"Swedbank" iecelts jauns vadītājs; vairāki investori pauž bažas (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Zviedrijas banka “Swedbank” ir iecēlusi jaunu izpilddirektoru, kura galvenais uzdevums būs izvest banku no naudas atmazgāšanas skandāla, kas faktiski izbeidza viņa priekšgājējas karjeru. Jenss Henriksons bankas izpilddirektora amatu ieņems jau tuvākajā laikā, un viņš ir apņēmības pilns labot bankas cietušo imidžu, vēsta “Bloomberg”.

Pašlaik banku vada finanšu pārvaldes vadītājs Anderss Karlsons, kurš aizstāja martā no amata atbrīvoto Birgiti Bonesenu.

1967. gadā dzimušais Henriksons līdz šim vadīja “Swedbank” otro lielāko akcionāru – apdrošināšanas uzņēmumu “Folksam”. Bankas vadība norāda, ka Henriksonam ir “visas nepieciešamās prasmes un pieredze, kā arī augsti morāles standarti, kas bankai pašlaik ir ļoti nepieciešams, tāpēc lēmums iecelt viņu bankas vadītāja amatā vērtējams ļoti pozitīvi”.

Tomēr daži vairāki bankas akcionāri un investori ar šādu lēmumu nav apmierināti. Tā, piemēram, investīciju uzņēmuma “Nordnet” vadītāja Frīda Brata norādīja, ka Henriksons “ir ļoti kompetenta persona ar labu pieredzi, tomēr tas automātiski nenozīmē, ka viņš ir pareizais cilvēks.” Viņa norādīja, ka negatīvi vērtējams fakts, ka Henriksons ir bijis tuvu stāvoša persona bankai laikā, kad finanšu iestāde apsūdzēta vairāk nekā 100 miljardu dolāru lielā naudas atmazgāšanā caur Baltijas valstu filiālēm.

“Ņemot vērā viņa vadītā uzņēmuma ciešo saistību ar banku, arī Henriksons ir daļēji atbildīgs par to, kas ir noticis ar banku. Henriksons, būdams “Folksam” direktors, nespēja uzdot iepriekšējai bankas vadībai neērtus jautājumus,” sacīja Brata.

Pēc naudas atmazgāšanas skandāla sākšanās ir izvirzītas vairākas apsūdzības pret banku, tāpat Zviedrijas mediji ir atklājuši, kā sarežģīto situāciju ir ietekmējušas esošo un bijušo darbinieku draudzīgās attiecības un karjeras attīstība. Piemēram, Henriksonam ir pietiekami daudz kontaktu Zviedrijas banku regulatorā un arī citā “Swedbank” akcionārā – uzņēmumā “Alecta”.

“Swedbank” akcionāriem šī gada laikā nācās pieredzēt, ka bankas akciju vērtība samazinājās par 40%, un apsūdzības, kas izskanēja vietējos medijos par Krievijas netīrās naudas atmazgāšanu un bijušās vadītājas nespēju informēt akcionārus par situācijas attīstību.

Gorans Pērsons, kurš kļuva par bankas valdes priekšsēdētāju, sacīja, ka “Henriksons var lepoties ar pieredzi un līdera spējām, spēcīgām komunikācijas spējām un plašām zināšanām banku un finanšu jomās.”

Henriksona līdz šim vadītais uzņēmums “Folksam” pašlaik “Swedbank” tur 7,1% akciju. Savu ietekmi akcionāru vidū uzņēmums palielināja pirms desmit gadiem, kad banka piedzīvoja lielus zaudējumus finanšu krīzes dēļ.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu