Vīndare Gunta Niedra: Latvijā var izaudzēt labu vīnogu ražu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LVVB

Tuvojoties ikgadējai izstādei «Latvijas vīnogas», kas šogad notiks Bauskā un rādīs vairāk nekā 100 dažādu vīnogu šķirņu paraugus no visas Latvijas, iepazīstinām ar izstādes dalībnieci – viena no lielākajiem vīna dārziem Latvijā, “Mazburku” saimnieci Guntu Niedru.

Ja pirms pāris gadiem vēl smīkņāja par vīnogu audzētājiem Latvijā, tad tagad jau vīndari skatēs spēj parādīt patiešām augstu līmeni savā produkcijā. Kāds būtu Jūsu kā pieredzējušas vīnogu audzētājas komentārs, kas lika vīnogu audzētājiem sarosīties un nozari attīstīt šajā līmenī?

Ja runājam par vīnogu attīstību Latvijā, tad viennozīmīgi var teikt, ka attīstība patiešām notiek jau acīmredzami profesionālā līmenī. Un nedrīkst aizmirst, ka tas ir visu mūsu Latvijas vīnkopju un audzētāju labi padarītais darbs daudzu gadu garumā.

Mēs ļoti daudz ko varam mācīties viens no otra un, protams, dalīties savā uzkrātajā darba pieredzē. Tas arī rada to attīstību – kopīgs mērķis.

Kas ik gadu ir visinteresantākais, kad sanākat kopā un dalāties pieredzē?

Ir interesanti vērot, kā, gadiem ejot, izkristalizējas katra vīnogu audzētāja dārzā stādīto vīnogu šķirņu izvēle. Kā arī vīnogu skatēs un izstādēs satikties, lai varētu iegūt interesantus atzinumus par vīnogu šķirnēm, kuras vīnā spēj parādīt savu pozitīvo rezultātu.

Kā jūs pati sākāt ar šo visu darboties? Un, vai sapnis par lielo vīnogu dārzu ir realizējies?

Jā, sapnis par vīnogu dārzu ir piepildījies! Pirmo dārzu iestādījām pirms 14 gadiem -  2005. gadā. Toreiz man ar vīru radās doma, ka vīnogu stādi varētu padarīt skaistāku mums piederošās zemes nogāzi. Domāts – darīts! Sākām interesēties par vīnogu audzēšanas iespējām Latvijā, kur patiesībā pavērās plaša pasaule un daudzas interesantas lietas, kas mudināja to noteikti izmēģināt.

Kad ieraudzījām savu pirmo vīnogu lauku, bija skaidrs, ka mums šis hobijs patīk un vīnogu audzēšanu turpināsim! Tā sākās mūsu aizraušanās ar vīnogām un šobrīd var teikt, ka dārzs saka paldies, pretī dodot mums bagātīgu ražu.

Foto: LVVB

Sarunas turpinājumā Gunta dalās dažos padomos un knifiņos, kas lieti noderēs vīnogu audzētājiem – iesācējiem.

Kur stādīsi un kādas šķirnes izvēlēties

“Iesācējam vajadzēt zināt, kur viņš vēlas stādīt vīnogas, vai tās augs pie mājas,

siltumnīcā vai uz lauka. “Divas pamatlietas - stādīšanai jāizvēlas saulaina vieta, bet tā, lai arī vējš tiek klāt,” komentē Gunta. Tālāk jau jāinteresējas pie stādu audzētājiem, kuras vīnogu šķirnes labāk derētu katrai attiecīgai stādījumu vietai.

No savas pieredzes, lai iesācējiem nenāktos vilties, Gunta iesaka sekojošas: “Supagu, Sukribi, Gunu, Olgu un Zilgu. Protams, stādu pērkot, jānoskaidro, vai vīnoga ir izturīga pret slimībām!”

Kopšana – lutināšana

"Vīnogu stādam patīk, kad viņu aiztiek – tā teikt apčubina,” kad Guntai tiek jautāts par stāda kopšanas personīgajiem novērojumiem. Ar to vīnogu pazinēja domā sekojošo: “Vasarā izgriež “paduses”

un rudenī vai pavasarī kārtīgi izgriež liekos zarus.”

Kā vienu no biežāk pieļautajām kļūdām Gunta zina stāstīt par pārlieku lielu mitrināšanu. “Iegādājoties stādus, cilvēki bieži saka, ka viņiem tie neieaugās. “Es viņu tik cītīgi laistu.”- tā stādītājs. Bet šeit ir jāatceras, ka vīnogai nepatīk mitrums. Tātad stādu aplaista iestādīšanas brīdī, un pēcāk aizmirstam par laistīšanu,” padomā dalās Gunta.

Zelta padoms – pacietība

Vēl būtiski vīnogu audzētājam ir būt ar lielu pacietību un novērojuma spējām, jo bieži sākotnējais var nešķist objektīvs rezultāts.

Vīnogu audzētāja iesaka nepirkt uzreiz stādus lielām platībām, bet paņemt no katras izvēlētās šķirnes pa desmit stādiem un pavērot, kā tās aug.

“Ja gadījumā jums liekas, ka ieaugusies vīnoga ir tomēr gājusi bojā, nesteidzaties ar tās izraušanu,” uzsver vīnogu eksperte. “Mēdz būt situācijas, ka sakņu sistēma ir stingra un pēc gada parādīsies jauni dzinumi.

“Vīnogai galvenais ir spēcīgas un veselīgas saknes, nevis zaļais dzinums, tāpēc noteikti iesakāms novērtēt stāda saknes daļu. Tā kā galvenais ir zelta pacietība!”


Ja vēlies satikt Guntu un arī citus pieredzējušus vīnogu audzētājus, uzzināt par šo hobiju klātienē, apmeklē ikgadējo izstādi “Latvijas vīnogas 2019”, kas norisināsies jau šajā nedēļas nogalē.

14.un 15. septembrī viesmīlīgajā Bauskas pilī notiks Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības organizētā ikgadējā izstāde “Latvijas vīnogas 2019”. Visi interesenti laipni aicināti pils pagrabos ne vien apskatīt vairāk nekā 100 šķirnes dažādās Latvijas vietās audzētu vīnogu paraugu, bet piedalīties izglītojošā seminārā par vīnogu audzēšanu.

Foto: LVVB


 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu