Kā mūs ietekmēs haoss un politiskā nestabilitāte Venecuēlā? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Politiskā krīze un diplomātiskā neskaidrība par situāciju Venecuēlā būtiski ietekmējusi Dienvidamerikas valsts attiecības ar ASV. Prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņojusi, ka atzīst Venecuēlas opozīcijas līderi par prezidentu, savukārt līdzšinējais prezidents Nikolass Maduro aicinājis saraut diplomātiskās attiecības ar ASV. “CNN Business” vēsta, ka haoss Venecuēlā ietekmēs arī mūs, jo gaidāms naftas cenu kāpums.

Abu valstu saspringtajās attiecībās ir kāds nozīmīgs vājais posms, kas ASV liek būt uzmanīgām attiecībā pret Venecuēlu – tā ir nafta. ASV ir Venecuēlas nozīmīgākais partneris naftas eksporta jomā. Pēc Degvielas eksportētājvalstu apkopotajiem datiem, Venecuēla uz ASV eksportē gandrīz 40% no iegūtās naftas, kas ļauj Dienvidamerikas valstij būt ceturtajai nozīmīgākajai ASV partnerei šajā jomā.

Tagad abu valstu attiecības ir ievērojami pasliktinājušās – Baltais nams trešdien atzina Venecuēlas opozīcijas līderi Huanu Guaido par valsts leģitīmo prezidentu, uz ko Maduro atbildēja, ka tiks sarautas attiecības ar ASV. Vēl jo vairāk – ASV prezidents Tramps apsver iespēju rīkoties, lai sodītu Maduro.

Sankcijas Venecuēlas naftas industrijai var būt ļoti smags trieciens jau tā nestabilajai ekonomikai. Tomēr sekas jutīs arī ASV, jo, zaudējot Venecuēlas naftu, amerikāņu naftas pārstrādes rūpnīcām būs ievērojami jāsamazina pārstrādes apjomi par vairākiem tūkstošiem barelu dienā.

Venecuēlas naftas ieguves apjomi jau pašlaik ir sasnieguši 30 gados zemākos rādītājus. Naftas ieguve ir aptuveni 500 000 barelu dienā. Venecuēla brīdināta, ka ASV sankciju gadījumā šis rādītājs turpinās sarukt. Tāpat jārēķinās, ka Venecuēlas ekonomika tiešā veidā paļaujas uz naftas eksportu – tas nodrošina 90% budžeta ienākumu.

Venecuēlas galvenie naftas pircēji ir Ķīna un Indija. Tomēr jāatzīmē, ka šīs valstis par naftu faktiski nemaksā, jo Venecuēla piegādā naftu šīm valstīm apmaiņā pret cita veida maksājumiem, kas palīdz segt valsts milzīgos parādus.

Ekonomisti norāda, ka ASV sankcijas “faktiski pārgrieztu dzīvībai svarīgos asinsvadus Venecuēlas ekonomikai”. Kopš 2012. gada Venecuēlas ekonomika ir zaudējusi 37% no tās iekšzemes kopprodukta, bet inflācija mērāma vairākos miljonos procentu.

Tomēr pašlaik galvenais jautājums ir – ko darīs ASV prezidents Donalds Tramps? Viņš jau pagājušajā gadā lepojās, ka naftas cenas ir sasniegušas zemāko punktu pēdējo gadu laikā un viņš solīja, ka turpinās darīt visu, lai šīs cenas pazeminātu.

Venecuēlas krīze jau pašlaik liecina, ka naftas cenas neizbēgami celsies. Tas nozīmē, ka visā pasaulē celsies arī degvielas cenas. Baidoties, ka tās atkal varētu pārsniegt 100 dolārus par barelu, Tramps sankcijas pret Venecuēlu varētu arī neieviest.

“Ir daudz šaubu, ka Tramps tik tiešām ieviesīs sankcijas pret Venecuēlu un tās naftas sektoru,” pauda bijušais ASV enerģētikas departamenta pārstāvis Džo Makmonigls. “Sankciju gadījumā jārēķinās, ka faktiski visa naftas nozare Venecuēlā tiks atslēgta un tas izraisīs vēl lielāku haosu.”

Ekonomisti brīdina, ka no Venecuēlas naftas importa pārtraukšanas visvairāk cietīs ASV Rietumkrasta naftas pārstrādes rūpnīcas – tās darbojas galvenokārt ar importēto naftu.

Politiskā neskaidrība, visticamāk, padziļinās ekonomisko krīzi Venecuēlā. Visticamāk, Maduro neatkāpsies no amata, jo ir saņēmis atbalstu no vairākām ģeopolitiski svarīgām valstīm – Krievijas, Ķīnas un Turcijas. Pat ja arī Maduro režīms kritīs, Venecuēlas naftas nozares atlabšanai būs nepieciešams ļoti ilgs laiks. Bet pašlaik Venecuēlas iedzīvotājiem jārēķinās ar ekonomiskās krīzes padziļināšanos un vēl lielāku haosu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu