Lietuvā rosina slēgt lielveikalus četras dienas gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Divi Lietuvas Seima valdošās koalīcijas deputāti iesnieguši parlamentā Darba kodeksa grozījumus, kas noteiktu, ka lielajiem tirdzniecības tīkliem būtu aizliegts strādāt četras dienas  gadā - gan Lieldienās un Ziemassvētkos, gan 16.februārī, kad Lietuvā  tiek svinēta Valsts atjaunošanas diena, gan 1.novembrī, Visu Svēto dienā.

Šādus grozījumus ierosinājuši veikt Sociālo un darba lietu komitejas priekšsēdētāja Rimante Šalaševičūte no Sociāldemokrātu darba partijas un šīs komitejas loceklis Toms Tomiļins no Zemnieku un zaļo savienības.

Tomiļins skaidrojis, ka tieši šos četrus datumus cilvēki visbiežāk min  aptaujās, kurās tiek vaicāts, kādās dienās, viņuprāt, lielveikaliem  nebūtu jāstrādā. Pēc viņa teiktā, Jaungads svītrots, jo grozījumos jau  ir runa par Ziemassvētkiem, tomēr par veikalu darbu 1.janvārī vēl tiks diskutēts.

Kā lēsis deputāts, ja Seims noteiktu, ka tirgotāji nestrādā četras dienas gadā, budžetā netiktu gūti ieņēmumi aptuveni divu miljonu eiro apmērā.

Šogad Lietuvā daļa tirdzniecības centru nestrādāja Pirmajās Lieldienās, bet pērn visi lielveikali bija slēgti Pirmajos Ziemassvētkos.

Pagājušā gada augustā lielie veikalu tīkli un tirdzniecības uzņēmumu arodorganizācijas panāca provizorisku vienošanos, ka veikaliem  nevajadzētu strādāt vismaz Ziemassvētkos un Lieldienās.

2018.gada jūnijā Lietuvas Seims pieņēma izskatīšanai grozījumus Darba kodeksā, kas paredz, ka veikali būtu slēgti mēneša pēdējā svētdienā un visās svētku dienās, kādu gadā ir pavisam 13. Lēmu par to parlaments nav pieņēmis.

Diskusijas par tirdzniecības centru darba laikiem Lietuvā turpinās jau  kopš 2002.gada, kad lielākie veikalu tīkli vienojās svētkos nestrādāt, taču šī vienošanās tika ievērota tikai vienu reizi - tā paša gada  Ziemassvētkos. Seims pie šā jautājuma atgriezās arī 2007. un 2010.gadā,  bet  ierosinājumi ierobežot tirdzniecības centru darba laikus neguva atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu