"ABLV Bank" aktīvi augustā atgūti vairāk nekā 32 miljonu eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Likvidējamās "ABLV Bank" likvidatori šogad augustā atguvuši aktīvus 32,109 miljonu eiro apmērā, kas ir par 24,4% vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais pārskats.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem atgūti 31,528 miljoni eiro, no kustamās un citas mantas pārdošanas - 32 tūkstoši eiro, bet no pārējiem aktīviem atgūti 549 tūkstoši eiro.

Tādējādi kopš 2018.gada 13.jūnija, kad sākās bankas pašlikvidācijas process, "ABLV Bank" likvidatori atguvuši kopumā 667,69 miljonus eiro, tostarp 2019.gada astoņos mēnešos - 312,197 miljonus eiro.

Vienlaikus "ABLV Bank" likvidācijas izdevumi augustā bija 2,313 miljonu eiro apmērā, tostarp darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti, iekļaujot nodokļus, bija 1,219 miljoni eiro, naudas un finanšu instrumentu glabāšanas izdevumi - 631 tūkstotis eiro, nepieciešamie izdevumi bankas mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai likvidācijas laikā - 250 tūkstoši eiro, likvidatoru atlīdzība, iekļaujot nodokļus, - 161 tūkstotis eiro, bet citi likvidācijas izdevumi bija 52 tūkstoši eiro.

Tādējādi kopš bankas pašlikvidācijas procesa sākuma "ABLV Bank" likvidācijas izdevumi veido kopumā 44,023 miljonus eiro, tostarp šogad astoņos mēnešos - 22,977 miljonus eiro.

Pārskats arī liecina, ka 2019.gada 31.augustā "ABLV Bank" pieteiktie kreditoru prasījumi bija 2,018 miljardu eiro apmērā.

"ABLV Bank" kasē un prasībās uz pieprasījumu pret centrālajam bankām augusta beigās bija 1,023 miljardi eiro, bankas prasības pret kredītiestādēm bija 649,471 miljons eiro, kredītos banka bija izsniegusi 467,302 miljonus eiro, ieguldījumi radniecīgo un asociēto uzņēmumu pamatkapitālā veidoja 143,683 miljonus eiro, bet ieguldījumi vērtspapīros bija 34,422 miljoni eiro.

Kopumā "ABLV Bank" aktīvi 31.augustā bija 2,354 miljardu eiro apmērā.

Savukārt bankas kapitāls un rezerves augusta beigās bija 290,355 miljoni eiro, tostarp iepriekšējo periodu uzkrātā peļņa bija 69,284 miljoni eiro, bet zaudējumi šā gada astoņos mēnešos bija 5,77 miljonu eiro apmērā.

"ABLV Bank" iespējamās saistības augusta beigās bija 1,122 miljonu eiro apmērā.

Publicētajā paziņojumā arī minēts, ka "Ernst & Young" komanda turpina neatkarīgas kreditoru pārbaudes, ievērojot ar regulatoru saskaņotajā kreditoru pārbaužu metodoloģijā noteiktās prasības.

"Augustā turpinājās kreditoru sniegtās informācijas pārbaudes, aktīvu atgūšana un to pircēju pārbaudes, kā arī sniegta informācija un atbildes uz pieprasījumiem no dažādām valsts institūcijām likumā noteiktajā kārtībā," teikts paziņojumā.

Tāpat tajā norādīts, ka "ABLV Bank" aktīvu apmērs ir pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus pilnībā.

Paziņojumā arī piebilsts, augusta beigās Latvijas Bankā glabājas 1,64 miljardi eiro, kas nodrošina aptuveni 80% no visiem kreditoru prasījumiem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, un tās advokāti ASV aicinājuši "FinCEN" publicēto paziņojumu atsaukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu