Trīs labsajūtas vaļi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Biohacking.lv konferences un kopienas dibinātājs Kaspars Vendelis

Kurš gan vēlās iedzīvoties stresā?

Neapmierinātība ar sevi, zems pašvērtējums, bailes, nedrošība ir 21. gadsimta kaite, kas, paradoksāli, tikai saasinās, kad mēģinām no tās atbrīvoties. Diemžēl, tas nav iespējams, jo šie visi, it kā negatīvie aspekti, ir cilvēka bioloģiskajā sistēmā iebūvēti aizsargmehānismi, bez kuriem cilvēks kļūtu destruktīvs un pilnībā novērstos no izdzīvošanas instinktiem.

Šīs negatīvās organisma izpausmes ir izcils atgriezeniskās saites sniedzējs. Jāsaprot, ka tiklīdz sajūtamies kā svešinieki paši savā ādā, jāapstājas un jāieklausās, ko organisms vēlās ar to mums pateikt. Labsajūtas celšana, izaugsme un pilnveidošanās notiek tieši pateicoties atgriezeniskās saites saņemšanai. Mūsu labsajūta balstās uz trim 'vaļiem', kurus iespējams vadīt un nokļūt tajā labsajūtas virzienā, kur vēlamies.

Biohakings - futūrisms šodienā

Biohakings ir daudz plašāks veids, kā uzlūkot veselību, attīstību un pilnvērtīgu dzīvi, maksimāli izmantojot visu pieejamo resursu kapacitāti - zinātni, dabu, tehnoloģijas. Lai saprotamāk - jau šobrīd pasaulē darbojas biohakeru pionieri, kas zem ādas implantē tehnoloģijas (čipus, sensorus) mēģina mainīt savus DNS un adaptējas ekstrēmām diētām, lai kļūtu par labākajām sevis versijām. Taču vienkāršākas, ne tik ekstrēmas biohakinga pieejas ir izmantojamas, lai uzlabotu savu pašsajūtu, novērstu akūtas veselības problēmas. Labā ziņa - mēs paši varam izvēlēties un izmantot to pieeju, kas mums patīk vislabāk.

Zinātne - sākumā identificē problēmu, ieklausies organismā, un iepazīsties ar šobrīd pieejamajiem zinātniskajiem pētījumiem. Tehnoloģijas - sākot no hanteļu izmantošanas sportošanā beidzot ar aplikāciju un gadžetu integrēšanu ikdienā. Piemēram, aplikācija Welltory mēra sirdsdarbību caur pieskārienu un ir budžeta variants fitnesa pulkstenim. Sleep Cycle - modinātājs, kas mēra miega intensitāti un noskan tieši tad, kad esi visseklākajā miega stadijā. Calm - meditācijas aplikācija, kurā apkopotas meditatīvas pieejas jebkurai dzīves situācijai. Šīs tehnoloģijas, kas mums palīdz dzīvot labāk, attīstās katru dienu! Visbeidzot ar fotobiomodulācijas gaismekļu aparātiem, kas, imitējot saules gaismas infrasarkanos starus, spēj uzlabot pat spermas kvalitāti. Uz šādām procedūrām ir iespējams pierakstīties tepat Latvijā.

Un visbeidzot būtiskākais trešais aspekts ir daba. Ir ārkārtīgi svarīgi atpazīt dabā (arī cilvēka organismā) notiekošos procesus. Lai stiprinātu tos, kas mūs dziedē un novērstu pēc iespējas tos, kas mūs grauj.

Ko tu vari paņemt no biohakinga?

Apzinieties šo trīs vaļu ietekmi, jo ikviens no mums ikdienā var kļūt par labāku sevis versiju - darba devēju, darbinieku, tēvu, māti, brāli, māsu. Mūsdienās mēs visi kaut kur skrienam, cenšamies atrast veidus, kā maksimizēt savu laiku, spēkus, 'iespiest' vairāk, kā varam pavilkt un nereti atstājam savu labsajūtu pēdējā vietā. Lai biohakings būtu iedarbīgs, ir jāpieturas pie nosacījuma, ka rūpēm par par savu veselību un labsajūtu ir jākļūst par ieradumu.

Piemēram, ja jūties pārlieku satraukts, atceries, ka tas ir procesa, kas norit smadzenēs, rezultāts. Lai to mazinātu vai vispār pārvarētu, izmanto elpošanas vingrinājumus vai speciālus ķermeņa vingrinājumus, kā, piemēram, klauvējienu metodi pa akupunktūras vietām. Ja pēc maltītes jūti, ka enerģijas līmenis ir krietni nokrities, tad tavs uzdevums ir nevis turpināt izžmiegt savu organismu kā citronu, bet identificēt, ka ir notikušas bioloģiskas izmaiņas un ieviest labojumus. Uzdod sev jautājumu – šī maltīte man deva vai atņēma enerģiju? Un atbilstoši veic korekcijas diētā, lai optimizētu uzņemtos resursus. Otrkārt, pārbaudi, vai neliela 15 - 20 minūšu diendusa spēs paaugstināt tavas darbības enerģiju no 55% uz 80%.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu