Ministrs: "Treknie gadi" Vācijā ir beigušies (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs
Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs Foto: EPA/Scanpix

“Treknie gadi” Vācijā ir noslēgušies, paziņojis Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs. Viņš uzsvēra, ka laiks, kad nodokļu ieņēmumi Vācijā ir lielāki nekā gaidīts, ir beidzies, un tas savukārt ir signāls, ka Eiropas lielākā ekonomika tuvāko gadu laikā var sākt stagnēt.

Ar šādiem paziņojumiem Šolcs nāca klajā intervijā laikrakstam “Bild am Sonntag”. Viņš norādīja, ka pašlaik valdības kapacitāte veikt jaunas izmaiņas nodokļos ir ierobežotas, baidoties par sabiedrības reakciju.

Vācijai 2018. gads gan ir bijis veiksmīgs – nodokļu ieņēmumi bijuši par vairāk nekā 30 miljardiem lielāki, nekā sākotnēji plānots. Vācijas valdība tērējusi mazāk, nekā guvusi ieņēmumus no nodokļiem. Šāda situācija valstī ir kopš 2014. gada, kā rezultātā Vācijā vērojama spēcīga ekonomiskā izaugsme, kas ļauj maksāt augstas algas un saglabāt bezdarbu zemā līmenī.

Tomēr ministrs pauž bažas, ka 2019. gadā pozitīvā tendence varētu neturpināties. Par to liecina izaugsmes prognožu samazināšanās. Ja 2018. gada sākotnējā prognoze bija 2.2 procenti, gada otrajā pusē tā tika samazināta līdz 1.5%.

Nozīmīgas problēmas Vācijas ekonomikā var radīt arī ASV un Ķīnas konflikts tirdzniecībā, kas savukārt var nopietni ietekmēt auto industrijas eksporta rādītājus. Savu artavu atstāj arī neziņa saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), kā dēļ visa Eiropas bloka ekonomikas izaugsme būs lēnāka nekā iepriekš.

Šolcs paziņojis, ka saglabās sabalansēta federālā budžeta politiku, neveidojot jaunus ārējos parādus. Vācijas partneri Eiropā gan aicinājuši Berlīni palielināt valsts investīcijas, lai neveidotos pārmērīgi liels tirdzniecības pārpalikums ar pārējo pasauli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu