Slavenība aizdod savu balsi HIV pacientam. Kristīne Virsnīte izstāsta Annas stāstu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības aizspriedumi Latvijā pret cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV, joprojām ir ļoti spēcīgi un nepamatoti. HIV Stigmas indeksa pētījuma starprezultāti liecina, ka Latvijā trešā daļa cilvēku, kas dzīvo ar HIV, ir sajutuši diskriminējošu attieksmi pret sevi un uzklausījuši aizskarošas piezīmes sava HIV statusa dēļ. Projekts “Es aizdodu savu balsi” ar sabiedrībā zināmu personību atbalstu aicina cilvēkus ieklausīties un sadzirdēt to, kas sakāms tiem, kuri dzīvo ar HIV!

Iepazīsties ar Annu (vārds mainīts), meiteni, kurai ir savs stāsts par HIV. “Mani sauc Anna, man ir 16 gadi, un es piedzimu HIV pozitīva. Es dzīvoju ierastu bērna dzīvi – pagalmā spēlējos ar draugiem, mācījos braukt ar riteni un gāju uz skolu. Man tikai katru dienu bija jādzer zāles – man likās, ka tie ir vitamīni, gluži tādi paši, kādus rādīja televīzijas reklāmās. Līdz ar to es nemaz nenojautu, ka esmu inficēta. Lai arī mani vecāki bija intravenozo narkotiku lietotāji, viņi bija mani tuvākie un mīļākie cilvēki. Tikai tad, kad pirms dažiem gadiem mani vecāki nomira AIDS stadijā no tuberkulozes un es paliku viena, es sapratu, ko man nozīmē šī diagnoze. Agrāk man bija grūtības ar regulāru ārstēšanos, taču līdz ar vecāku, īpaši tēta nāvi, es sapratu, ko nozīmē ārstēties, un zinu, ka gribu to darīt, lai dzīvotu tāpat, kā to dara citi. Bieži no līdzcilvēkiem, kuri uzzina par manu diagnozi, saņemu nosodījumu un negatīvus komentārus. Es neesmu vainīga, ka piedzimu inficēta, tad kāpēc jūs man liekat par to justies vainīgai!?”

Visbiežāk pirmo reizi infekciju atklāj cilvēkiem vecuma grupā 30 – 39 gadi, joprojām vīrieši inficējas biežāk nekā sievietes (35% jauno HIV gadījumu atklāj sievietēm, 65% – vīriešiem). Proporcionāli lielākais zināmais inficēšanās ar HIV ceļš šogad – heteroseksuāli kontakti (31% gadījumu), intravenozo narkotiku injicēšana (19% gadījumu) un homoseksuāli kontakti (9% gadījumu).

Ar HIV var inficēties: seksuālu kontaktu ceļā; lietojot intravenozās narkotikas ar vienu šļirci; saskaroties ar inficētu cilvēku asinīm; māte grūtniecības, dzemdību un zīdīšanas laikā var nodot infekciju bērnam.

Ar HIV nevar inficēties: apskaujoties, skūpstoties, sarokojoties; lietojot kopējus traukus un sadzīves priekšmetus – telefonu, datoru, dvieli; šķaudot vai klepojot; apmeklējot kopīgas tualetes, dušas, pirtis, peldoties baseinā; no insektu un dzīvnieku kodumiem vai skrāpējumiem.
 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar atbalsta grupu inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem “AGIHAS”, atbalsta “GlaxoSmithKline Latvia” SIA.

LV/HIV/0045/18k; Sagatavots: 12/2018

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu