Kafijas automātu ceļvedis: kādas ir to atšķirības un kā izvēlēties piemērotāko

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Gardas kafijas krūze ir neatņemama rīta tradīcija daudziem, tostarp droši vien arī Tev, ja reiz atvēri šo rakstu. Iztiksim bez gara ievada un uzreiz ķersimies pie lietas, lai saprastu, kādi ir kafijas automātu veidi un kāda ir atšķirība starp mājas un profesionālu kafijas automātu!

Kā kafijas automāti tiek iedalīti?

Kafijas automātu iedalījums var būt dažāds – gan pēc tipa (kapsulu, automātiskie pupiņu, manuālie pupiņu), gan pielietojuma veida (mājas, biroju, profesionālie). Sākumā aplūkosim, kādas ir galvenās atšķirības starp kafijas automātu tipiem.

Kapsulu automāti

Foto: Publicitātes foto

Kafijas automāti, kuros dzēriens tiek pagatavots, ievietojot jau gatavas kafijas kapsulas – Tev tikai atliek piespiest pogu, un tasīti piepildīs garda kafija. Kapsulu automāti sava ērtuma un vienkāršās kopšanas dēļ ir iecienīta izvēle gan mājās, gan nelielos birojos.

Priekšrocības:

  • Ļoti ērta izmantošana – Tev tikai jāizvēlas piemērotākās kafijas kapsulas, jāievieto tās kafijas automātā un jānospiež poga. Nekādas malšanas, tampēšanas, pareizo proporciju noteikšana un citas darbības, kas prasa gan laiku, gan zināmas prasmes;
  • Vienmēr svaigs dzēriens – atverot kafijas pupiņu iepakojumu, tās jau pēc aptuveni četrām dienām sāk zaudēt savu svaigumu, savukārt kafija kapsulā ir hermētiski noslēgta, tāpēc garšos lieliski;
  • Neliels izmērs un svars – kapsulu kafijas automāti izceļas ar nelielu svaru un izmēru, tāpēc vieta atradīsies pat pašās mazākajās virtuvēs. Un, ja garšīgu kafiju vēlies baudīt 365 (vai 366) dienas gadā, šādu kafijas automātu bez problēmām varēsi paņemt līdzi un savu lauku māju vai vasarnīcu;
  • Elementāra apkope – ja kafijas izgatavošanai tiek izmantots filtrēts ūdens (šim nolūkam lieti noder ūdens filtra kannas ar maināmiem filtriem), kapsulu kafijas automātu praktiski nav jātīra;
  • Restorāna līmeņa kafija Tavā virtuvē – piemēram, illy kafijas kapsulas atbilst visiem illy kafejnīcu un restorānu augstākajiem standartiem.

Trūkumi:

  • Kafijas putotājs jāiegādājas atsevišķi – ja esi iecienījis kafijas-piena dzērienus, piens būs jāputo atsevišķi;
  • Relatīvi ierobežota kafijas izvēle – lielākoties kapsulu kafijas automāti ir piesaistīti konkrētā ražotāja kapsulām.

Pupiņu automāti (automātiskie)

Foto: Publicitātes foto

Ja vēlies izbaudīt ļoti dažādus dzērienus un kafiju paredzēts gatavot visai bieži, taču tajā pašā laikā gribi, lai ierīce visu izdara pati, automātiskais pupiņu automāts ir labākā izvēle.

Priekšrocības:

  • Iespēja pagatavot kafiju dažādos veidos – lielākajai daļai automātisko pupiņu automātu ir iebūvēts piena putotājs, kas ļauj ērti sagatavot kafijas dzērienus, kuros nepieciešams piens. To, kādus kafijas dzērienus ar konkrēto ierīci iespējams pagatavot, lasi kafijas automāta specifikācijā;
  • Ietaupījums, kafiju dzerot daudz un bieži – ja ar kafijas automātu paredzēts pagatavot vairāk nekā piecas tasītes dienā, viena dzēriena pašizmaksas ilgtermiņā būs zemākas, salīdzinot ar kapsulu kafijas automātu;
  • Kafija neierobežotā izvēlē – pretstatā kapsulu automātiem, kuros parasti iespējams izmantot tikai konkrētā ražotāja kapsulas, pupiņu kafijas automātā, protams, vari bērt jebkādu kafiju.

Trūkumi:

  • Augstākas izmaksas, kafijas automātu iegādājoties – ja kapsulu illy kafijas automāti pieejami, sākot jau no ~100 eiro, kvalitatīvs kafijas pupiņu automāts parasti izmaksā 800-1200 eiro;
  • Visai piņķerīga apkope – tajā ietilpst gan atkaļķošana, gan brūvera tīrīšana un piena sistēmas skalošana un mazgāšana. Jārēķinās, ka arī tīrāmo līdzekļu iegādei būs jāpaver maciņš;
  • Lielāks izmērs un svars – šim aspektam ir nozīme, ja vieta kafijas automāta novietošanai ir neliela un/vai automātu vēlēsies ņemt līdzi izbraucienos ārpus mājokļa.

Pupiņu automāti (manuālie)

Foto: Publicitātes foto

Šie kafijas automāti ies pie sirds tiem, kuriem kafija ir sirdslieta, un kuri dzēriena pagatavošanā vēlas maksimāli iesaistīties paši.

 

Priekšrocības:

  • Iespēja dzērienu pagatavot tieši tā, kā vēlies – kā jau priekšā pasaka šo automātu nosaukums, kafija tiek sagatavota manuāli, pašam nosakot ūdens un kafijas proporcijas, ekstrakcijas laiku un citus parametrus. Arī piena putošanu un pārējās darbības varēsi īstenot pašrocīgi.

Trūkumi:

  • Lielas izmaksas – manuālo iekārtu cena var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro. Turklāt papildus aparātam nepieciešams iegādāties arī labas dzirnaviņas, ar kurām samalt kafijas pupiņas.

Ar ko atšķiras kafijas automāti mājai no profesionālām ierīcēm?

Foto: Publicitātes foto

Atbildi uz šo jautājumu sāksim ar retorisku pretjautājumu – vai Tu savu automašīnu izmantotu profesionālu pārvadājumu veikšanai? Noteikti nē, jo šādam uzdevumam nepieciešams lielāks un konkrētajam uzdevumam piemērots auto. Šis princips attiecas arī uz kafijas automātiem – ir atšķirība, vai ikdienā tiks pagatavotas 2 vai 80 kafijas tasītes. Profesionālo kafijas automātu atšķirības iespējams saskatīt uzreiz – tie parasti ir lielāki un masīvāki, ar metāla korpusu, lai izturētu lielo noslodzi un biežu mazgāšanu. Tiem parasti ir arī lielāka ūdens tvertne (atsevišķiem modeļiem iespējams arī ūdens pieslēgums, lai tvertni nevajadzētu regulāri papildināt). Un arī to cena, protams, ir ievērojami augstāka.

 

Ja arī Tev jautājums “Kur pirkt kafijas automātu?” ir aktuāls, ielūkojies internetveikalā esmilukafiju.lv – tur atradīsi ne vien dažādus kafijas automātus, bet arī lielisku kafiju, tēju un noderīgus aksesuārus. Un, ja vēlēsies, saņemsi konsultāciju no profesionāļiem, kuriem kafijas pasaule ir sirdslieta !

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu