Biedrība: Grozījumi likumā ļaus veikli atbrīvoties no "netīkamiem" taksometru pārvadātājiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotajos grozījumos Autopārvadājumu likumā ir iekļauti nosacījumi, kurus varēs izpildīt tikai pāris lielākie taksometru pārvadātāji, savukārt no "netīkamiem" pārvadātājiem būs iespējams veikli atbrīvoties bez tiesas, aģentūrai LETA norādīja Latvijas taksometru pārvadātāju darba devēju biedrība.

Biedrība uzskata, ka piedāvātie grozījumi nesakārtos taksometru nozari, bet īsā periodā ievērojami samazinās nozarē strādājošo taksometru pakalpojumu sniedzēju skaitu.

"Likumprojektā ir iekļauti nosacījumi, kuri lielākajai daļai mazo un vidējo taksometru pārvadātāju finansiālu apsvērumu dēļ nebūs izpildāmi. Tie radīs nevienlīdzīgu konkurenci, piešķirot atsevišķiem pārvadātājiem dominējošu stāvokli tirgū. Likumprojekta tālāka virzība šādā redakcijā tikai palielinās ēnu ekonomiku nozarē, veicinās taksometru nozares sabrukšanu un darbaspēka aizplūšanu no Latvijas, tāpēc aicinām valdību likuma grozījumus šādā redakcijā neatbalstīt," uzsvēra Latvijas taksometru pārvadātāju darba devēju biedrības valdes loceklis Ilmārs Lancers.

Biedrības vadītājs uzsvēra, ka grozījumi likumā izstrādāti bez sabiedrības līdzdalības - neuzklausot taksometru nozares vairākuma viedokli un priekšlikumus, kaut gan nozares pārstāvji vairākkārt vērsušies pie SM ar lūgumu veikt izmaiņas taksometru pārvadājumu regulējumā un uzklausīt nozares priekšlikumus.

Latvijas taksometru pārvadātāju darba devēju biedrība Ministru kabinetam nosūtījusi vēstuli, kurā aicina piedāvātos grozījumus Autopārvadājumu likumā neatbalstīt, un lūdz, iesaistot arī taksometru nozares vairākuma pārstāvjus, SM uzdot sagatavot likuma grozījumus, kas nodrošinātu vienlīdzīgu konkurenci, būtu vērsti uz taksometru pārvadājumu nozares attīstību, taksometru vadītāju sociālo garantiju nodrošināšanu un ēnu ekonomikas samazināšanu.

Jau ziņots, ka valdība šodien izskatīs satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) piedāvātos grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas paredz stingrākus noteikumus taksometru nozarē.

SM piedāvātie grozījumi konkrēti definēs, ka mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību iespējams izsaukt taksometru ar balto numuru, ir nevis parastas interneta platformas, bet komersanti, kas sniedz taksometra pakalpojumus. Tas nozīmēs, ka uz mobilajām aplikācijām attieksies reģistrēšanas nosacījumi un platformai būs jāpakļaujas noteiktām prasībām un kontrolēm.

Tāpat regulējums taksometru pakalpojumu sniedzējiem paredzēs paaugstinātas prasības pie starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektiem - lidostas, autoostas, dzelzceļa stacijas un ostas. Taksometru kompānijām būs iespēja noteikt konkrētu pārvadājuma cenu no šiem infrastruktūras objektiem. Pasažieris norēķinu varēs veikt arī ar īpašu kuponu, ko būs iespēja iegādāties vai nu tam paredzētā interneta vietnē vai tirdzniecības vietās konkrētajos objektos.

Regulējums ierobežos arī pārvadātāju iespējas krāpties, fiktīvi piemērojot klientiem atlaides. "Kontrolējošās institūcijas kā regulāru praksi taksometru jomā ir fiksējušas atlaižu piešķiršanu 99% apmērā, kaut gan realitātē klientam atlaide nav piemērota vispār. Pārvadātājs pēc brauciena veic manipulācijas ar skaitītāju, klienta veikto apmaksu oficiāli nereģistrējot. Jaunajos noteikumos tiks iestrādāts atlaides slieksnis 50% apmērā, un to varēs piemērot tikai pirms brauciena sākšanas," iepriekš informēja ministrijā.

Regulējumā tiks iekļauta vēl viena norma klienta aizsardzībai, proti, pasažierim būs tiesības nemaksāt par braucienu, ja taksometra vadītājs nebūs ieslēdzis skaitītāju un par braucienu atteiksies izsniegt čeku. Tāpat pasažierim būs tiesības nemaksāt par braucienu, ja pārvadātājs nebūs ieslēdzis tīmekļvietni vai mobilo lietotni tiešsaistes režīmā, veicot komercpārvadājumu ar vieglo automobili.

Izmaiņas Autopārvadājumu likumā paredzēts apstiprināt līdz šā gada 1.maijam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu