Top 10 interjera priekšmeti, kuri no modes neiziet jau gadu desmitiem

Elza Apse
, Sadaļas Māja redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Laiki mainās un iet – tikpat krasi mainās arī mode, tendences interjera dizainā un kultūrā. Tomēr katrā nozarē ir kādas nianses, kas nemainās gadiem un pat gadu desmitiem un simtiem – šīs tendences saglabā nemainīgu aktualitāti un pieprasījumu. Arī interjera dizainā ir vairāki spilgti piemēri, kas lieliski parāda, ka arī pagājušajos gadsimtos radītas mēbeles var būt pat ļoti populāras arī šodien. Tuvojoties gada izskaņai, TVNET ir apkopojis 10 interjera priekšmetus, kas saglabājuši aktualitāti jau vairākus gadu desmitus.

Česterfīldas dīvāns

Česterfīldas dīvāns interjera pasaulē ir kā trencis vai augstpapēžu laiviņas sieviešu garderobē – šī mēbele nemainās, taču pat mūsdienu modernākajos dzīvokļos nereti tiek izvēlēta kā kompromiss starp klasiska un mūsdienīga stila dīvāniem. Šādus dīvānus pasaule pazīst jau 300 gadu – vairākas liecības vēsta, ka tie radušies 1700. gadu vidū un viens no pirmajiem īpašniekiem, kam mājoklī ir bijis leģendārais Česterfīldas dīvāns, ir britu lords Filips Stenhops, ceturtais Lielbritānijas pilsētas Česterfīldas grāfs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Porte&Design Interiorismo (@portedesign) on

“Billy” grāmatu plaukts

Billy grāmatu plaukts vairākus gadu desmitus ir pieprasītākā IKEA mēbele. Plaukts neizceļas ar unikālu dizainu, toties spēj iekļauties teju jebkurā mājoklī, turklāt ražotājs ir parūpējies par vairākām plaukta variācijām. Tieši vienkāršība ir šīs mēbeles veiksmes atslēga – Billy plauktiņus pasaule pazīst jau kopš 1979. gada, un gan toreiz, gan tagad šī mēbele ir pirktākā prece zviedru mēbeļu giganta ķēdē.

50. gadu mājsaimnieču mīlulis – telefonbeņķis

Pirms teju 90 gadiem  telefona krēsli bija viena ārkārtīgi modīga mēbele, kas liecināja par mājas saimnieku turību. Telefonbeņķi jeb tā dēvētie klaču krēsli savulaik rotāja koridorus un māju ieejas - šeit mājinieki varēja piesēst un novilkt apavus un, protams, pavadīt vairākas stundas, sarunājoties pa mājas telefonu. Arī mūsdienās telefonbeņķi ir saglabājuši savu funkcionalitāti – tie noder gan kā krēsli pie ieejas durvīm, gan arī kā neliela mantu glabātuve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rachel @ Rachel's List (@rachelslist) on

Artišoku lampa

Savādā paskata lampas dizains radās 1958. gadā – tās autors ir dāņu rakstnieks un dizainers Pauls Heninhsens. Lampas tapa pēc īpaša pasūtījuma kādam Kopenhāgenas centra restorānam, kurš pēc lampu uzstādīšanas izpelnījās vietējo iedzīvotāju un dizaineru apbrīnu. Faktors, kas padarīja lampu abažūru par revolucionāru interjera dizaina priekšmetu, bija plāksnītes, kas apslēpa spuldzi, tādējādi padarot apgaismojumu maigi sārtu. Šī unikālā lampa vēl aizvien ir ārkārtīgi populārs interjera priekšmets izsmalcinātākajos un modernākajos interjera salonos un apartamentos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @futureantiques.us on

Tulpes sērijas galdi un krēsli

Slavenā tulpes formas galdu un krēslu sērija radīta 1960. gados – to autors ir somu arhitekts Ēro Sārinens. Tolaik arhitekts centās rast risinājumu krēslu un galdu vienkāršošanai - Ēro uzskatīja, ka parastie krēsli ar četrām kājām interjeru padara neglītu un pieblīvētu – četru kāju galds ar vairākiem krēsliem, kurus pavada četras kājas, veido tādu kā milzu pāļu kopumu, kas vienkārši padara telpu smagnēju. Jau 1955. gadā izstrādāja krēslu, kas līdzinājās tulpei – balstījās uz vienas kājas, tās apakšdaļā bija apaļa pamatne, bet augšdaļā – tulpes zieda formai līdzīgs sēdeklis. Taču tikai 1960. gados krēslu autors ieguva patentu un mēbeļu sērija sasniedza tirgu. Jau drīz vien tulpes sērijas mēbeles kļuva ārkārtīgi populāras, turklāt tās nav zaudējušas aktualitāti arī šodien.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by - - - - - - - - (@b_o_u_n_d_a_r_y) on

Pantona krēsls

Ikoniskais S veida krēsls ir viena no populārākajām modernisma stila mēbelēm, kas spējusi saglabāt nemainīgu vietu interjera dizaina topā gan savas neordinārās formas, gan arī vēstures dēļ. Krēslu autors ir dāņu dizainers Verners Pantons, kas aizrāvās ar eksperimentālo mēbeļu dizainu izgatavošanu, taču S formas krēsls bija viņa izcilākais veikums. Plastmasas krēsls bija īpaši ikoniska pagājušā gadsimta 70. gadu interjera dizaina prece, kas pat mūsdienu avangarda dizaina cienītājiem ir palikusi nemainīgi vērtīga mēbele.

Eames zvilnis

Īpatnējais ādas un koka krēsls un tam pieskaņotais kāju ķeblītis nu jau vairāk kā 60 gadus tiek uzskatīts par vienu no ikoniskākajām modernā dizaina mēbelēm. Šis krēsls ir veidots no trīsdaļīga locītu saplākšņu korpusa un ādas spilveniem, kas sēžamo padara tik ērtu un vizuāli elegantu. Slaveno priekšnieka atpūtas krēslu, kas veidots no locīta koka saplākšņa un ādas, ir radījuši dizaineru pāris Čārlzs un Reja Īmsi. “Eames” zvilnis jau neilgi pēc nonākšanas tirgū kļuva par pieprasītu preci, un arī šodien izslavētais priekšnieka krēsls ir saglabājis tā autentisko izskatu un nav zaudējis pieprasījumu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by www.designcollectors.com (@designcollectors) on

Korķa tāfeles

Lai gan korķa tāfeles ir pastāvējušas jau krietnu laiku, tās kļuva par interjera priekšmetu tikai pagājušā gadsimta 90. gados. Tolaik korķa tāfeles rotāja ne viena vien tīņa istabas sienu – tās bija parocīgas un noderēja mācību procesā,  jaunieši paši tās varēja apspraudīt pēc saviem ieskatiem, tā radot personalizētu istabas dekoru. Iet laiki, nomainās paaudzes, bet korķa tāfeles joprojām ir iecienīts interjera priekšmets pusaudžu istabās.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Strike The Match | Laura (@strike_thematch) on

Puķupodi uz statīva

Puķupodi ar kājiņām jeb podu statīvi ir bijuši visai pieprasīts interjera priekšmets 18. gadsimta Lielbritānijā. Tolaik bagātniekiem patika izcelt savus retos un eksotiskos telpaugus uz īpašiem statīviem, gluži kā balvu vai kādu vērtīgu relikviju. Arī mūsdienās šī tendence ir saglabājusies, taču puķupodu statīvi nu ir ieguvuši visdažādākās variācijas un dizainus.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoria (@zoria.official) on

Beni Ourain paklāji

Marokāņu jeb Beni Ourain paklāji mūsdienās ir visai ekskluzīva luksusa prece, kas mājoklim piešķirs māksliniecisku un vienlaikus elegantu atmosfēru. Tomēr šie paklāji nav tikai šodienas prece – izslavētie marokāņu paklāji ir austi  gadu tūkstošiem. Pirmās liecības par paklājiem ir meklējamas jau paleolīta laikā, kad Marokas teritorijas iedzīvotāji sāka tos darināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu