad lasāt šo tekstu, iespējams, kāds ir pacēlis papīra lapu pie loga un atdarina Jūsu parakstu. Par veiksmīgu atdarinājumu iespējams nekad neuzzināsiet, ja vien parakstītais dokuments nenonāks Jūsu rokās. Salīdzinoši, darbības, kas būtu jāveic elektroniskā paraksta viltošanai būtu nesalīdzināmi komplicētākas un līdz šim pakalpojuma sniedzēja rīcībā nav nonākusi informācija par viltošanas mēģinājumiem.

Vairāk nekā tehnoloģiskais aspekts, apdraudējumu rada tieši paša e-vides lietotāja nerūpīga attieksme pret savu eParakstu, kā arī pret citu resursu piekļuves datiem. Tāpat kā mēs neatstātu uz ielas desmitiem baltu lapu ar mūsu parakstu, tāpat arī elektroniskajā vidē katram eParaksta turētājam būtu jārūpējas un jāgādā par to, lai eParaksta piekļuves dati nenonāktu citu personu rīcībā, kas tos varētu ļaunprātīgi izmantot. Nav tādu apstākļu, kas varētu spiest nodot sava eParaksta datus citas personas rīcībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu