iPhones un Galaxy viedtālruņiem esot pārāk liels starojums (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēks ar viedtelefonu. Ilustratīvs attēls
Cilvēks ar viedtelefonu. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

ASV laikraksts «Chicago Tribune» pārbaudījis vairākus viedtālruņu modeļus, lai noskaidrotu, ar kādu jaudu tie darbojas, proti, cik liels ir to elektromagnētiskais starojums. Pētījumā atklāts, ka atsevišķiem modeļiem tas ievērojami pārsniedz pieļaujamās normas, tomēr arī ražotājiem ir bijušas pamatotas iebildes par pētījumā izmantotajām metodēm.

Viedtelefoni atšķiras ne tikai pēc to izskata, bet arī aprīkojuma. Arī darbības jauda tiem ir atšķirīga, tādēļ ražotājs katram modelim norāda specifiskās absorbcijas pakāpi (SAR vērtību), kas raksturo, cik lielu enerģiju mobilā tālruņa lietošanas laikā absorbē cilvēka ķermenis. «Chicago Tribune» pētījumā atklāts, ka dažiem modeļiem pieļaujamās robežvērtības tiek pārkāptas četras un pat piecas reizes.

Kopumā pārbaudīti 11 ASV populāru viedtelefonu modeļi, kuru ražotāji ir Apple, Samsung un Motorola. Par viedierīču atbilstību noteiktām normām ASV ir atbildīga Federālā sakaru komiteja, kas noteikusi normu: 1,6 vati uz vienu kilogramu. Pasaules Veselības aizsardzības organizācija uzskata, ka augstākā pieļaujamā norma ir 2 vati.

Pārbaudē konstatēts, ka Apple ražotajam iPhone 7 šī vērtība ir 7,15, bet Samsung ražotajam Galaxy S8 – 8,22 vati, kas abos gadījumos ievērojami pārsniedz pieļaujamo normu. Arī jaunākie  iPhone 8 un Galaxy S9 ievērojami pārsniedz šīs robežvērtības. Tomēr mobilo telefonu starojums «Chicago Tribune»  eksperimentā mērīts 2 milimetru attālumā no ierīces, kaut gan standarta testos to mēra 5 milimetru attālumā. Laikraksts gan apgalvo, ka arī ievērojot noteikto distanci tas pārsniedz normu - iPhone 7 gadījumā tie ir 2,47 vati uz kilogramu, bet Galaxy S8 – 1,53 vati, kas, kaut arī ar grūtībām, tomēr iekļaujas noteiktajās robežās.

Tomēr Apple pētījumu apšauba izmantojot citu argumentu – testu laikā nav darbināti sensori, kas samazina raidīšanas jaudu, kad tālrunis tiek turēts pie auss. «Chicago Tribune» atkārtojis eksperimentu un 7,15 vatu vietā uz vienu kilogramu divu milimetru attālumā izmērījis 4,29 vatus, kas tomēr vēl arvien pārsniedz noteikto 1,6 vatu robežu. Savukārt 5 milimetru attālumā, izmantojot Apple norādīto tālruņa testēšanas metodi, šī vērtība pat pieaugusi no 2,47 līdz 3,46 vatiem uz kilogramu.

Samsung paziņojumā norādījis, ka visas Samsung ierīces, kas tiek tirgotas ASV, atbilst Federālās sakaru komitejas prasībām un ir testētas saskaņā ar protokoliem, kas tiek pielietoti visā nozarē.

Šā gada sākumā savus mērījumu datus publicējis Vācijas federālais starojuma uzraudzības birojs un šie rādītāji ir ievērojami zemāki nekā «Chicago Tribune» minētie, taču pat, ja žurnālistu uzrādītie dati būtu patiesi, tas vēl nenozīmē, ka šīs ierīces rada tiešu draudu cilvēka veselībai. Laikraksts savukārt norāda, ka, mērot un fiksējot viedtelefona starojumu 5 milimetru attālumā no ierīces, ir jāņem vērā, ka praksē telefoni bieži vien tiek nēsāti bikšu kabatās ļoti tuvu ķermenim. ASV  Federālā sakaru komiteja solījusi vēlreiz pārbaudīt «Chicago Tribune» eksperimentā pētīto viedtelefonu raidītāju jaudu.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu