Desmit valstis, kas var lepoties ar lielākajām zelta rezervēm pasaulē (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Zelta apjoms, ko valstu centrālās bankas pērn iegādājušās, sasniedzis augstāko līmeni kopš zelta standarta ēras noslēguma pirms pusgadsimta. Šāda tendence turpinās arī šogad – februārī norisinājās aktīva zelta rezervju iepirkšana. Medijs “Business Insider” apkopojis valstis, kuras var lepoties ar lielākajām zelta rezervēm pasaulē.

Lai arī mūsdienu finanšu sistēmā valūtu kurss vairs nav piesaistīts zeltam, vairāk nekā 100 valstīm visā pasaulē, tostarp arī Latvijai, joprojām ir savi zelta krājumi. Latvijas zelta rezerves mērāmas 7,7 tonnās, kas naudas izteiksmē varētu būt 270 miljoni eiro. Tomēr vairākām citām valstīm zelta rezerves ir daudz iespaidīgākas nekā Latvijai.

10. Indija

Indijas zelta uzkrājums ir sasniedzis 608,7 tonnu atzīmi. Šis zelts veido 6,4% no valsts ārējām rezervēm. Ņemot vērā, ka globālā ekonomikas izaugsme palēninās, Indijas valdība mērķtiecīgi centusies palielināt zelta rezerves. Tieši tāpēc kopš pagājušā gada augusta Indija pakāpeniski ir palielinājusi sava dārgmetāla rezerves.

9. Nīderlande

Nīderlandes zelta rezerves mērāmas 612,5 miljonos tonnu, kas sastāda gandrīz 66% no valsts ārējo rezervju apjoma. Nīderlande ir viena no valstīm, kas pēdējo gadu laikā ir centusies “atgriezt dzimtenē” daļu no zelta uzkrājumiem. 2014. gadā Nīderlandes Centrālā banka paziņoja, ka daļēja zelta rezervju pārvešana no Ņujorkas uz glabātuvēm Nīderlandē ir atstājusi pozitīvu efektu uz sabiedrības pašapziņu.

8. Japāna

Japānas īpašumā ir 765,2 tonnas zelta rezervju. Tās veido vien 2,5% no kopējā Japānas ārējo rezervju apjoma. Pagājušajā gadā Japānas ārējo rezervju apjoms sasniedza 15 gados augstāko rādītāju – tai piederēja 5,2% no visas pasaules valūtas rezervēm. Tomēr zelta apjoms šajās rezervēs ir salīdzinoši niecīgs.

7. Šveice

Šveice visā pasaulē ir zināma kā pārtikusi valsts ar augstu dzīves līmeni. Tās zelta rezerves ir 1040 tonnas, kas veido 5,5% no ārējām rezervēm. Būtiski atzīmēt, ka Šveicē dzīvo 8,4 miljoni cilvēku, līdz ar to tās zelta rezervju apjoms ir pasaulē lielākais, ja to pārrēķina uz katru iedzīvotāju.

6. Ķīna

Ķīnas zelta rezerves ir 1874,3 tonnas. Tas veido 2,5% no Ķīnas ārējām rezervēm. Līdzīgi kā Indija, arī Ķīnas valdība, gatavojas iespējamajām sekām, ko var izraisīt ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanās. Tieši tāpēc mērķtiecīgi tiek palielinātas valsts zelta rezerves, un marts bija ceturtais mēnesis pēc kārtas, kad audzis zelta apjoms.

5. Krievija

Pasaulē lielākās valsts Krievijas īpašumā ir 2150,5 tonnas zelta, kas veido nozīmīgu daļu no Krievijas ārējām rezervēm – 19,1%. Lai mazinātu atkarību no ārvalstu uzņēmumiem un investīcijām, Krievija ir palielinājusi zelta iepirkuma apjomus. Tās rezerves pēdējo desmit gadu laikā ir pat četrkāršojušās, aplēsusi aģentūra “Bloomberg”.

4. Francija

Francijai ir 2436 tonnas lielas zelta rezerves, kas veido 61,1% no valsts ārējām rezervēm. Pērn “Reuters” ziņoja, ka Francijas Centrālā banka ir uzsākusi darbu pie zelta rezervju kvalitātes uzlabošanas. Šāds solis sperts, lai varētu bez problēmām iesaistīties starptautiskajā zelta tirdzniecības tirgū.

3. Itālija

Itālijas zelta rezerves ir vien par nepilnām 16 tonnām lielākas nekā kaimiņvalstij Francijai – 2451,8 tonnas, kas veido divas trešdaļas jeb 66,9% no ārējo rezervju kopējā apjoma. Pēc populistiskās “Pieczvaigžņu kustības” nākšanas pie varas, zelta nākotne ir ļoti neskaidra. Šogad pat izskanējusi valdības vēlme zelta rezervju īpašumtiesības nodot Itālijas sabiedrībai. Pašlaik zelta rezerves atrodas Itālijas Centrālās bankas pārziņā.

2. Vācija

Vācijas īpašumā ir 3369,7 tonnas, kas veido ļoti nozīmīgo Vācijas ārējo rezervju daļu – 70,6%. 2017. gadā Vācija savas valsts glabātuvēs no ārzemēm nogādāja miljardiem eiro vērto zeltu un šāds solis stiprinājis vāciešu pašapziņu. Iepriekš Vācijas zelts glabāts Parīzē un Ņujorkā.

1. ASV

Pārliecinoši lielākais zelta rezervju apjoms meklējams ASV. Tai pieder 8133,5 tonnas zelta, kas veido gandrīz 75% valsts ārējo rezervju apjoma. Interesanti, ka starp 1913. un 1961. gadu ASV Federālajām rezervēm bija jārūpējas par to, lai zelta vērtība sastādītu 40% no dolāra cenas. Tomēr, izveidojoties modernajai finanšu sistēmai, zelts vairs netika piesaistīts valūtu kursiem.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu