Vairāk nekā pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā ir negatīvs (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pensionārs. Ilustratīvs attēls.
Pensionārs. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova / LETA

Vairāk nekā pusei valsts fondēto pensiju shēmas aktīvo, sabalansēto un konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums jūlija sākumā gada laikā ir negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada jūlija sākumā ir robežās no -16,25% līdz 3,14%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums ir no -1,7% līdz 2,49%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā ir no -10,59% līdz 0,95%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums ir no -5,22% līdz 2,13%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums ir pieciem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums ir -16,25%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītais pensiju plāns "SEB Eiropas plāns", kura ienesīgums ir -1,64%, un "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" ieguldījumu plāns "Dinamika", kura ienesīgums ir -1,1%.

Savukārt lielākais ienesīgums ir ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Indexo izaugsme 47-57", kura ienesīgums ir 3,14%, seko "ABLV Asset Management" pārvaldītais "ABLV aktīvais ieguldījumu plāns", kura ienesīgums ir 1,15%, kā arī "CBL Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "CBL aktīvais ieguldījumu plāns", kura ienesīgums ir 1,05%.

Joprojām populārākais no aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ir "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" ieguldījumu plāns "Dinamika", kuram ir 356 534 dalībnieki (gada sākumā - 381 839 dalībnieki). Otrs populārākais ir "SEB Investment Management" pārvaldītais "SEB aktīvais plāns", kuram pievienojies 122 281 dalībnieks (128 058 dalībnieki), bet trešais populārākais ieguldījumu plāns, kuram pievienojušies 116 937 dalībnieki (120 635 dalībnieki), ir "CBL Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "CBL aktīvais ieguldījumu plāns".

Vienlaikus no desmit aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, negatīvs ienesīgums ir četriem plāniem,  tostarp lielākais negatīvais ienesīgums jūlija sākumā ir "SEB Investment Management" pārvaldītajam pensiju plānam "SEB dinamiskais plāns", proti, -1,7%, seko "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" ieguldījumu plāns "1990+", kura ienesīgums ir -0,51%.

Savukārt lielākais ienesīgums no aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ir "Indexo" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Indexo jauda 16-50", proti, 2,49%, seko "SEB Investment Management" pārvaldītais pensiju plāns "SEB indeksu plāns", kura ienesīgums ir 2,44%.

Visvairāk dalībnieku no aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, jūlija sākumā ir "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" ieguldījumu plānam "1990+" - 43 109 dalībnieku (gada sākumā 28 675 dalībnieki), seko "Indexo" pensiju plāns "Indexo jauda 16-50" - 27 312 dalībnieki (21 983 dalībnieki) un "SEB Investment Management" pārvaldītais pensiju plāns "SEB dinamiskais plāns" - 25 139 dalībnieki (21 883 dalībnieki).

No astoņiem konservatīvajiem ieguldījumu plāniem negatīvs ienesīgums ir sešiem, tostarp lielākais negatīvais ienesīgums gada laikā ir "PNB Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Daugava", kura ienesīgums ir -5,22%. Savukārt lielākais ienesīgums gada laikā ir "CBL Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "CBL universālais ieguldījumu plāns", proti, 2,13%.

"Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Stabilitāte" joprojām ir populārākais konservatīvais ieguldījumu plāns - tam jūlija sākumā ir pievienojies 110 391 dalībnieks (gada sākumā 113 328 dalībnieki).

Savukārt starp četriem sabalansētajiem ieguldījumu plāniem negatīvs ienesīgums ir diviem, tostarp lielākais negatīvais ienesīgums gada laikā ir "PNB Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Venta", kura ienesīgums ir -10,59%, bet lielākais ienesīgums ir ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "INVL Asset Management" ieguldījumu plānam "INVL komforts 53+", proti, 0,95%.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu