Liegums dzemdībās piedalīties vismaz vienai pavadošajai personai ir pretrunā PVO rekomendācijām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļas telpas. Ilustratīvs attēls
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļas telpas. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas Dzemdību nama un Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas noteiktie ierobežojumi dzemdībās piedalīties vismaz vienai pavadošajai personai ir pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām, kurās norādīts, ka dzemdību laikā ir jāatļauj brīvi izvēlētas pavadošās personas klātbūtne.

Minētie ierobežojumi, pēc ārstniecības iestāžu paustā, pieņemti, lai aizsargātu māmiņu un jaundzimušo veselību un dzīvību, kā arī atbalstītu vispārējos sabiedrības epidemioloģiskās drošības mērus.

PVO norāda, ka visām grūtniecēm, pat ar potenciālu vai apstiprinātu saslimšanu ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, ir tiesības uz kvalitatīvu aprūpi dzemdību laikā, kā arī pirms un pēc tām, tas attiecas arī uz garīgās veselības aprūpi. 

PVO uzsver, ka droša un pozitīva dzemdību pieredze iekļauj arī brīvi izvēlētas pavadošās personas klātbūtni dzemdību laikā.

Vienlaikus, ja pacientam ir apstiprināta Covid-19 saslimšana vai ir aizdomas par to, veselības aprūpes darbiniekiem būtu jāievēro visi situācijai atbilstošie piesardzības pasākumi, lai mazinātu inficēšanās risku pašiem un citiem, tostarp jāievēro roku higiēna un jāizmanto individuālie aizsardzības līdzekļi, norāda PVO.

Vaicāti, vai ieviestie ierobežojumi attiecībā uz dzemdībām ir balstīti PVO rekomendācijās, vai tie ir samērīgi un vai neapdraud pašas dzemdētājas, Veselības ministrijā (VM) norādīja, ka lēmumus par darba organizāciju un pacientu plūsmu slimnīcās, šajā gadījumā dzemdību nodaļās, pieņem attiecīgās ārstniecības iestādes vadība.

Vienlaikus ministrijā skaidroja, ka šobrīd Latvijā notiek Covid-19 vietējā transmisija, kas nozīmē, ka cilvēks var inficēties jebkur, pats to nezinot. Līdz ar to ir ārkārtīgi būtiski īstenot pasākumus, lai nepieļautu infekcijas izplatību ārstniecības iestādēs. Tas ir svarīgi gan mediķiem, gan pašiem pacientiem, uzsver VM.

Ministrijā piebilda, ka līdz šim ir bijuši vairāki gadījumi, kad pacienti melo vai ārstniecības personām apzināti noklusē faktus, kas liecinātu par iespējamu inficēšanos ar Covid-19, kā rezultātā ir saslimuši gan mediķi, gan citi pacienti.

"Tādējādi iedzīvotāji tiek mudināti izprast šo situāciju gan savas, gan līdzcilvēku drošības dēļ," aicina VM.

Tikmēr juriste, Latvijas Universitātes asociētā profesore Solvita Olsena sociālajā tīklā "Twitter" ir aicinājusi veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) panākt, lai abas ārstniecības iestādes atceļ minētos ierobežojumus. "Viena tuvinieka klātbūtne dzemdībās ir nepieciešama. PVO eksperti neuzskata, ka aizliegums ir pamatojams ar Covid-19 riskiem," raksta Olsena.

Jau ziņots, ka Rīgas Dzemdību nams ir valstī lielākā palīdzības un prenatālās aprūpes iestāde, kurā tiek pieņemtas aptuveni 6000 dzemdību gadā, kas ir aptuveni trešdaļa no visām dzemdībām valstī.

Ārstniecības iestāde ieviesusi arī citus drošības pasākumus. Piemēram, sūtījumu nodošana pacientēm tiek organizēta caur Dzemdību nama centrālo apsardzes posteni. Īslaicīgs pacientes apmeklējums ir atļauts tikai izraksta dienā, un tā maksimālais ilgums ir 15 minūtes.

Tāpat Dzemdību namā ir izstrādāts rīcības plāns, kā organizēt aprūpi, pēc iespējas minimizējot pacientu savstarpējo saskarsmi. Ierobežojumu laikā Dzemdību namā atcelti arī visi publiskie pasākumi, tajā skaitā arī Ģimenes skolas nodarbības un lekcijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu