Porošenko: Krievija ievērojami palielinājusi militāro klātbūtni pie Ukrainas robežas (19)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Zumapress/AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko intervijā televīzijā paziņojis, ka Krievija ir ievērojami palielinājusi savu militāro klātbūtni pie Ukrainas robežas.

Krievijas „tanku skaits bāzēs gar mūsu robežu ir trīskāršojies”, sacīja Porošenko, piebilstot, ka dramatiski pieaudzis arī vienību skaits, kas izvietotas gar Ukrainas robežu visā tās garumā.

Prezidents brīdināja, ka šāda militārās klātbūtnes palielināšanās nozīmē, ka Ukrainai draud pilna apjoma kara izcelšanās ar Krieviju.

Porošenko neminēja konkrētu Krievijas karavīru skaitu, bet norādīja, ka informācija balstīta uz izlūkdienesta ziņojumiem.

Kā norāda Ukrainas Galvenā izlūkdienesta pārstāvis Vadims Skibickis, Krievija pie Ukrainas robežas izvietojusi 500 kaujas lidmašīnas un aptuveni 340 helikopteru. Krievija kopš 2013.gada modernizē aviācijas tīklu Ukrainas robežas tuvumā un papildina tur izvietoto kaujas lidaparātu skaitu, uzskaita Skibickis.

Viņš uzsvēra, ka kaujas helikopteri un taktiskie lidaparāti tikuši un joprojām tiek izmantoti konfliktos Sīrijā. "Tas nozīmē, ka karavīriem ir pietiekami liela pieredze, lai izmantotu bumbas, augstas precizitātes ieročus pret civiliedzīvotājiem," sacīja Skibickis, piebilstot, ka pie robežas izvietoto Krievijas lidaparātu kaujas rādiuss aptverot visu Ukrainas teritoriju.

Skibickis arī norādīja, ka pie robežas esot izvietotas 25 Krievijas bataljona taktiskās grupas, kas ir spējīgas veikt kaujas misijas Ukrainas teritorijā.

Viņš arī norādīja, ka militāro manevru "Kavkaz-2016", "Zapad-2017" un "Vostok-2018" laikā Krievija esot strādājusi pie konfliktam Ukrainā piemērotu kaujas grupu izveidošanas, mobilizācijas, kā arī rezervistu un ekipējuma pārvietošanas no Krievijas centrālās daļas uz Ukrainas pierobežu.

Jau ziņots, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Kad Ukrainas kuģi pēc incidenta devušies atpakaļ uz Odesu, Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Porošenko pirmdien parakstīja rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu