Rīgas budžeta ieņēmumi šogad plānoti 972,6 miljonu apmērā, bet izdevumi - 1,083 miljardu apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse
Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pilsētas 2019.gada budžeta ieņēmumi šogad sasniegs 972,6 miljonus eiro, bet izdevumi - 1,083 miljardu apmērā, tādējādi veidojot aptuveni 100 miljonus eiro lielu deficītu, pastāstīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse.

Budžeta plānu ceturtdien skatīja un saskaņoja Rīgas domes Budžeta komisija. Kopumā visi domes departamenti pašvaldībai šogad bija lūguši papildus piešķirt līdzekļus 147,5 miljonu eiro apmērā, taču Finanšu departaments atbalstījis vien 102,7 miljonu piešķiršanu.

Šī gada pilsētas ieņēmumi plānoti 972,6 miljonu eiro apmērā, kas ir par 48,9 miljoniem vairāk nekā pērn, bet izdevumi - 1,083 miljardu eiro apmērā. Budžeta deficīts plānots ap 100 miljoniem eiro, kas ir aptuveni 11% no budžeta. Vienlaikus pašvaldībai esot arī 114 miljonu eiro rezerves līdzekļi, norādīja Tiknuse.

Pērn deficīts tika plānots 99,4 miljonu eiro apmērā, taču realitātē bija krietni mazāks - 35,2 miljonu apmērā. Pēc pēdējiem budžeta grozījumiem novembra mēnesī, Rīgas izdevumi pērn pirmo reizi pārsniedza miljardu un bija 1,023 miljardi eiro. Savukārt ieņēmumi pērn sasniedza 923,7 miljonu eiro atzīmi.

Budžeta projektā ir iekļauta arī 130 miljonus eiro liela dotācija SIA "Rīgas satiksmei." Lielākā daļa dotācijas esot bijusi ieplānota pilsētas pamatizdevumos, taču astoņi miljoni eiro, kas ir starpība starp pērn un šogad lūgto dotāciju, tikšot ņemti no rezerves līdzekļiem.

Vērtējot šī gada budžetu kopumā, Tiknuse atzina, ka ievērojamu ieņēmumu samazinājumu nodrošinājusi iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) reforma. "Sakarā ar nodokļu reformu esam zaudējuši vairākus miljonus. Valstij šogad vajadzēja kompensēt 40 miljonus eiro Rīgai, taču piešķīra tikai 14 miljonus," skaidroja finansiste. Tieši IIN ieņēmumi visdramatiskāk samazinājušies pēdējos gados. Ja 2017.gadā IIN ieņēmumi bija 10%, tad pērn, līdz ar reformas ieviešanu, tie noslīdēja līdz 2,4%, bet šogad ir jau 1,5%.

Departamenta vadītāja neslēpa, ka lielākā daļa pilsētas nauda tiekot tērēta pašvaldības pamatfunkciju nodrošināšanai, un aizvien mazāk naudas paliekot investīciju projektiem un pilsētas attīstībai.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji informē, ka pašvaldības budžeta prioritātes šogad būs sociālā drošība un izglītības nozare.

Budžetā paredzēts palielinājums privāto pirmsskolas izglītības iestāžu līdzfinansējumam, kas sasniegs 19,9 miljonus eiro. Tāpat paredzēts finansējums arī pirmsskolu izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanai no šī gada 1.septembra, kā arī papildus finansējums sociālai nozarei, lai nodrošinātu sociālo pakalpojumu pieejamību rīdziniekiem.

Investīciju programmā ir iekļauti jau 2018.gadā uzsāktie projekti par kopējo summu 35,6 miljoni eiro, tostarp paredzot finansējumu Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijai un sociālās dzīvojamās mājas ar veselības centru būvniecībai Mežrozīšu ielā. Jauniem investīciju projektiem izglītības un veselības nozarē plānots novirzīt 16 miljonus eiro. Savukārt satiksmes nozarē plānots realizēt Krasta ielas rekonstrukciju un Brasas tilta atjaunošanas darbus 13,7 miljonu eiro apjomā.

Ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu plānots realizēt tādus investīciju projektus kā Salu tilta 2.kārtas atjaunošana, Austrumu maģistrāles pieslēguma ostai izveide, pārvada pār dzelzceļa līniju Rīga-Skulte ar pievadceļiem izbūves uzsākšana, Austrumu maģistrāles izbūve posmā Ieriķu - Vietalvas iela izbūves uzsākšana, Jāņa Čakstes gatves (Zemgales virziena maģistrālā) transporta mezgla izveides I kārtas uzsākšana, Rīgas Angļu un Rīgas Zolitūdes ģimnāziju renovācijas uzsākšana.

Ar šī gada 1.septembri plānots atalgojuma palielinājums pašvaldības darbiniekiem un šim mērķim paredzēti 3,6 miljoni eiro, kas ietekmēs arī 2020.gada budžeta bāzes izdevumus 9,6 miljonu apmērā. Finanšu departaments veica pašvaldības budžeta un darba samaksas palielinājuma novērtējumu, tajā skaitā novērtēja amatus, kuriem ir plānots straujāks algu pieaugums kā vidēji pašvaldībā. Piemēram, Rīgas bāriņtiesas darbinieki saņems algas palielinājumu no 100 līdz 220 eiro apjomā.

Algu palielinājumu 50 līdz 70 eiro apjomā saņems arī izglītības iestādēs strādājošie skolotāja palīgi (auklītes), pirmsskolu, sporta skolu ārsti, medmāsas un citi pašvaldības darbinieki. Līdz 10% apmērā no amatalgas darba samaksas pieaugums tiks nodrošināts arī pašvaldības sociālajiem darbiniekiem un aprūpētājiem.

Budžets vēl tiks skatīts Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā 20.martā. Apstiprināt to plānots Rīgas domes sēdē 27.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu