Junkers pieprasa Ķīnai godīgu tirdzniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
EK prezidents Žans Klods Junkers
EK prezidents Žans Klods Junkers Foto: AP/Scanpix

Eiropas uzņēmumiem būtu jābauda tādas pašas tiesības Ķīnā, kādas ķīniešu uzņēmumiem ir Eiropā, otrdien pirms Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas samita sākuma paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Komisijai ir jauna stratēģija, (..) un mēs paskaidrosim, ka mēs Eiropā uzstājam, lai Eiropas uzņēmumi Ķīnā baudītu tādas pašas tiesības, kā Ķīnas uzņēmumi Eiropā," pirms tikšanās ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu paziņoja Junkers.

Neskatoties uz saspringto atmosfēru, kāds avots Briselē AFP sacījis, ka samits tomēr beigsies ar kopīgu paziņojumu.

Pirms diviem gadiem Ķīna atteicās parakstīties zem kopīgā paziņojuma, jo starp abām pusēm valdīja domstarpības tirdzniecības jomā.

Ikgadējais samits, kur faktiski nekas daudz netiek izlemts, šogad notiek mēnesi pēc tam, kad EK nāca klajā ar desmit punktu plānu, ierosinot veidot tiešākas attiecības ar Ķīnu, ko nodēvēja par "sistēmisku konkurenti".

ES neapmierina Ķīnas ekonomikas lēnā atvēršanās, lai gan ES gadiem ilgi devusi Ķīnai plašu piekļuvi savam tirgum. Bažas rada arī Ķīnas iesaistīšanās Eiropas infrastruktūras projektos un Ķīnas rūpniecības subsidēšana.

Taču ES dalībvalstīm nenākas viegli saglabāt vienotību ārpolitikā, kas ļāvis Ķīnai noslēgt divpusējus līgumus ar atsevišķām bloka dalībvalstīm.

Pēdējā laikā uzskatāmākais piemērs bijis Itālijas lēmums iesaistīties Ķīnas "Vienas joslas, viena ceļa" iniciatīvā, kas paredz attīstīt infrastruktūru maršrutā, kas aptuveni ved pa seno Zīda ceļu.

Itālija ir pirmā G7 valsts, kas pievienojusies šai iniciatīvai. Romas solis bija pretrunā EK desmit punktu plānam un satrauca Eiropas sabiedrotos, kas uzskata par stratēģisku kļūdu atļaut Ķīnas uzņēmumiem iegūt tādus ES infrastruktūras objektus kā ostas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu