Krievijas laikraksts: Krimas iedzīvotāji vīlušies par ekonomisko situāciju pussalā (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krimas iedzīvotājus kaitina cenu kāpums, korupcija un dzīves līmeņa pazemināšanās. Krievijas laikraksts “Vedomosti”, atsaucoties uz socioloģijas institūta RAN pētnieka Vladimira Mukomeļa pētījumu, stāsta, kā mainījusies Krimas iedzīvotāju dzīve pēc Ukrainas pussalas nelikumīgās aneksijas.

No Krimas aneksijas galvenie ieguvēji ir pensionāri, valsts darbinieki un ierēdņi, kuru ienākumi būtiski palielinājušies. Tomēr pārējie strādājošie, kuri nestrādā valsts iestādēs, saskārušies ar ienākumu samazināšanos, turklāt cenas Krimā un Sevastopolē augušas ātrāk nekā citur Krievijā.

Kā savā pētījumā norāda Mukomeļs, pussalas iedzīvotājus kaitina ierēdņu darbība, kuri paplašina ietekmes sfēras un ietekmē biznesu. Krimas iedzīvotāji uzskata, ka “Ukrainas laikos” tik liels spiediens no valsts nav bijis.

Pētījumā teikts, ka līdzās pieaugošajai kontrolei, korupcija būtiski ietekmē mazo biznesu. Viens no pētījuma dalībniekiem sacīja: “Ukrainā bija attīstīta korupcija, bet tomēr – ņēma mazāk... Bet tika dota iespēja strādāt, radīt savu biznesu”.

Krievijas birokrātiju Krimas iedzīvotāji uzskata par daudz atklātāku, jo biznesmeņiem tiek pieprasīti ļoti daudzi nevajadzīgi dokumenti. Neapmierinātību rada arī ievērojamais ierēdņu pieplūdums, kas traucē vietējā biznesa darbībai.

Vēl viens iemesls, kādēļ Krimas iedzīvotāju vidū ir samazinājies optimisms par nākotni – sarežģījumi banku sistēmas un mobilo sakaru tīklu darbībā. Studentiem pēc 2014. gada nācās pārorientēties no Ukrainas un Krievijas izglītības sistēmu, turklāt Krievijas maksātā stipendija ir zemāka nekā Ukrainas.

Mukomeļs, kurš regulāri pēta Krimas iedzīvotāju noskaņojumu norāda, ka viņu vidū vērojama vilšanās.

“Tika solīts uzlabot infrastruktūru, un šajā jautājumā kā galvenais risinājums tika piedāvāts Kerčas tilts. Tomēr transporta pieejamība un cenas, neraugoties uz sauszemes pieeju Krievijai, Krimā cenas nav samazinājušas,” norāda pētnieks.

Lai arī Krimas iedzīvotājiem tika solīts, ka pēc Kerčas tilta atklāšanas patēriņa precēm cenas kritīsies, jo būs daudz vieglāk ievest preces no Krievijas. Tomēr realitāte ir citādāka – kopš tilta atklāšanas 2018. gada maijā patēriņa preces Krimā ir kļuvušas dārgākas par 6%, bet pārtikas produkti – par 8%.

Pētnieks uzsver, ka šāda situācija radījusi vilšanos un Krimas iedzīvotāju vidū audzis pieprasījums pēc pārmaiņām.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu