Eksportētāju asociācija aicina valdību atbalstu uzņēmējiem piešķirt visām nozarēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

 Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" aicina valdību apstiprināto atbalstupiešķirt visu nozaru uzņēmējiem, aģentūru LETA informēja Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss.

Viņš norādīja, ka "The Red Jackets" kopā ar vadošajiem eksportētājiem ir nākuši klajā ar manifestu, kas varētu palīdzēt strukturēt un veidot atbalstu uzņēmumiem. Atbilstoši manifestam būtu nepieciešams, pirmkārt, paredzēt "dīkstāves reglamentu" visām nozarēm, neatkarīgi no jaunā ekonomisko aktivitāšu nomenklatūras jeb NACE klasifikācijas.

Tiknuss norādīja, ka ir nepieciešams izveidot atbalsta mehānismu eksportējošo uzņēmumu atbalstam, kam būtiski krities apgrozījums, neskatoties uz uzņēmumu piederību kādai konkrētai nozarei. Cita iespēja ir radīt ātru procesu, kā pievienot nozares esošam reglamentam, lai valsts palīdzība būtu efektīva un tūlītēja. 

Kā sacīja Tiknuss, asociācija iesaka arī diferencēt atbalstu - nodokļu atvieglojumu vai daļēja atalgojuma formā atkarībā no tā, cik lielā mērā uzņēmumu ir skārusi vīrusa ietekme (procentuāls apgrozījuma kritums), ko Valsts ieņēmumu dienests var viegli pārbaudīt un kontrolēt.

Pēc Tiknusa teiktā, svarīgs jautājums ir par preču sastāvdaļu turpmāku komplektēšanu, lai uzņēmumi varētu turpināt darbu, tādēļ ir svarīgi nodrošināt loģistikas koridoru pilnvērtīgu funkcionēšanu, lai var tikt saņemtas ražošanai nepieciešamās komponentes. Fokusā galvenokārt ir Polijas robežkontrole un alternatīvu risinājumu nodrošināšana Baltijai, viņš skaidroja.

Tāpat ir vairāki eksportētāji, kuriem ir svarīgs atbalsts eksporta pakalpojumu sniedzēju izbraukšanai uz mērķa valsti, lai varētu nodrošināt pasūtījumu izpildi, sacīja Tiknuss. Līdz ar to nepieciešams panākt vienošanos ar kaimiņvalstīm un izveidot konkrētu mehānismu, kā ar čartera lidmašīnu vai prāmju reisiem Latvijas speciālisti var šķērsot Latvijas robežu, ar nosacījumu, ka atgriežoties tiek ievērots pilns karantīnas režīms komandējumā esošajām personām, skaidroja asociācijas vadītājs.

Viņš piebilda, ka ir nepieciešams nozīmēt konkrētu atbildīgo dienestu un amatpersonu Latvijas pusē. "Valdībai ir arī jāuzrauga, lai sanitārās uzraudzības plānu izstrādātu visi uzņēmumi, uzliekot katram par pienākumu īstenot pasākumus, kas maksimāli samazinātu Covid-19 pārnešanas risku," uzsvēra Tinkuss.

Vienlaikus asociācijas valdes priekšsēdētājs norādījis, ka nepieciešams rast tiesiskās aizsardzības formulējumu, kurā bankas un citi kreditori nevar pieteikt sankcijas un sodus un sākt nodrošinājumu pieprasījumus vai maksātnespējas procesu pret uzņēmumiem krīzes izraisītās dīkstāves un apgrozījuma krituma dēļ.

"Kamēr pasaule turpina cīnīties ar vīrusu un tā ietekmi uz ekonomiku, ir svarīgi veicināt iekšējo patēriņu, jo mēs paši esam patērētāji savu uzņēmumu produkcijai. Iekšējais patēriņš ir jāstimulē caur valsts un pašvaldību būvniecības un renovācijas programmām, infrastruktūras projektiem pašvaldībās un valstī un citiem iepirkumiem," viņš teica.

Savukārt kā beidzamo Tiknkuss atzīmēja nepieciešamību mudināt izmantot dīkstāvi vai daļēju dīkstāvi inovāciju un produktu attīstībai, kā arī personāla apmācībai. Pēc viņa teiktā, tas būs iespējams, ja uzņēmumiem nebūs jārisina finansiāla rakstura problēmas un tas ļaus uzņēmumiem ātrāk atkopties pēc dīkstāves. "Šajā jomā aicinām ieviest krīzes grantu uzņēmumu attīstībai," viņš piebilda.

Ierosinājumus radīja lielākie eksportētāji no dažādām nozarēm kā betona grīdu ražotāja "Primekss", fasēšanas uzņēmums "Peruza", būvniecības uzņēmums "Skonto Prefab", telekomunikācijas ierīču ražotājs "SAF Tehnika", zivju konservu ražotājs "Karavela", kā arī kokapstrādes uzņēmums "Ekju" un kūdras ražotājs "La Flora".

Tāpat iesaistījās vertikālā vēja tuneļa uzņēmums "Aerodium", gaļas ražotājs "Putnu Fabrika "Ķekava"", stikla pārklājuma ražotājs "Groglass", investīciju uzņēmums "Sonarworks", tehnoloģiju un elektronikas uzņēmums "CatchBox", mākslas pasākumu organizētājs "Art Fairs Service", bērnu mēbeļu ražotāji "Ette-Tete" un "Kukuu", starptautiskais tirgotājs "BlindSave", LED gaismekļu ražotājs "Vizulo", tehnoloģiju uzņēmums "Zoomcharts", mēslojuma piegādātājs "NPK Expert", galda spēļu tirgotājs "Brain Games" un citi.

Kā ziņots,  Šodien Ministru kabinets plāno skatīt Ekonomikas ministrijas (EM) dokumentu, kurā būs ietvertas nozares, kuru strādājošajiem varētu piemērot dīkstāves pabalstu. Pagaidām gan nozaru saraksts nav zināms, jo, kā pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes sēdes mediju pārstāvjiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), EM par nozaru sarakstu ar sociālajiem partneriem un uzņēmēju organizācijām turpinās spriest līdz valdības sēdei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu