Vairākas organizācijas aicina Saeimu atcelt atļauju tirgot alkoholu internetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pārmērīga alkohola lietošana Latvijā ir liela problēma, tāpēc nav saskatāms racionāls pamats Saeimas lēmumam atļaut tirgot alkoholu tiešsaistē, šādu nostāju kopīgā vēstulē sabiedrībai paudušas vairākas organizācijas, tostarp atkarību profilakses biedrība "Esi brīvs", Latvijas Veselības psiholoģijas asociācija, Latvijas Atkarību psihologu apvienība un Latvijas Narkologu asociācija.

Kā aģentūru LETA informēja biedrības "Esi brīvs" valdes priekšsēdētāja un psihoterapeite Dace Caica, Saeimas deputātiem adresētajā vēstulē pausta nostāja, - lai ierobežotu vīrusa izplatību, valstī izsludināta ārkārtējā situācija un pieņemta virkne striktu ierobežojumu, kas neapšaubāmi iedragās valsts ekonomiku. Lai gan vēstules autoriem ir skaidrs, ka šie pasākumi ir nepieciešami, jo iedzīvotāju veselība ir prioritāte, lēmums par alkohola tirdzniecību internetā šajā kontekstā izskatoties absurds.

Vēstulē tiek pausta nostāja, ka šāds lēmums ir nepārdomāts un "nekādā gadījumā nav sabiedrības interesēs, jo alkohola patēriņš novājina organisma imunitāti, gluži kā to dara citi kaitīgi ieradumi - īpaši smēķēšana". Kā uzsver vēstules autori, par to publiski ir izteikušies arī vairāki ārsti. Tāpat publiskajā vidē ir pieejami dažādi medicīniskie pētījumi, kas ir apstiprinājuši, ka pārmērīgs alkohola patēriņš novājina imūnsistēmu, kā arī dažādu saslimšanu gadījumā ievērojami bremzē atlabšanas procesu.

Vēstulē uzsvērts, ka uz pārmērīgu alkohola daudzuma patēriņu Latvijā ir norādījušo arī Veselības ministrijas speciālisti, uzsverot, ka Latvijā ir augsts to personu skaits, kas riskanti un bīstami lieto alkoholiskos dzērienus. Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centra statistika rāda, ka ar katru gadu palielinās arī no alkohola atkarības ārstēto pacientu skaits. Piemēram, 2018.gadā tas pieauga par 9,4%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

"Vairāki alkohola ražotāji jau ir operatīvi uzsākuši dzērienu tirdzniecību internetā, un ar Saeimas atbalstu pašlaik ir ne vien nodrošināta alkohola pieejamība, bet tiek sūtīts arī signāls, ka tā lietošana pandēmijas laikā ir norma," bažījas Caica.

Vēstulē ierosināts ierobežot alkoholisko dzērienu tirdzniecības laiku, lai šāds pirkums nebūtu spontāns un impulsa vadīts. Speciālisti skaidro, ka alkoholisko dzērienu pieejamības pieaugums palielina risku, ka trauksmes un negatīvā emocionālā fona dēļ iedzīvotāju alkohola lietošanas paradumi var palielināties, neizvērtējot personas individuālos atkarības saslimstības riskus. Tāpat, ņemot vērā ārstniecības personu ierobežoto pieejamību, cilvēki var sasniegt kaitējoši pārmērīgas alkohola lietošanas un atkarības stāvokļus ar dažāda veida komplikācijām.

Vienlaikus alkohola ietekme nosaka personas uzvedības izmaiņas un traucējumus, kas var novest pie sociālās distancēšanās neievērošanas vai roku higiēnas kā arī elpceļu higiēnas neievērošanas, uzskata vēstules autori.

Saeimas deputāti tiek mudināti nekavējoties atcelt pieņemto lēmumu par alkohola tirdzniecību internetā un noteikt papildu stingrākus ierobežojumus alkohola tirdzniecībai gan mazumtirdzniecībā, gan sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Kā ziņots, 20.martā Saeima uz ārkārtējās situācijas jeb Covid-19 izplatības laiku atļāva iegādāties alkoholu arī internetā.

Likumā atļauts realizēt akcīzes preces, izmantojot distances līgumu, izņemot tabakas izstrādājumus un elektroniskajās cigaretēs izmantojamos šķidrumus. Reizē aizliegts realizēt alkoholiskos dzērienus personām, kuras jaunākas par 18 gadiem, kā arī aizliegts alkoholu realizēt laikā no plkst.22 līdz 8.

Aģentūrai LETA Finanšu ministrijā apstiprināja, ka uz ārkārtējās situācijas laiku alkoholiskos dzērienus būs ļauts pārdot internetā. Šādas izmaiņas virzītas, lai veicinātu cilvēku palikšanu mājās un pašizolācijas ievērošanu. Tāpat šāds lēmums pieņemts mazo vīndarītavu atbalstam ārkārtējā situācijā.

FM akcentē, ka piegādes veicējam būs jāpārliecinās, ka pircējs ir vismaz 18 gadus vecs, kā arī alkoholisko dzērienu pasūtīšanu un piegādi drīkstēs veikt tikai noteiktajā laikā no plkst.8 līdz 22. Par šo noteikumu pārkāpšanu paredzēts administratīvais sods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu