Aptauja: Latvijā 98% iedzīvotāju uzturā patērē dažādus konservētus produktus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gurķu burkas.
Gurķu burkas. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā 98% aptaujāto iedzīvotāju uzturā patērē dažādus konservētus produktus, liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla "Elvi" aptauja par iedzīvotāju ēšanas paradumiem.

Turklāt 84% aptaujāto atzīst, ka ar konservēšanu labprāt nodarbojas arī paši, konservus gatavojot gan no savā dārzā audzētiem (34%), gan radinieku iedotiem (19%), gan veikalā vai tirgū (24%) nopirktiem produktiem. Savukārt 21% aptaujāto ogas un sēnes konservēšanai labprāt vāc arī savvaļā.

Kā noskaidrots aptaujā, iecienītākie dārzeņi konservu pagatavošanai ir gurķi - tos konservē 32% aptaujāto, savukārt augļu vidū vispopulārākie ir āboli - ievārījumus, kompotus un citus kārumus no āboliem gatavo 38% respondentu.

Aptaujas dati liecina, ka visvairāk produkti tiek konservēti, tos marinējot (30,5%), taču bieži tiek gatavoti arī ievārījumi (23%) vai sasaldēti produkti (21%). Mazāk populāri kļuvuši savulaik iecienīti konservēšanas veidi kā skābēšana (7,2%) un sālīšana (5,7%). Aptaujā 85% iedzīvotāju atzīst - viņi apzinās, ka labākais produktu konservēšanas veids, kas palīdz saglabāt produktā visvairāk vērtīgo uzturvielu ir tieši saldēšana, tomēr visi konservējamie produkti saldēšanai nav piemēroti, tādēļ šis konservu pagatavošanas veids popularitātes rangā ieņem trešo vietu.

Aptaujā secināts, ka visbiežāk konservi tiek gatavoti no dažādiem dārzeņiem (24,8%) vai ogām (24,7%), kā arī zaļumiem (19%). Aptuveni 15% aptaujāto konservē dažādus augļus un tikpat daudzi ilgstošai uzglabāšanai gatavo arī sēnes. Trīs konservēšanai iecienītākie dārzeņi Latvijā ir gurķi (32%), tomāti (21%) un kabači (17%), augļu konservus visbiežāk gatavo no āboliem (38%), cidonijām (24%) un plūmēm (22%), bet populārākās ogas, ko izmanto konservēšanai, ir zemenes (20%), upenes (15,6%) un ķirši (14%).

Aptauja par iedzīvotāju konservēšanas paradumiem tika veikta interneta vidē, tajā piedaloties 456 respondentiem no visas Latvijas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu