Sabiedrībā iecienītas personības aicina saglabāt dabas resursus, veicot gudras izvēles

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Māksliniece Ieva Bondare
Māksliniece Ieva Bondare Foto: Publicitātes foto

Dienām kļūstot garākām un saulei kausējot pēdējās sniega paliekas, sirdi un prātu pārņem pavasaris. Siltums, gaišums un vieglums ienāk gan ikdienā, gan apģērbā un pat mājas vidē. Tādēļ universālveikals Stockmann martā aicina ļauties jaunajam un izjust pavasarim raksturīgo laimes izjūtu, un kopā ar sabiedrībā pazīstamām personībām atklāja savu prieka formulu un veidus, kā to baudīt, saudzējot planētas resursus, mazinot atkritumu daudzumu un dabas piesārņojumu. Ar saukli "Nākotne ir tagad" u/v Stockmann aicina domāt par savu un planētas labklājību.

Pārdomāta rīcība šodien ar skatu nākotnē

Lietas, kas nepieviļ un uzticami kalpo gadiem ilgi, ir ilgstspējīga dizaina karstākā tendence, tādēļ gudras izvēles, ko veicam savā ikdienas dzīvē, ir ļoti nozīmīgas tagad un nākotnē. Tam piekrīt māksliniece Ieva Bondare, kas ikdienā, rūpējoties par mājas iekārtojumu un domājot par ilgtspēju, izvēlas dabīga materiāla gultas veļu, galdautus un dvieļus. “Ilgtermiņā augstāka cena atmaksājas, nepārmaksājot par to pašu preci vairākas reizes,” savās atziņās dalās Ieva. “Tādēļ dabīgs lins un kokvilna ir kvalitatīvi audumi, kas var ļoti ilgi kalpot, ko viennozīmīgi var teikt par Stockmann zīmola Casa tekstilu. Kad audums jau ir nodilis, es radu vai nu recyled art jeb otrās pārstrādes mākslu, vai izmantoju lupatiņās gleznošanā.” Ieva uzsver, ka viņu iepriecina kārtīga māja un virtuve, laicīgi pagatavots ēdiens un labi produkti. “Ja visapkārt ir kārtība, tad visu var mierīgi salikt pa plauktiņiem gan praktiski, gan savās domās. Kārtīgā un organizētā vidē rodas plašums radošumam, kas manā darbā ir ļoti svarīgi.”

Pasākumu rīkotāja un dekoratore Gundega Skudriņa
Pasākumu rīkotāja un dekoratore Gundega Skudriņa Foto: Publicitātes foto

Pasākumu rīkotāja un dekoratore Gundega Skudriņa, izvēloties lietas telpu noformējumam, izvērtē, vai to varēs izmantot plašākā spektrā. “Glāze var kalpot kā dzēriena trauks, vāze, scenogrāfijas objekts vai pildīt dekoratīvu funkciju.” Gundega sliecas izvēlēties dabisku materiālu, kā stikls, koks, lins, kas ir gan moderni, gan rada omulību, kā arī ir ļoti pieņemami latviešu mentalitātei un nepiesārņo dabu. Daloties savā prieka formulā, Gundega atzīst, ka ir laimīga, kad izdodas noturēt līdzsvaru starp mājām un darbu, profesionālo izaugsmi un ģimenes pavarda kurināšanu un kad paliek laiks sadzirdēt, sajust un iepriecināt arī sevi, jo tad būs resursi, ko dot citiem.

Aktrise un stila ikona Dārta Daneviča
Aktrise un stila ikona Dārta Daneviča Foto: Publicitātes foto

Iemīļoti ikdienas rituāli, zaļā domāšana un nē fast fashion!

Iecienīto aktrisi un stila ikonu Dārtu Daneviču iepriecina ikdienas rutīna un mazie rituāli - rīta kafijas tase, baudot to iemīļotā vietā, pēcpusdienas pastaiga ar suņiem mežā, vakars pēc grūtas dienas mājās pie kamīna, cepot tajā zefīriņus un kopā ar mīļoto cilvēku skatoties filmu. Turklāt, domājot par planētas resursu saglabāšanu, Dārta aicina tērēt mazāk degvielas, elektrības, radot mazāk atkritumu un iepērkoties gudri. “Esmu ceļā uz savu minimālisma garderobi, izvēloties labu, kvalitatīvu apģērbu, kas kalpos ilgi, būtiski samazinot garderobes apjomu. Un melns ir modē vienmēr!”

TV raidījuma Māmiņu klubs vadītāja Kristīne Virsnīte
TV raidījuma Māmiņu klubs vadītāja Kristīne Virsnīte Foto: Publicitātes foto

TV raidījuma Māmiņu klubs vadītāja Kristīne Virsnīte uzteic apdomātas izvēles: “Mēs varam nopirkt plastmasas maisiņu, taču varam tikt pie savas auduma tarbiņas, kuru turpmāk ņemt līdzi, dodoties uz veikaliem, tādēļ es paslavēju sevi ik reizi, kad esmu lēmusi par labu mūsu dabai, pasaulei un cilvēkiem.” Kristīne stāsta: ja ir iespēja, vienmēr izvēlas dārgāku, taču ilgtspējīgāku apģērbu, kuru valkāt vairākas sezonas, savukārt nevalkātās savas un bērnu drēbes atdod, lai tās turpinātu dzīvot kopā ar citiem, nevis tiktu izmestas atkritumos. Daloties laimes formulā, Kristīne neslēpj, ka nevar iedomāties labāku sajūtu par apziņu, kad kabatā ir ilgi kārota ceļojuma biļetes un pavisam drīz sāksies kas nebijis. “Es mīlu piedzīvojumus un esmu avantūriste, kura daudz neprāto, un esmu gatava šķērsot kontinentus, okeānus, lai noķertu mirkļus, kurus vienmēr atcerēties. Nepieredzēti notikumi, ainavas, cilvēki manī vienmēr raisa pārdomas un iedvesmo!”

Mārtiņš Kapzems, TV šovu un pasākumu vadītājs
Mārtiņš Kapzems, TV šovu un pasākumu vadītājs Foto: Publicitātes foto

Mārtiņš Kapzems, TV šovu un pasākumu vadītājs, uzsver, ka saspringtajā ikdienas ritmā viņu laimīgu dara mīļotā sieviete, ģimene, draugi, viņa suņi un dzīves garšas uzlabošanai – branga deva fizisko aktivitāšu kā sērfošana, motokross, klintīs kāpšana, slēpošana, kas Mārtiņam sniedz nepieciešamo adrenalīnu. “Savukārt ceļošana iedvesmo veikt darbus ar dubultprieku – atgriežoties no ārvalstīm, esmu gluži kā uzlādēts, un visas baterijas un to rezerves ir 100% pilnas!” Mārtiņš arī izvēlējies domāt zaļāk - dodoties iepirkties, ņemt līdzi savu pārtikas maisiņu, bet, ja nu aizmirsies, tad noteikti izvēlas papīra maisiņu. “Mani priecē, ka daudzi apģērbu zīmoli sāk izmantot otrreiz pārstrādātos materiālus savu apģērbu izveidē. Laikam ejot, vērtības mainās, un man patīk izvēlēties kvalitatīvas preces, kuras nereti maksā dārgāk, toties kalpo ilgāk, un kvalitāte piešķir apģērbam savu foršumu.” Mārtiņš mudina nevajadzīgās drēbes nemest laukā, bet gan nodot tālāk tiem, kuriem tās tiešām noderēs.

Stiliste Liene Stūraine
Stiliste Liene Stūraine Foto: Publicitātes foto

Savukārt stiliste Liene Stūraine cenšas arvien mazāk iepirkties tā sauktajos fast fashion veikalu tīklos, tā vietā izvēloties kvalitatīvas klasiskas lietas, kas kalpos vairākas sezonas. “Nododu veco apģērbu pārstrādei vai ziedoju, tādējādi paildzinot man nevajadzīgo lietu mūžu. Savukārt tos apģērbus un aksesuārus, kuri manā garderobē aizkavējas uz ilgāku laiku, saglabāju, jo mode ir cikliska un vintage triumfs modē turpinās!” Lieni laimīgu dara iespēja piepildīt savus mērķus un sapņus, bet - ja jānosauc piezemētākas ikdienišķas lietas, tad noteikti laiks sev putu vannā, svaigi griezti ziedi vāzē, jaunas kurpes, laba teātra izrāde, pagatavot kopīgas ģimenes vakariņas un iespēja ziemā aizbraukt uz vasaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu