Cik ātri var iegūt eParakstu viedtālrunī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mobilā lietotne eParaksts mobile ir identitātes apliecināšanas rīks, kas nepieciešams darbam portālā eParaksts.lv, kā arī e-identitātes apliecināšanai citās informācijas sistēmās, piemēram Latvija.lv, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma, Rēķini.lv, E-pakalpojumi.lv un citviet. Lietotne ir bez maksas un tās komplekts ar otru lietotni eParakstsLV nodrošina iespēju parakstīt dokumentus ar drošu elektronisko parakstu viedtārunī.

Lai noskaidrotu, cik vienkārši vai gluži pretēji – sarežģīti ir iegūt un izmantot lietotni eParaksts mobile, TVNET veica eksperimentu.

1.solis

eParaksts mobile lietotnei iespējams pieteikties, apmeklējot mājaslapu eParaksts.lv, – tas izdodas visai ātri. Izvēloties “Pieteikties”, nepieciešams apliecināt savu e-Identitāti. To var izdarīt, izmantojot internetbanku.

Pēc savas identitātes apliecināšanas nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu. Tas nav sarežģīti, liela daļa informācijas pēc autorizēšanās ar internetbankas starpniecību jau ir ierakstīta pieteikumā, nepieciešams norādīt personu apliecinoša dokumenta numuru, derīguma termiņu.

Tāpat vajag verificēt sava mobilā telefona numuru, kā arī e-pastu. Process ir salīdzinoši ātrs.

2.solis

Kad dati aizpildīti, jāizvēlas veids, kā parakstīt līgumu par eParaksts mobile lietošanu – kurjers, personīga vizīte eParaksta klientu apkalpošanas centrā vai eID karte, ar kuru līgumu var parakstīt turpat portālā un sākt eParaksts mobile lietošanu.

Sazinoties ar klientu apkalpošanas daļu pa tālruni, noskaidroju, ka kurjers var ierasties 2-3 dienu laikā, eID kartes ar aktīvu eParaksta iespēju mūsu darbinieku rīcībā nav, tāpēc izvēle ir līguma saņemšana klientu apkalpošanas centrā.

Pirms došanās uz klientu apkalpošanas centru portālā eParaksts.lv ir vērts noskaidrot tā darba laiku, jo, piemēram, piektdienās klientu apkalpošanas centrs strādā no plkst.11 līdz plkst.15, tas varētu būt šķērslis cilvēkiem ar striktāku darba grafiku.

3. solis

Ierodamies klientu apkalpošanas centrā. Lai arī sākotnēji bija doma, ka rindā būs jāpavada ilgāks laiks, pie līguma, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, tiekam jau pēc dažām minūtēm. Tiek piedāvāts lietotni eParaksts mobile aktivizēt uz vietas, klientu apkalpošanas centrā, bet mēs izvēlamies to izdarīt mājās, pirms tam pārjautājot, vai tas nav sarežģīti.

Tiek izsniegts līgums uz trim lapām ar lietotāju numuru, kā arī neliela instrukcija par to, kas jādara tālāk.

Foto: publicitātes

4.solis

Ja izvēlas lietotni aktivizēt patstāvīgi mājās, tad pēc līguma parakstīšanas jau var lejupielādēt mobilo lietotni un datorā jāver vaļā portāls eParaksts.lv. Tā kā lietotne nav aktivizēta, atkal izmantojam internetbanku, lai apliecinātu identitāti portālā eParaksts.lv. Pēc tam automātiski nonākam sadaļā, kur varam izvēlēties “Turpināt pieteikšanos” un pabeigt reģistrāciju, izveidojot eParaksta paroli un e-Identitātes PIN. Te uzreiz jāuzsver, ka e-Identitātes PIN (4 cipari) būs nepieciešams ik reizi, kad izmantosiet eParaksts mobile identitātes apliecināšanai, bet eParaksta paroli (6 cipari) izmantosiet gan dokumentu parakstīšanai portālā eParaksts.lv, gan mobilajā lietotnē eParakstsLV, ja to lejupielādēsiet.

Tāpat būtiski ir zināt, ka lietotāja numurs, kas norādīts līgumā, būs jāzina, gan pabeidzot reģistrāciju, gan tad, kad caur datoru ienāksiet, piemēram, Latvija.lv un vēlēsiet apliecināt e-identitāti ar eParaksts mobile. Ja šajā pašā portālā ienāksiet, izmantojot viedtālruni, tad sistēma atpazīs jūsu tālruni un attiecīgi lietotāja numurs jāievada nebūs.

Pietiekami vienkārši un ātri

Foto: publicitātes

Vērtējot procesu kopumā, tas nav sarežģīti, tomēr varam rekomendēt izmantot klientu apkalpošanas centrā piedāvāto palīdzību aktivizēt lietotni uz vietas. Tieši šis solis šķita vispiņķerīgākais.

Kopējais laiks, lai iegūtu eParaksts mobile, ir aptuveni pusstunda – pieteikuma aizpildīšana, līguma saņemšana un aktivizēšana mājās.

Tam klāt jāpierēķina arī ceļā uz klientu apkalpošanas centru pavadītais laiks, kā arī tas, ka centrs nestrādā pilnu darba dienu un personām, kuras līgumu vēlas saņemt klātienē, varētu nākties atrauties no ikdienas darbiem.

Ja eParaksts mobile pieteiktos, izmantojot eID karti, no pirmā soļa līdz pirmajam parakstītajam dokumentam būtu aptuveni 20 minūtes.

Savukārt ar kurjeru šis process aizņemtu ap 3 dienām.

Svarīgi: lai parakstītu dokumentus viedtālrunī, papildus nebūs jāslēdz līgumi par lietotnes eParakstsLV lietošanu. Būs tikai jālejupielādē lietotne un jāzina sava eParaksta parole un e-Idetitātes PIN.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu