Savlaicīgi plānotas maltītes un vietējo lauksaimnieku atbalsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šefpavārs un TV raidījumu vadītājs Renārs Purmalis
Šefpavārs un TV raidījumu vadītājs Renārs Purmalis Foto: Publicitātes foto

Izvēloties pārtiku, Latvijas kulinārijas eksperti aicina plānot maltītes un savlaicīgi un organizēti veikt pirkumus, dzīvojot un ēdot veselīgi un neveicinot atkritumu ražošanu.

Šefpavārs un TV raidījumu vadītājs Renārs Purmalis, izvēloties produktus, iepērkas pēc principa - vietējs / lokāls / sezonāls / bioloģisks / veselīgs.

“Vietējs - tas, kas mūsu zemē audzis, turklāt tā atstājam katru eiro vietējā tirgū. Lokāls - tas, kas nācis no tuvējās apkārtnes, ņemot produktus no kaimiņa, blakussaimniecības vai tuvumā esoša ražotāja, lai atbalstītu apkaimes labklājību. Sezonāls - tas, kas dabiskā veidā dabā tagad ir visvairāk, un noteikti nācis no vietējās saimniecības un saņēmis vislabākos augšanas apstākļus, jo audzis pēc sava ritma. Bioloģisks - zemnieks parūpējies, lai produkts būtu augstvērtīgs un sertificēti atbilstošs drošai lietošanai ar zināmu izcelsmi. Veselīgs - tas, kas mūsu ķermenim ir vajadzīgs. Lai mūsu pārtika ir mūsu zāles, nevis zāles ir mūsu pārtika.” Renāru priecīgu dara kārtīga māja un virtuve, laicīgi pagatavots ēdiens un labi produkti.

 Linda Vilmansone-Virbule
 Linda Vilmansone-Virbule Foto: Publicitātes foto

Savukārt Linda Vilmansone-Virbule, TV raidījumu vadītāja, kulinārijas žurnāla veidotāja, prieku rod, izmantojot ikvienam doto laiku savā labā! “Nekautrēties ieiet vannā no rīta un dzert tēju no mīļākās tasītes ne tikai svētkos, bet katru dienu. Izšķirot lietas un paturēt tikai tās, kas sagādā prieku, un netērēt laiku un resursus lietām, kuras ir vienkārši ērti pieejamas. Pirkt smaržīgākos tomātus, nevis izdevīgākos. Iedzert glāzi šampanieša nevis tāpēc, ka ir svētki, bet tādēļ, ka ir skaista trešdiena.” Linda piekrīt idejai, ka mazāk ir labāk, un, lai saudzētu dabu, ikdienā plāno maltītes “Kaut izklausās sarežģīti, tas patiesībā ļoti atvieglo ikdienu un ekonomēt resursus. Svētdienā ģimenē saplānojam, kurus ēdienus ļoti kārotos vai sen nav ēsti, un sastādām pirkumu sarakstu. Dodamies garā pastaigā uz tālāko lielveikalu, sapērkam visu nepieciešamo nedēļai un dodamies mājās. Ja ir laiks, tad cenšos sagatavot produktus jau nedēļai uz priekšu, piemēram, burkānus sagriežu gan ripiņās, gan stienīšos, gan sarīvēju, ja zinu, ka tie noderēs ieplānotajiem ēdieniem, salieku pa kastītēm un jau pussagatavotus uzglabāju ledusskapī. Tāpat daru arī ar sieru un citiem produktiem, kurus parasti izmantoju sagrieztā vai rīvētā veidā, un darba dienas vakaros jūtos sev ļoti pateicīga par to – atliek vien izņemt no ledusskapja sagriezto un sasautēt vai sacept.” Linda iesaka pagatavot dubultu porciju, lai pagatavoto ēdienu varētu ēst ne tikai vakariņās, bet arī paņemt līdzi kastītē uz darbu vai sasaldēt un noglabāt dienām, kad nepavisam negribēsies gatavot. “Šādas plānošanas rezultātā esam ietaupījuši laiku pēc darba, jo nav jādodas uz veikalu katru dienu vai ik pārdienas, esam ietaupījuši laiku gatavošanai, jo nedēļas plāns apmēram ir skaidrs un sagataves jau stāv ledusskapī. Ēdam dažādas un interesantas maltītes, jo esam jau tās izdomājuši uz priekšdienām un paliek vairāk laika sev, ģimenei, lasīšanai, sportam vai mīļākajam seriālam,” uzsver Linda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu