Francijā turpinās protesti pret degvielas cenu kāpumu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijā notiek protesti pret valdības plāniem palielināt degvielas nodokli
Francijā notiek protesti pret valdības plāniem palielināt degvielas nodokli Foto: AFP / Scanpix

Francijā pirmdien turpinās protesti pret degvielas cenu kāpumu un valdības plāniem palielināt degvielas nodokli, protestētājiem nobloķējot ceļus un piekļuvi degvielas glabātuvēm.

Protesti sākās sestdien un turpinājās svētdien, piedaloties gandrīz 300 000 cilvēku. Vairāk nekā 400 cilvēku protestu laikā guvuši ievainojumus un viena protestētāja gājusi bojā.

Sestdien barikādes tika saceltas vairāk nekā 2000 vietās, bet svētdien 150 punktos. Šodien protesti nav tik plaši, taču vairāki ceļi un apkārtceļi ir nobloķēti, un protestētāji, kas sevi dēvē par "dzeltenajām vestēm", jo valkā atstarojošās dzeltenās vestes, protestē lielveikalu stāvvietās.

Aizvadītajā naktī notika vairākas sadursmes, tostarp Kalē, kur vismaz divi šoferi centās izlauzties cauri barikādēm. Aptuveni 30 cilvēki naktī tika aizturēti, policijai cenšoties izkliedēt protestētājus, atklāja avots drošības dienestos.

Valdība plāno par četriem centiem litrā paaugstināt degvielas nodokli benzīnam un par septiņiem centiem litrā dīzeļdegvielai.

Nodokļa celšana ir daļa no prezidenta Emanuela Makrona plāniem atteikties no fosilajā degvielām.

Premjerministrs Eduārs Filips svētdienas vakarā paziņoja, ka valdība ir sadzirdējusi tautas neapmierinātību, bet neatteiksies no savas ieceres.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu