5 eksperta padomi, kā uzņemt elpu aizraujošas mobilās fotogrāfijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šī vasara lutina mūs ar lieliskiem laikapstākļiem – saulainas dienas, siltais  jūras ūdens un neiedomājami skaisti saulrieti ir radīti, lai ne tikai izbaudītu katru mirkli, bet arī iemūžinātu tos piemiņai. Uzņemtie fotoattēli labāk par jebkuru suvenīru atgādina par priecīgiem brīžiem, ļaujot dalīties ar savām emocijām un piedzīvojumiem ar citiem. Tehnoloģiju uzņēmuma Huawei eksperti dalās ar 5 padomiem, kā uzņemt īpašus fotoattēlus, kuri iegūs ne vien draugu atzinību, bet arī “sirsniņas” sociālajos tīklos.

Kļūsti par gaismas pavēlnieku

Gaismas kontrolēšana jeb, kā profesionālajā fotogrāfijā to sauc – ekspozīcija, parasti apzīmē to, cik ilgi un cik daudz gaismas tiks uzņemts attēlā uzņemšanas slēdža nospiešanas laikā. Gaismas daudzums nosaka attēla kopējo izskatu, noskaņu un toni, turklāt katra fotoattēla rezultāts ir gluži, kā jebkura mākslas darba rezultāts – to nosaka mākslinieka spēja efektīvi izmantot savu instrumentu.

Gaismas vadība var šķist gana sarežģīts uzdevums, īpaši brīžos, kad vēlamies notvert jau pēc pāris minūtēm norietošu sauli vai elegantas ēnas. “Tiem, kas vēlas pilnīgu kontroli pār gaismu fotogrāfijā, noderēs Huawei P40 Pro viedtālrunī iestrādātais PRO fotografēšanas režīms, kas ļauj lietotājam lielāko daļu kameras funkciju kontrolēt individuāli, nodrošinot precīzu un skaistu rezultātu. Uzņemot attēlu, lietotājs var izvēlēties kontrolēt gaismu divos veidos – izmantojot fokusa slīdni vai ekspozīcijas rīku, lai notvertu gaismas patieso burvību,” stāsta Aleksandrs Jekimovs, “Huawei” produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Soli tuvāk Mēnesim

Zoom jeb tālummaiņa mobilajā fotogrāfijā joprojām ir salīdzinoši jauns koncepts, taču tas paver arvien jaunas, vēl neredzētas iespējas. “Tagad lietotāji var izmantot unikālu Superzoom funkciju ar pietuvinājumu līdz pat 50 reizēm. Šāda viedtālruņa jauda pāris gadus atpakaļ nebūtu iedomājama un būtu nepieciešams liels finansiāls ieguldījums, taču nu ikkatrs no mums var pietuvoties nedaudz tuvāk Mēnesim,” atklāj A. Jekimovs.

Tiem, kas tālummaiņu izmanto pirmo reizi, jāatceras divas lietas. Pirmkārt, tālummaiņa nozīmē, ka objektīvs vienmērīgi un nemanāmi maina fokusa attālumu, pateicoties kustīgiem objektīva elementiem kameras iekšienē. Termins “zooming in” apzīmē fokusa attāluma pārvietošanu tuvāk fotografējamajam objektam, savukārt “zooming out” apzīmē tā attālināšanu. Otrkārt, nepieciešams saprast, kādos apstākļos notiek attēla “saspiešana”. Piemēram, ja tiek fotografēts un pietuvināts pilsētas skats, visi priekšplāna un fona elementi pārvietojas tuvāk viens otram, veidojot saspiestu attēlu, savukārt, ja tuvināšana notiek, piemēram, uzņemot portretus, sejas detaļas tiek “saplacinātas” un zūd 3D efekts, radot komplementējošu portretfoto.

Atklāj kompozīcijas harmoniju

Veiksmīgu fotogrāfiju veido harmonisks un saskaņots elementu kopums jeb fotogrāfijas kompozīcija. Vizuālā māksla ir sava veida saziņa un fotografējot ir ārkārtīgi svarīgi padomāt par to, kas būs attēla fokusa punkts. Tikai pareizi uzņemts attēls no jaukas bildes var kļūt par par neaizmirstamu mākslas darbu.

Arī mūsu viedtālruņi var būt lieliski padomdevēji, kad runa ir par pareizas kompozīcijas izveidi. Tā, piemēram, Huawei P40 sērijas viedtālruņi ļauj lietotājam izvēlēties, kā veidot savus fotoattēlus, jo ikviens var ņemt palīgā kompozīcijas režģi, kas pieejams kameras iestatījumos. Turklāt viedtālrunis piedāvā opcijas jebkurai gaumei, sākot ar trešdaļas kompozīcijas metodi, kur ekrāns sadalīts 9 vienādās daļās un fokusēšanās notiek uz 4 galvenajiem līnijas krustošanās punktiem, beidzot ar vertikālām un horizontālām līnijām. Tiem, kas vēlas uzņemt īpaši izsmalcinātus attēlus, var noderēt Fibonači spirāles opcija, kas paredzēta, piemēram, pusapaļu velvju, līkumotu koridoru vai tuneļu iemūžināšanai. Tādējādi telefons būs uzticams sabiedrotais, palīdzot tvert mirkļus.

Nakts fotogrāfijas burvība

Perfektās fotogrāfijas uzņemšana var kļūt arī par izaicinājumu – jo īpaši vāja apgaismojuma apstākļos. Kādreizējā fotogrāfija vēlu vakarā bieži prasīja zibspuldzes izmantošanu, kā rezultātā attēls kļuva mākslīgs un zaudēja radošumu. “Tā kā Huawei P40 Pro modelis aprīkots ar Leica četrkāršo kameras sistēmu, kvalitatīvu attēlu uzņemšana nu iespējama jebkurā diennakts stundā, arī naktī. Tā ir vienkārša, taču aizraujoša pieredze, jo tālruņa kamera piedāvā īpašu nakts režīmu, kas, pateicoties jaudīgajam Kirin 990 5G procesoram, paātrina un uzlabo attēla apstrādi vājā apgaismojumā,” stāsta Aleksandrs Jekimovs.

Strādājot ar profesionālu kameru, mums vienmēr jāizdara izvēles par labu vienai vai otrai funkcijai, kā arī neskaitāmiem parametriem, taču, pateicoties uzlabotajai nakts kamerai ar lielāku dinamisko diapazonu un attēla stabilizāciju, nu lielāko darba daļu varam atstāt tālrunim un paši izbaudīt nakts noskaņu.

HDR vai RAW fotogrāfija – kur slēpjas to atšķirība?

Jaunais P40 Pro viedtālrunis aprīkots ar līdz šim lielāko sensoru, kas palīdz uzņemt attēlus satriecošā 50 MP kvalitātē, turklāt, lai izmantotu visas kameras priekšrocības, pieejamas divas galvenās fotografēšanas iespējas – HDR un RAW.

“HDR režīmu ieteicams izmantot gadījumos, kad attēlā nepieciešams izcelt ēnas vai konkrētus gaismas apgabalus, tādēļ šis režīms vislabāk noderēs, fotografējot vājā apgaismojumā vai pret gaismu,” skaidro A. Jekimovs. Viņš piebilst, ka otrs, RAW režīms, ir tradicionālāka fotogrāfiju uzņemšanas metode. “RAW failos pikseļi netiek pārstrādāti, kas nozīmē, ka sensors attēla uztveršanai izmanto visus kameras 50MP, ļaujot iegūt īpaši detalizētu attēlu.” Vērts atcerēties, ka RAW faili ir lielāki par HDR attēliem, tādēļ tālruņa krātuvē tie aizņems vairāk vietas.

Atklāj fotogrāfijas spēku!

Lai parādītu pasaulei pašus skaistākos dzīves notikumus, Huawei aicina ikvienu Huawei viedtālruņa lietotāju uzņemt un dalīties ar saviem labākajiem attēliem ikgadējā viedtālruņu fotogrāfiju un video konkursā Next Image, kas pagājušogad pulcēja vairāk nekā 500 000 dalībnieku.

Izpaust savu fotografēšanas talantu aicināts ikviens Huawei viedtālruņa lietotājs, izvēloties kādu no sešām konkursa kategorijām, no kurām katra veidota ar mērķi atklāt jaunas vizuālās izpausmes robežas:

  • Tuvu-tālu (Near Far) – uzņem iedvesmojošus attēlus no dažādām perspektīvām un izmanto kameras tālummaiņas režīmu;
  • Nakts (Good Night) – skaistu mirkļu tveršanai naktī vai vājā apgaismojumā izmanto tālruņa kameras nakts režīmu;
  • Sveika, dzīve! (Hello, Life!) – attēli, kas slēpj sevī ikdienas spilgtākos brīžus;
  • Sejas (Faces) – eksperimentē ar portreta režīmu;
  • Dzīvie brīži (Live Moments) – fotografē un izveido īsu video līdz 10 minūtēm, parādot savu radošumu;
  • Stāsts (Storyteller) – izmanto fotoattēlu kopu, lai pastāstītu savu personīgo stāstu.

Katras kategorijas uzvarētājs iegūs 1000 ASV dolāru lielu naudas balvu, Huawei P40 Pro viedtālruni, kā arī elektronisko godalgas sertifikātu, savukārt konkursa noslēgumā žūrija izvēlēsies trīs galvenās balvas ieguvējus, kuri savā īpašumā iegūs 10 000 ASV dolāru lielu naudas balvu. Labākā darba autors tiks izvēlēts arī Latvijā, kas savā īpašumā iegūs jauno Huawei P40 Pro viedtālruni.

Lai iegūtu papildus informāciju par Next Image 2020, lūdzu, apmeklējiet konkursa oficiālo vietni: https://gallery.consumer.HUAWEI.com.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu