LDDK pievienojas arodbiedrību kritikai saistībā ar nākamā gada budžeta izstrādi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs
Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pievienojas arodbiedrību kritikai par sociālā dialoga neesamību 2020.gada budžeta izstrādes gaitā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pozīcijā pirms Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdes teikts, ka organizācija pozitīvi vērtē fiskālās disciplīnas ievērošanu valsts budžeta sagatavošanā, kā arī apņemšanos nemainīt nodokļu politiku iedzīvotājiem. LDDK arī pauda atzinīgu vārdus par priekšlikumu sabalansēt pašvaldību resursus reģionālā griezumā un administratīvi teritoriālās reformas veikšanu, kas arī ir pamats izglītības un veselības reformām.

Vienlaikus LDDK iebilst pret nepietiekamu sociālo partneru savlaicīgu iesaisti konsultācijās un budžeta veidošanas procesā, ieskaitot lēmuma pieņemšanā par bezdarbnieku pabalstu samazināšanu, nesamazinot darbaspēka nodokļus.

Tāpat darba devēji iebilst pret politiķu vēlmi vienpusēji pieņemt lēmumu par minimālās darba samaksas celšanu, nekonsultējoties ar sociālo partneru organizācijām. LDDK ir arī iebildes pret nepietiekamu informāciju un nekonsultēšanos ar sociālajiem partneriem par lēmumu celt atsevišķus nodokļus, kas ietekmē noteiktas nozares, piemēram, dabas resursu nodoklis un azartspēļu nodoklis.

LDDK arī vērš uzmanību uz to, ka NTSP Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes sēdē pēc būtības netika vērtēti LDDK biedru iesniegtie priekšlikumi, piemēram, par darba devēju iegādāto apdrošināšanas polišu limita palielināšanu strādājošo veselības apdrošināšanai.

Darba devēju organizācijā piebilst, ka tā atbalsta lēmumu sākt diskusijas par nodokļu politikas reformas izvērtējumu un jauniem priekšlikumiem pēc valsts budžeta apstiprināšanas.

Kā ziņots, šodien notiks valdību un sociālo partneru veidojošās NTSP sēde, kurā puses turpinās risināt iepriekšējās domstarpības par 2020.gada budžetu. Dienaskārtībā ir iekļauts viens jautājums - Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums par valsts budžetu 2020.gadam.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) valde ceturtdien atzina, ka valdība, izstrādājot 2020.gada budžetu neievēroja sociālā dialoga pamatprincipus un sociālie partneri tiek iepazīstināti ar jau pieņemtiem lēmumiem. LBAS norādīja, ka tiek arī pārkāpti spēkā esošie likumi par veselības aprūpes un izglītības nozares finansējumu.

Attiecīgi LBAS valde pieņēmusi lēmumu neatbalstīt 2020.gada budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu