Eksperte: Valsts kapitālsabiedrību pakāpeniska centralizācija rada riskus politiskai ietekmei uz tām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane
Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts kapitālsabiedrību pakāpeniska centralizācija rada riskus politiskai ietekmei uz tām, aģentūrai LETA sacīja Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

Jau ziņots, ka premjera amatam nominētā Krišjāņa Kariņa (JV) valdība plāno nodrošināt virzību uz kapitālsabiedrību pārvaldības funkciju pakāpenisku centralizāciju, sākot valsts kapitāla daļu turētāja funkciju pakāpenisku nodošanu vienam kapitāldaļu turētājam, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais valdības deklarācijas projekts.

Helmane uzsvēra, ka OECD vadlīnijas, uz kurām atsaucās valdības deklarācijas autori, nosaka, ka valsts politikas mērķiem ir jābūt tādiem, kas rada labumu plašākai sabiedrībai attiecīgajā valsts uzņēmumu jurisdikcijā, tajā pašā laikā lēmums pakāpeniski nodot valsts kapitāldaļu funkciju vienai institūcijai Latvijas politiskajā situācijā var radīt apstākļus, kad valsts uzņēmumi tiks izmantoti viena politiskā spēka interesēs. "Tas var veicināt situāciju, kad lēmumi par to attīstību un nākotni netiek pieņemti kapitālsabiedrību un visas valsts labā, bet ir izdevīgi tikai šauram cilvēku lokam, tādējādi veicinot necaurspīdīgu to pārvaldību," viņa uzsvēra.

Tāpat Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja norādīja, ka piedāvātais modelis nerisina pašreizējās valsts kapitālsabiedrību pārvaldības problēmas, piemēram, konkrētajai politiskajai partijai pietuvinātu cilvēku, nevis profesionāļu iecelšanu atbildīgos amatus. "Nav skaidrs, vai un kā šāda sistēma uzlabos situāciju publisko iepirkumu jomā, un situācijā, kad valsts kapitālsabiedrību pārvalde ir koncentrēta vienuviet, drīzāk tiks veicināta labvēlīga augsne korupcijas riskiem," pauda eksperte.

Helmane arī atzina, ka valsts kapitālsabiedrību pārvalde ir decentralizēta tādās ekonomiski attīstītās valstīs kā Somija un Japāna, un pauda pārliecību, ka esošajā politiskajā situācijā, kāda pašlaik ir mūsu valstī, lēmums par pāriešanu uz centralizētu valsts kapitālsabiedrību pārvaldi, būtu sasteigts.

"Kopumā ideja par kapitālsabiedrību pārvaldības funkciju centralizāciju ir pareiza, tomēr šobrīd noteikti neesam tādā brieduma pakāpē, lai šis lēmums novērstu esošās problēmas," sacīja Helmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu