"Rīgas ūdens" klientu portālu veidos neveiksmīgajā skolas.lv projektā iesaistītie (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ūdens krūze. Ilustratīvs foto.
Ūdens krūze. Ilustratīvs foto. Foto: ALASTAIR PIKE / AFP

Softikom vadītāja ir bijusī Izglītības ministrijas Informācijas tehnoloģiju departamenta direktore. Viņas ierēdnes karjeras laikā neveiksmi piedzīvoja valstij 3 miljonus izmaksājušais projekts skolas.lv. Necaurspīdīgā Rīgas ūdens iepirkumu sistēma rada aizdomas, ka šis iepirkums nav bijis tīrs.  

Uzņēmumā Rīgas ūdens jau gadu kavējas 370 000 vērta klientu portāla nodošana

Pašvaldības uzņēmums Rīgas ūdens vēlas būt tuvāks saviem klientiem, tāpēc pirms trim gadiem izlēma veidot tiem īpašu portālu. 370 000 vērtajam projektam bija jāsāk darboties jau pirms gada, taču tā joprojām nav. 

Rīgas ūdens ir pilsētas monopoluzņēmums, kura uzdevums ir nodrošināt, lai rīdzinieku krānos tek tīrs ūdens, bet netīrais kanalizācijā aizplūst uz attīrīšanu. Uzņēmuma apgrozījums ir vairāk nekā 50 miljoni eiro, 2018.gadā peļņa bija 5 miljoni eiro. Tam ir 18 tūkstoši klientu.

Ar klientiem uzņēmumam jāsazinās katru mēnesi, tāpēc 2017.gadā nolemts, ka komunikācijas atvieglošanai jāpasūta portāls.

Portāla programmēšanai  2017.gadā sarīkoja konkursu.  Tajā pieteicās seši pretendenti.  Lētākais piedāvājums bija 48 tūkstoši eiro, dārgākais nepilni 400 tūkstoši.  

Pretendentu saraksts No dārgākā uz lētāko

1. Piegādātāju apv. SIA “DATI Group” un SIA “Maksikoms” 397 230

2. SIA “Softikom”  371 700 

3. SIA “Autentica 331 612

4. SIA “DIVI grupa” 297 624,00

5. SIA “CatchSmart” 48 000,00

6. Personu apv. SIA “Business Instruments”, SIA “Efumo SSC” 106 232

Visi lētākie piedāvājumi tika izbrāķēti, kā nolikumam neatbilstoši un palika divi dārgākie. Uzvarēja SIA “Softikom” ar solījumu portālu saražot gada laikā par 370 tūkstošiem eiro. Portālam bija jābūt gatavam 2019.gada sākumā. 

JURIS RADZĒVIČS Rīgas domes izpilddirektors (Gods kalpot Rīgai) - Izskatot neatkarīgo audita ziņojumu, tika pievērsta uzmanība darījumam, kas attiecas uz IT nodrošinājumu, proti Klientu portāla izveidi, kurš ir diezgan ieildzis un īstenībā grūti prognozējamas beigas, protams, ka jautājums ir par summu un kādu rezultātu mēs saņemsim. 

RAIMONDS ARĀJS  SIA “Rīgas ūdens” Informācijas tehnoloģiju daļas vadītājs - Pasūtītājs nav, mēs neesam prasījuši par kavēšanās iemesliem, mēs esam prasījuši rezultātu, mēs esam koncentrējušies uz to, ka ir piegāde, ja mēs konstatējam kļūdas, mēs viņu atgriežam atpakaļ, izstrādei, pārstrādei, ja tas ir kritiskās kļūdas, mēs viņu nevaram dot klientiem, lietot šādu portālu. 

Jaut. - Un kas tie  bija par iemesliem?

Arājs - Tās bija kritiskās kļūdas, integrācijas ar sistēmām, informācija neatspoguļojas, tā kā bija prasīts arī tehniskajā specifikācijā. 

Jaut. - Un kādas sankcijas? Ja nav nodots laikā, var taču lauzt līgumu.

ARĀJS  - Tika vērtēts arī šāds scenārijs, Rīgas, ūdens, kad konstatēja kavējumu, pagājušā gada jūlijā, nosūtīja uzņēmumam vēstuli, ka ir kavējums, norādīja uz to, ka ir kļūdas, uz līgumā paredzētajām sankcijām un soda naudām, saskaņā ar līgumu un civillikumu, tas ir, tas tiks ieturēts uzņēmumam. 

Līdz šim uzņēmumam samaksāti ap 50 000 eiro. Pārējo naudu firma saņems, kad Rīgas ūdens pieņems darbus.  Arājs ir pārliecināts, ka portāls klientiem būs pieejams jau martā.

Lursoft redzams, ka uzņēmuma apgrozījums pārsniedz miljonu. Līdz pagājušā gada beigām uzņēmums cīnījās ar nodokļu parādiem, joprojām turpinās tiesvedība ar Valsts ieņēmumu dienestu. SIA Softikom īpašnieki līdz novembrim bija divas privātpersonas. Marina Kabaļska un Valts Rubans. Valdes locekle no 2016.gada un tagad arī uzņēmuma īpašniece ir Inese Gludīte.  

- Softikom atbalsts, Kristīne lūdzu!

 - Traucē žurnālists Andrejs Vasks no tv3 nekā personīga. Kā varētu sazināties ar Gludītes kundzi? Kā viņu varētu satikt?

- Es varētu precizēt un atzvanīt jums?

- Jā tas būtu jauki. Un kur jums ir adrese, kur jūs īsti atrodaties? 

- Lāčplēša ielā 41. 

- Mēs tur gājām meklēt, neatradām.  Kurā stāvā jūs esat?

- Juridiskā adrese. Nevarēšu pateikt, es tur neatrodos. 

- Viņš nekur neatrodas, ja?

- Es nevarēšu atbildēt. Mēs esam IT help desk softikomam, mēs neatrodamies

- Nu skaidrs. Jūs neatrodaties. 

Softikom ir saistīts ar citu Rīgas ūdens piegādātāju SIA Pro Technologies, kas Rīgas ūdenim no 2015.gada nodrošina serveru apkalpošanas pakalpojumus.  Tie pirkti bez atklāta konkursa, ko pašvaldības uzņēmumam ļauj Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums.  Firma no pašvaldības uzņēmuma trīs gadu laikā saņēmusi vairāk nekā  300 tūkstošus eiro.   Pro Technologies ir arī liels piegādātājs citai Rīgas domes struktūrai – Informācijas tehnoloģiju centram. 

 Pro Technologies 

- Labdien!

- Te ir uzņēmums Pro technologies?

- Jā

- Mēs no Nekā personīga, Tv3

- Mēs meklējam Elksnīti Raivi.

- Nebūs uz vietas, nē. 

- Nav. Viņš nemēdz te būt?

- Nē! 

- Un Valdes priekšsēdētājs?

- Dainis?

- Jā

- Arī nav. 

Pro Technologies īpašnieks  Raivis Zeltītis līdz 2016.gada vasarai bija Softikom valdes loceklis. Bet uzņēmuma īpašniekos līdz pagājušā gada beigām bija viņa brālēns. 

RAIMONDS ARĀJS  SIA “Rīgas ūdens” Informācijas tehnoloģiju daļas vadītājs - Tāds cilvēks kā Elksnītis ir  vienā firmā, un otrā firmā, un brālēnam piederēja tā firma, kas ir Softikom, tad tas ir sakritība? 

- Sofitkoms ir izstrādātājs. 

- Softikomam 50 procenti piederēja tādam Rubanam, kas ir brālēns Elksnītim, kas savukārt apkalpoja, tā ir sakritība?

- Nu man neko neizsaka Rubans, neesmu dzirdējis tādu uzvārdu. 

INESE GLUDĪTE SIA “Softikom” īpašniece - “Pasūtījumu ieguvām publiska iepirkuma rezultātā, kurā piedalījās 6 pretendenti, pati piedalījos iepirkuma dokumentācijas sagatavošanā. SIA ”Softikom” ir sadarbības līgumi par preču un pakalpojumu piegādi ar SIA ”Pro Technologies”. SIA ”Pro Technologies” nodrošina IT administratora, serveru un datortehnikas apkalpošanas pakalpojumus SIA ”Softikom”. Man nav informācijas par SIA”Pro Technologies” īpašniekiem un vadītāju. Es esmu SIA “Softikom” īpašniece un valdes locekle, un man nav nekādas sasaistes ar Rīgas ūdens amatpersonām.”

Kavēšanos Gludīte skaidro, ka nav bijis iespējams paredzēt, cik ilgu laiku prasīs Rīgas ūdens resursu vadības sistēmas pielāgojumi un banku integrācijas izstrāde. Janvārī viss esot bijis gatavs un nu portāls ir klienta rīcībā. 

Policija paklusām izbeigusi krimināllietu par 3,5 miljonu zaudējumu nodarīšanu valstij neveiksmīgajā skolas.lv projektā.

Gludīte bija Izglītības un zinātnes ministrijas Informācijas tehnoloģiju departamenta direktore laikā, kad ministrija centās radīt portālu skolas.lv. Tas beidzās ar izgāšanos – valsts bija spiesta atmaksāt Eiropas naudu. Zaudējumi sasniedza 3,5 miljonus eiro. 

2015.gadā Ģenerālprokuratūra uzsāka kriminālprocesu.  Ekonomikas policija to paklusām izbeigusi nozieguma sastāva trūkuma dēļ jau 2017.gadā.  Arī pēc Izglītības ministrijas sūdzības prokuratūrā  lēmums nav mainīts. 

INESE GLUDĪTE SIA “Softikom” īpašniece - “Projekta īstenošanas laikā es vadīju IZM IT departamentu, nebiju tieši atbildīga par projekta skolas.lv gatavošanu un vadīšanu. Uzskatu, ka projekta skolas.lv liktenis bija politiska izrēķināšanās ar IZM amatpersonām.”

Salīdzinot ar citiem lieliem Rīgas pašvaldības uzņēmumiem, Rīgas ūdeni skāruši maz skandālu.

Konkurences padome vairākus gadus nesekmīgi cenšas pārtraukt uzņēmuma darbību pildītā ūdens tirgū, kur tas startē  ar Aqua Riga preču zīmi. Līdz 2018.gada beigām  uzņēmumā par konsultanti  ar pusotra tūkstoša eiro  algu skaitījās bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova sieva  Iveta Starutiņa Ušakova. Te darbiņu valdē atradis arī Rīgas namu pārvaldnieka  fiktīvo darbinieku lietā apsūdzētais Agnis Kalnkaziņš.  Līdz šim no Rīgas ūdens iepirkumiem publiskota ļoti neliela daļa. Uzņēmums ir to veiksminieku sarakstā, kam  nav jāpublicē iepirkumu rezultāti, ja summas nepārsniedz četrsimt tūkstošus. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu