Tiek vērtēti "zaļās" enerģijas" ražotāju pārbaudes rezultāti; konstatēti vairāki nopietni pārkāpumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) patlaban vērtē pirmo 25 "zaļās" enerģijas ražotāju pārbaudes rezultātus, aģentūru LETA informēja ministrijā.

EM atgādina, ka šogad tika būtiski pastiprinātas pārbaudes atjaunojamo energoresursu (AER) elektrostaciju darbībā, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Lai pārbaudītu, vai AER elektrostaciju darbībā nav konstatējami pārkāpumi, AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" sāka vērienīgu visu aptuveni 400 elektrostaciju, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, pārbaudi.

Staciju apsekojuma ietvaros tiek pārbaudīta to atbilstība normatīvajam regulējumam un novērtēta koģenerācijas elektrostaciju darbības atbilstība lietderīgās siltumenerģijas pieprasījumam.

"Enerģijas publiskais tirgotājs" pirmo 25 staciju pārbaudes rezultātus ir iesniedzis EM, kas patlaban veic to analīzi un klātienē apseko tās elektrostacijas, kurās novērotas kādas nepilnības. Tuvākajā laikā "Enerģijas publiskais tirgotājs" noslēgs nākamo 100 staciju apsekojumu, savukārt 2019.gadā tiks veikts vēl 200 staciju apsekojums.

Visaptverošo visu staciju apsekojumu paredzēts noslēgt 2020. gada pirmajā pusgadā. Paralēli tam aktīvu staciju uzraudzību veic EM kontroles grupa.

Par neatļauta kurināmā izmantošanu "zaļās" enerģijas ražošanā atcelta obligātā iepirkuma atļauja uzņēmumam SIA "Nopa Ltd".

Pieņemot lēmumu lēmumu par atļaujas atcelšanu "Nopa Ltd" atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijai Ilūkstes novadā pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, novērsts obligātās iepirkumu komponentes (OIK) kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos 12 gados par aptuveni 1,94 miljoniem eiro.

Atļauja pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros "Nopa Ltd" tika atcelta, jo konstatēts, ka elektrostacijā izmantotais kurināmais neatbilst informācijai, kas norādīta iesniegumā par tiesību iegūšanu pārdot no AER saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Pārbaudē tika secināts, ka šajā elektrostacijā kā kurināmais enerģijas ražošanai izmantots arī fosilais kurināmais - dīzeļdegviela, kas iepriekš netika norādīta iesniegumā par tiesību iegūšanu pārdot no AER saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

SIA "Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Nopa Ltd" reģistrēta 2004. gadā. Tās pamatkapitāls ir 2840 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Vācijā reģistrēta kompānija "Von Nordenskjold Angelika Elfriede Armgard".

"Nopa Ltd" 2017. gadu noslēdza ar 269 683 eiro apgrozījumu un 19 618 eiro zaudējumiem.

Tāpat šo pārbaužu laikā EM jau vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par vienu no lielākajām Kurzemes koģenerācijas stacijām SIA "Tukuma DH", kura, iespējams, ilgstoši nelietderīgi izmantojusi saražoto siltumenerģiju, kas ir rupjš un klajš obligātās iepirkuma komponentes (OIK) noteikumu pārkāpums. Kā noskaidroja "Enerģijas publiskais tirgotājs", "Tukuma DH" saražotais siltums faktiski "izkūpināts" gaisā, žāvējot starp ventilatoriem izvietotu šķeldu.

Vienlaikus EM atgādināja, ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu. Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju.

Līdz šim EM atcēlusi atļaujas aptuveni 30 elektrostacijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu