"RB Rail" padomes priekšsēdētāja amatā iecelts Karolis Sankovskis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail", kas izveidots, lai īstenotu dzelzceļa projektu "Rail Baltica", padomes priekšsēdētāja amatā iecelts Karolis Sankovskis (Karolis Sankovski), bet padomes priekšsēdētāja vietnieka amatos iecelta Rīa Sillave (Riia Sillave) un Edvīns Bērziņš, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā atzīmēja, ka "RB Rail" padomes priekšsēdētājs un divi tā vietnieki ik gadu tiek iecelti rotācijas kārtībā. Vienlaikus akcionāru līgums nosaka, ka padomes priekšsēdētāja amatu katru gadu ieņem kāds no kopuzņēmuma valstu pārstāvjiem rotācijas kārtībā un šogad prezidējošā valsts ir Lietuva.

"2018.gads bija nozīmīgs "Rail Baltica" globālā projekta ieviešanā. Pagājušajā gadā projekta komandas visās Baltijas valstīs sasniedza vairākus nozīmīgus mērķus, tostarp pirmo būvprojektu iepirkumu izsludināšanu, kā arī vienošanās noslēgšanu par Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF) grantu," stāstīja Sankovskis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka vēlas saglabāt šo pozitīvo virzību un veiksmīgo sadarbību, drīzumā strādājot ar jauno kopuzņēmuma valdes priekšsēdētāju. "Ir svarīgi turpināt uzkrāt projekta pieredzi un briedumu arī nākamajā gadā, lai mēs būtu sagatavoti nākamajiem CEF pieteikumiem, piesaistot jaunas finansēšanas iespējas," pauda Sankovskis.

"RB Rail" padomi veido seši tās locekļi - katrs akcionārs izvirza divus biedrus uz trim gadiem. Igaunijas pārstāvji ir Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas padomnieks transporta un loģistikas jautājumos Anti Mopels un Sillave. Latviju pārstāv Bērziņš un "Latvijas dzelzceļa" juridisko un administratīvo lietu speciāliste Vineta Rudzīte. Savukārt Lietuvu pārstāv "Rail Baltica Statyba" izpilddirektors un "Lietuvos geležinkeliai" Dzelzceļa infrastruktūras direkcijas vadītājs Sankovskis un "Lietuvos geležinkeliai" valdes priekšsēdētājs Roms Šveds.

Jau ziņots, ka "RB Rail" ir daudznacionāls Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas tika izveidots, lai īstenotu "Rail Baltica" projektu - pirmo šādā mēroga infrastruktūras projektu Baltijā. "RB Rail" ir centrālais "Rail Baltica" projekta koordinators. Tā galvenie uzdevumi ir dzelzceļa projekta izstrāde, būvniecība un mārketinga aktivitāšu realizācija. Projekts paredz izbūvēt ātrvilciena dzelzceļa līnijas infrastruktūru no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 mm) dzelzceļa līniju ar maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu